Danusiu ślicznie dziękuję za całkiem inne spojrzenie na moje powstające rabaty
teraz muszę sobie to wszystko zwizualizować, bo moja wyobraźnia ma niestety ograniczenia.
Wiem że pergola jest trochę na środku, ale robiliśmy ją z mężem dosyć długo, potem on ja malował i żal byłoby mi ją wyrzucać tym bardziej że chciałabym ją wyłożyć kostką granitową jasną i tam postawić stolik i 2 krzesełka, bo to miałoby być miejsce na kawę wśród kwitnącej wisterii i clematisów
Dziękuję za odp. u mnie dzisiaj cały dzień pada więc niebo zrobiło pracę za mnie
A oprócz pęcherznic mogę w maju nawiźć też bukszpan, tawułkę i berberysa?
A trawnik nawozić tą azofoską co 6 tyg czy rzadziej?
Dobrze rozsypałaś, teraz możesz jeszcze uaktywnić nawóz lejąc wodę i rozposzczając go
Potem pod koniec maja nawieź pęcherznice
Do tuj to raczej nawóz do lekko kwaśnych czyli kup do iglaków, choć znam takich co sypią azofoskę. Pewnie nie zaszkodzi ale bardziej pomoże ten do iglaków.
Wyrzuć matę, albo poczekaj aż zabije chwasty, sadzenie nie polega najpierw na rozkładaniu szmaty, tylko na odpowiednim przygotowaniu gleby i odchwaszczeniu tego terenu. Dopiero w czysty grunt sadzimy rośliny i ściółkujemy.
Witam samą Szefową
Danusiu, to miłe co piszesz, dziękuję.
Tak, tu cudownych ludzi dużo. Pewnie dlatego od początku dobrze się u Was czułam i po wielu miesiącach czytania z ukrycia zapragnęłam stać się częścią "Ogrodowiska"
Tu wyrazy szacunku dla Ciebie, bardzo ładnie dbasz o forum i forumowiczów, podoba mi się to. Swoją wiedzą i chęcią nie jednemu już pomogłaś.Dziękuję .Ci
Liczę, że kiedyś się poznamy. Tylu ludzi na ogrodowisku już polubiłam i chciałabym poznać
Imponujecie mi swoją wiedzą i pracowitością
Piszesz: "Mnie też by zauroczyły te cegły co leżą na stosie, jestem bardzo ciekawa, gdzie znalazły swoje miejsce?"
Kiedy kupiliśmy działkę tej sterty nie było. To była stara,zarośnięta, komórka. Niestety waląca się.A była taka piękna.
Została rozebrana ręcznie,żeby jak najwięcej odzyskać.
Z tej cegły jest dobudowana do domu kotłownia, podmurówka pod taras, ściany działowe w domu i jeszcze trochę czeka na swoje przeznaczenie.
No to ja od razu wrzucam do przemyślenia sprawę maty To nie dacie rady przez pierwszy rok wypielić takiej małej rabatki? Wolicie żeby rośliny miały złe warunki?
Ja ma doświadczenia że nie kładę maty. Nawet pod kamienie.
Pergola na środku w ogóle jest niepotrzebna. Wyznacz linię trawnika, nie rozrzucaj lementów poza rabatami, najwyżej jako soliter w trawniku może być drzewo "w skarpecie czyli ramach", wytyczyłam linię trawnika.
3 - wiśnia kiku Shidare Zakura w podłużnej łezce w żwirku
1 - pod ścianą trzmeiliny pienne zółte
2, wysokie iglaki, np, świerki serbskie albo tuje żólte
4 - buk albo inne purpuroiwe drzewo, wiązów wca;le nie sadź albo gdzieś jeden dla koloru (chorują)
5 - Miskant Variegatus plus towarzystwo pod różaneczniki (np. wrzośce na brzegu.
Okolice Warszawy...pewnie blisko mnie, może kiedyś się poznamy? Bardzo wzruszająca i ciepła historia, pełna miłości. Niezwykle cenię ludzi, którzy kochają wszystko co wokół, przyrodę szanują i uczą swoje potomstwo poszanowania tego, co rodzi ziemia, to takie budujące, że u nas na Ogrodowisku tylu takich "zielonych" ludzi...i tak wartościowych ludzi.
Mnie też by zauroczyły te cegły co leżą na stosie, jestem bardzo ciekawa, gdzie znalazły swoje miejsce?
I te budynki, niby "rudery" były, ale mają w sobie to coś, mnie też by się podobałuy gdybym je znalazła poszukując dużej działki.
Efektowny wilczomlecz migadałolistny Euphorbia amygdaloides 'Purpurea' zakwitł właśnie w ogrodzie.
Zima była łagodna, więc Euphorbia amygdaloides 'Purpurea' przezimował bez większego szwanku. Teraz cieszy purpurą w zestawieniu z żółcią. Lubi półcień i wilgotną glebę. Koniecznie go wypróbujcie na froncie rabaty, w zestawieniu z narcyzami i żółtymi żurawkami, turzycami lub przywrotnikiem ostroklapowym.
Uda się pod warunkiem, że staw będzie miał dużo roślin w wodzie i w strefie przybrzeżnej. Powinien też być głęboki na co najmniej 1 metr, wtedy woda nie będzie się tak nagrzewała jak w płytkim. Poza tym nie powinny do niego lecieć liście z drzew.
A mnie Marzenko u Ciebie bardzo pasują mocne róże Naprawdę, ja bym też je ciepnęła, ale konsekwencja mnie trzyma i ogród za murami wymaga dużo bieli dla rozjaśnienia widoków. U Ciebie ogród jest nowoczesny i otwarty, więc róż bardzo mocny jest wręcz pożądany
Zamiast fioletowych hiacyntów, daj mocno różowe. Tulipany też mocno różowe i róże te najmocniejsze np. 'Munstead Wood'. Też ją mam, ale na hidcotowej.