Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Alisonek 14:19, 14 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Zrobić zagłebienia, wygrabić tak, żeby powstałą "miska" i lać wodę, one na gwałt teraz pragną wodyyyyyyy

Na tych zdjęciach tego nie widać ale zagłębienie jest, a dzisiaj mocno pada, więc się podlewają a kiedy można zacząć nawozić???
Alisonek 14:34, 14 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Pergola na środku w ogóle jest niepotrzebna. Wyznacz linię trawnika, nie rozrzucaj lementów poza rabatami, najwyżej jako soliter w trawniku może być drzewo "w skarpecie czyli ramach", wytyczyłam linię trawnika.

3 - wiśnia kiku Shidare Zakura w podłużnej łezce w żwirku
1 - pod ścianą trzmeiliny pienne zółte
2, wysokie iglaki, np, świerki serbskie albo tuje żólte
4 - buk albo inne purpuroiwe drzewo, wiązów wca;le nie sadź albo gdzieś jeden dla koloru (chorują)
5 - Miskant Variegatus plus towarzystwo pod różaneczniki (np. wrzośce na brzegu.

Przed grabami też można wykroić rabatę podłużną.

Danusiu ślicznie dziękuję za całkiem inne spojrzenie na moje powstające rabaty
teraz muszę sobie to wszystko zwizualizować, bo moja wyobraźnia ma niestety ograniczenia.

Wiem że pergola jest trochę na środku, ale robiliśmy ją z mężem dosyć długo, potem on ja malował i żal byłoby mi ją wyrzucać tym bardziej że chciałabym ją wyłożyć kostką granitową jasną i tam postawić stolik i 2 krzesełka, bo to miałoby być miejsce na kawę wśród kwitnącej wisterii i clematisów

A co by można zrobić przed grabami???
wietrzyk 18:12, 14 kwi 2014

Ala,
Fajny plan narysowała Ci Danka (wiadomo ) Ja bym się tego trzymała, najpierw ramy dookoła, potem będziesz wypełniać. Pergolą bym się nie przejmowała, przecież ona nie stoi na samym środku, tylko tak pod ścianą bardziej. Sama zobaczysz, z czasem wyciachasz trwanik i ładnie wkomponujesz pergolę w otaczające rabaty
A przed grabami, jeśli ma to być żywopłot, to musisz trochę miejsca sobie zostawić, żeby swobodny dostęp mieć.
Alisonek 21:17, 14 kwi 2014

wietrzyk napisał(a)
Ala,
Fajny plan narysowała Ci Danka (wiadomo ) Ja bym się tego trzymała, najpierw ramy dookoła, potem będziesz wypełniać. Pergolą bym się nie przejmowała, przecież ona nie stoi na samym środku, tylko tak pod ścianą bardziej. Sama zobaczysz, z czasem wyciachasz trwanik i ładnie wkomponujesz pergolę w otaczające rabaty
A przed grabami, jeśli ma to być żywopłot, to musisz trochę miejsca sobie zostawić, żeby swobodny dostęp mieć.

No wiadomo że fajny, w końcu to sama Władza
jest szansa że pergola się zmniejszy chociaż muszę jeszcze trochę nad eMusiem popracować żeby nie patrzył tak spod byka
Dostęp będzie, bo nie będę sobie życia utrudniać do koszenia tych grabów
buziaki Asieńko
Alisonek 21:37, 14 kwi 2014

Ciąg dalszy warzywnika, dzisiaj pomiędzy deszczem, gradem i burzą udało mi groch wsadzić i posiać rzodkiewkę, i sałatę przenieść z rozsadnika do gruntu.

A po tej siatce co jest po prawej stronie mają się wspinac ogórki jak przyjdzie na nie czas

eMek w tym czasie niszczył szkodniki na truskawkach, zobaczymy kto wygra ten pojedynek
Alisonek 21:42, 14 kwi 2014

Czas na krzaki owocowe,
czarna porzeczka i malinowy zakątek

Agrest biały

i czerwony się przyjął
Alisonek 21:52, 14 kwi 2014

A w sadzie, drzewka mają się dobrze i powoli pokazują kwiatki
Śliwka renkloda żółta

Wiśnia cała w kwiatach

Ogolona węgierka ma kilka kwiatków

Grusza na tle nadchodzącej burzy
Alisonek 21:56, 14 kwi 2014

Deszczowo

i tęczowo

Alisonek 22:04, 14 kwi 2014

Moje tulipanki

Grabikowe liście

Wiciokrzew w garnku też daje radę
Ivvvona 22:47, 14 kwi 2014

Ależ Ty masz teren do ogarnięcia, podziwiam Cię Alu że ze wszystkim dajesz radę Podpowiedzi szefowej bardzo cenne, weź pod uwagę tę o wiązach. Jeśli zachorują, to padną wszystkie i będzie łyso, a jak padnie jeden to szybciej czymś uzupełnisz i nie będzie dziura straszyć. Pozdrawiam