Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

bleebla 17:23, 13 kwi 2014

przyjadé do Ciebie na szparagi
Nikita 22:36, 13 kwi 2014

Alu skorzonery nie tylko nie jadłam...nawet o niej nie słyszałam....musiałam sobie ją wygooglować
Alisonek napisał(a)
Argumentacja dla pomysłu jest taka szmaragdy są tłem dla hortek, które zimą mają brązowe kwiatostany, a w przypadku rh (z różowo-fioletowymi kwiatami) są zielone całe zimę, wtedy kiedy wiązy są golutkie a płaczące drzewa nawet jak nie mają liści są atrakcyjne przez swój kształt, ja zakochałam się w wiśni kiku-shidare (tylko drogie one strasznie ), oglądałam też brzozy yungi, ale nie wiem.
Czy jak będę miała w każdym kącie inny gatunek to nie za dużo tego będzie???

Co do projektowania to argumentacja ma sens...powinno się sprawdzić.
A w każdym kącie inny gatunek...??? To chyba dobrze...jak będziesz miała w każdym kącie takie same rośliny, to będzie za monotonnie. Ja bym jeszcze coś na środku zaplanowała, żeby taka "arena" się nie stworzyła.
bartek_luberda 22:59, 13 kwi 2014

Alu to Lenka do Ciebie pisała Do mnie zadzwonił telefon a Lenka zaszalała i popisała
a
Alisonek 23:04, 13 kwi 2014

Ilonko i Iwonko, jako że obie napisałyście o moim szambie, to od tego zacznę
po konsultacji z M. nie ma możliwości żeby zrobić odprowadzenie na zewnątrz, bo to by było jakieś 13 m dodatkowej rury, poza tym wyjście by było wprost na ulicę, która w normalny dzień jest bardzo ruchliwa i czasem wjazd/wyjazd szambiarki jest problemem no i samo pompowanie byłoby utrudnione....mimo wielkich chęci ten pomysł odpada sorki dziewczyny :*

Na skorznerę i szparagi zapraszam, myślę że dla każdego wystarczy
Alisonek 23:08, 13 kwi 2014

Wiuniu ja również pozdrawiam i czekam na Twoje graby bo coś ucichło teraz u Cebie

Aga pewnie że przyjedź, dobre szparagi są warte każdej drogi

Nikito a może po środku dać taki placyk z jakimś ciurkadłem a wokół róże???? chyba będę potrzebować gardenpuzzli

Beatko to był podwójny dubelek nic się nie stało, nasz Franio jak się dorwie do kompa to też wszystko potrafi pozmieniać
tusiawka 23:27, 13 kwi 2014

Skorznerę też musiałam googlować, człowiek się całe życie uczy. Szparagi uwielbiam, już czekam na sezon.

Z płaczących drzew widziałam ostatnio leszczynę o pokręconych gałęziach. Wyglądała interesująco nawet bez liści.
Alisonek 23:32, 13 kwi 2014

tusiawka napisał(a)
Skorznerę też musiałam googlować, człowiek się całe życie uczy. Szparagi uwielbiam, już czekam na sezon.

Z płaczących drzew widziałam ostatnio leszczynę o pokręconych gałęziach. Wyglądała interesująco nawet bez liści.

Twoje skrzynie też by były dobre bo wyższe i skorzonera mogłaby w długość rosnąć
Jakoś boję się leszczyny, naczytałam się historii z karczowania leszczyny i męczarni z wielkimi korzeniami...no chyba że taka dekoracyjna mniej się rozrasta. Tak czy inaczej dzięki za kolejny namiar na płaczące drzewo
Pozdrawiam
Gardenarium 10:57, 14 kwi 2014

Alisonek napisał(a)
A teraz 2 buksy w stanie krytycznym które trafiły do mojego "szpitala" ogrodu na leczenie posadziłam blisko siebie żeby zakryć wielką dziurę bo rosły zbyt blisko ściany.
ciekawe co z tego będzie
Przed cięciem i po

Zrobić zagłebienia, wygrabić tak, żeby powstałą "miska" i lać wodę, one na gwałt teraz pragną wodyyyyyyy

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:58, 14 kwi 2014

Ja bym graby uciachała jeszcze teraz.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:12, 14 kwi 2014

Alisonek napisał(a)
Wieczorową porą kolejny raz zasiadłam do wymyślania mojego ogrodu, i wyszło mi coś takiego, co wy na to? ma to jakiś sens??

Pergola na środku w ogóle jest niepotrzebna. Wyznacz linię trawnika, nie rozrzucaj lementów poza rabatami, najwyżej jako soliter w trawniku może być drzewo "w skarpecie czyli ramach", wytyczyłam linię trawnika.

3 - wiśnia kiku Shidare Zakura w podłużnej łezce w żwirku
1 - pod ścianą trzmeiliny pienne zółte
2, wysokie iglaki, np, świerki serbskie albo tuje żólte
4 - buk albo inne purpuroiwe drzewo, wiązów wca;le nie sadź albo gdzieś jeden dla koloru (chorują)
5 - Miskant Variegatus plus towarzystwo pod różaneczniki (np. wrzośce na brzegu.

Przed grabami też można wykroić rabatę podłużną.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies