Alu skorzonery nie tylko nie jadłam...nawet o niej nie słyszałam....musiałam sobie ją wygooglować
Co do projektowania to argumentacja ma sens...powinno się sprawdzić.
A w każdym kącie inny gatunek...??? To chyba dobrze...jak będziesz miała w każdym kącie takie same rośliny, to będzie za monotonnie. Ja bym jeszcze coś na środku zaplanowała, żeby taka "arena" się nie stworzyła.
Ilonko i Iwonko, jako że obie napisałyście o moim szambie, to od tego zacznę
po konsultacji z M. nie ma możliwości żeby zrobić odprowadzenie na zewnątrz, bo to by było jakieś 13 m dodatkowej rury, poza tym wyjście by było wprost na ulicę, która w normalny dzień jest bardzo ruchliwa i czasem wjazd/wyjazd szambiarki jest problemem no i samo pompowanie byłoby utrudnione....mimo wielkich chęci ten pomysł odpada sorki dziewczyny :*
Na skorznerę i szparagi zapraszam, myślę że dla każdego wystarczy
Twoje skrzynie też by były dobre bo wyższe i skorzonera mogłaby w długość rosnąć
Jakoś boję się leszczyny, naczytałam się historii z karczowania leszczyny i męczarni z wielkimi korzeniami...no chyba że taka dekoracyjna mniej się rozrasta. Tak czy inaczej dzięki za kolejny namiar na płaczące drzewo
Pozdrawiam
Pergola na środku w ogóle jest niepotrzebna. Wyznacz linię trawnika, nie rozrzucaj lementów poza rabatami, najwyżej jako soliter w trawniku może być drzewo "w skarpecie czyli ramach", wytyczyłam linię trawnika.
3 - wiśnia kiku Shidare Zakura w podłużnej łezce w żwirku
1 - pod ścianą trzmeiliny pienne zółte
2, wysokie iglaki, np, świerki serbskie albo tuje żólte
4 - buk albo inne purpuroiwe drzewo, wiązów wca;le nie sadź albo gdzieś jeden dla koloru (chorują)
5 - Miskant Variegatus plus towarzystwo pod różaneczniki (np. wrzośce na brzegu.