Nie wiem, czy pomogłam.
Są lepsze znawczynie ode mnie. Ja podchodzę do cięcia róż po macoszemu.
Może powinnam zmienić podejście, żeby lepiej kwitły?
Jak pisałam nie chciałam róż w ogrodzie. Potem przeżyłam fascynację, która zaowocowała posadzeniem ich około 100. Jednak po jakimś czasie przeszło mi kiedy kilkanaście róż straciłam. Moja ziemia nie jest dla nich zbyt dobra. Potrzebują dużo żyźniejszej.
Zostały tylko terminatorki. Ale tez ledwo zipią.
47 dni do wiosny
Dzisiaj po raz pierwszy wyszłam do ogrodu popracować. Tylko godzinkę, ale jak to była miła godzinka. Posprzątałam połowę rabaty z tamaryszkiem.
Korciło mnie, żeby zrobić całą, ale rozsądek zwyciężył, szczególnie, że ostatnio miałam problemy ze stawami.
Ciekawe jaka jutro będzie pogoda. Może uda mi się dokończyć?
Akurat Na tych pędach bez zielonego (widać, że podsuszone, ładnie się zabliźniają) natnij delikatnie nożykiem nad oczkami, niech cała siła rośliny pójdzie na oczka. Takie pędy nie zawsze dają się ukorzenić, ale próbować warto
Z Jolą planujemy wypad ogrodniczy, może dołączysz? Byłoby wspaniale
Bazylia i pomidory to super duet Moją mam w donicach przed szklarnią. Zjadam ją w ilościach hurtowych, a jak zakwita to trafia do bukietów Ciekawa jestem smaku tej tajskiej.
Pomysł zaczerpnięty od Hani Gruszki, w zeszłym roku się sprawdził
Wczoraj zrobiłyśmy z sąsiadką nalot na Juccę (nazwa dla dziewczyn z okolic Poznania). Pierwsza porcja nowych nasion nabyta chociaż wybór nie był jeszcze(już?) największy. W sklepach internetowych mam w koszykach spory zestaw kwiatowy, ale nie mogłam się powstrzymać
Tess, czerwono na białym jest budowa
Na przyszły rok zaplanowane jest oświetlenie chodnika na tym odcinku
Miskanty przycięłam częściowo, 1/3 wysokości zostawiłam na później. Te ścięte elementy i tak w większości rozłaziły się już po ogrodzie. Nie pamiętam czy wstawiałam to zdjęcie, ale naprawdę to był ostatni moment.
1. Czy możecie mi polecić berberysa o bordowym kolorze rosnącego mniej więcej jak na poniższym foto, czyli tak trochę strzeliście do góry osiągającego tak 1,5-1,8 m? W necie sugeruje mi Google odmianę Choccolate Summer.
2. Proszę też o polecenie rozplenicy, nie gigantycznej, chyba średniej lub mniejszej, o ciemnym wybarwieniu kwiatostanów pasującej do berberysa?
Planuje kolejną rabatę - tym razem z hortensjami Polar Bear. Dzięki wyszukiwarce trafiłam na Twoją i Lidki. Ona dała w nogi seslerie, u Ciebie jest turzyca Ice Dance. Ja jeszcze się nie zdecydowałam. Czemu u Ciebie padł wybór na turzyce akurat? Może odpowiedź na to pytanie rozwiąże mój dylemat. Żurawki w jakiej odmianie masz? Jakie warunki świetlne są na tej rabacie?