Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Przedogródek Agniechy973 12:24, 01 lut 2012

Do góry
bukiet to 2-3 dzrewa do 1 dołka. Wygladaja wtedy jak 1 dzrewo od poczatku rozgałezione, ale nie rozłamuja się , tak jak często drzewa rozgałezione nisko.
Z czego- brzozy, graby, lipy...większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Co do Twoich punktów
1.- super pomysł .Myślę że nie za wielkie drzewa. Może śliwa wiśniowa Pissardii, albo Robinia Frisia, grujecznik japoński, kolon czerwony, klon tatarski...
2.czy mozna przemodelowac skarpę, albo chociaż zasięg nasadzeń na i przed skarpa tak, żeby linia skarpy/rabaty na skarpie była podobna do linii nawierzchnii ( teraz jest odwrotna). I tam bardzo prosto- duża połać zadarniających=taki dywan poduchowaty, a w tym jakie drzewa. Tu powinno byc prosto i bezproblemowo, bez koszenia górki czy wiecznego pielenia.
Ogrodnik mimo woli 12:39, 25 sty 2012

Do góry
Bo rządzę twardą ręka ...hi, hi, hi...
A tak na poważnie zrobiłam kilka nasadzeń z większych okazów drzew... by nie było jak na pustynii i przyniosło oczekiwany efekt. Dlatego wklejam dla neicierliwych moją historię, aby mogli zobaczyć, że nie jest tak źle, ogród zmienia się szybko, już następnego roku widać efekty. Próbuję to powiedziec innym, a sama jak już zauważyłaś dalej jestem niecierpliwa i chcę kupować duże okazy rh...na szczęście trafiłam na autorytet w Twojej osobie i napewno kupię te 3 letnie. W dodatku za te same pieniądze będę mieć nie 2 krzaczki, a 10 Hurra.....
Kamień kupuję w składzie z kamieniami, kostką brukową.. Jest sprzedawany na tony. Dzięki temu, że jest płaski, to mogę go mieć dużo więcej w tej samej wadze. Nie zachodzi glonami jak piaskowiec i daje się ładnie układać. Boki skalniaka tez nim obłożyłam... podobały mi się murki kamienne, ale to roboty dużo, a z czasem wolnym jest dość skromnie. Poza tym patrząc jak szybko przekonfigurowuję swój ogród.. murku już nie da się przeniesć..a te kamienie bez problemu, co prawda niektóre przenosiliśmy razem, bo sam M nie dał rady. Zobaczym jak to się będzie trzymało po zimie... skarpa jest jeszcze nie do końca osiadła. Następny postój zrobię na skalniaku, czyli jego historia powstania. Ale nie dziś, bo praca, praca, praca....
Przedogródek Agniechy973 13:06, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Tylko nie zrozumiałam tego:
'Jeszcze trzeba uwzględnić, że szambo jest na równi z boiskiem i całą lewą częścią ogrodu, a po prawej teren lekko opada. '

No właśnie szukałam zdjęcia, ale nie mam. Spróbuję zrobić ale jest trochę śniegu, może nie być widać. Po prostu teren od prawej granicy szamba w stronę garażu lekko się obniża, ale nie jest to jakaś skarpa, taka pochyłość tylko.
Przedogródek Agniechy973 11:30, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie, jestem. Przepraszam za długie milczenie, ale nie udało mi się wyrwać do Was niestety. Może szkoda że wcześniej nie dodałam do rysunku gatunków, ale i na pomysł układu i na nasadzenia trzeba poświęcić trochę czasu, którego ostatnio mam nie dużo.
Oczywiście Ewa G. opisała to o czym myślałam- te nasadzenia w pasach powinny być nie wysokie, o dość podobnej wysokości, tak żeby siebie nie zasłaniały, bo powinno być widać rysunek z dołu. można wybrać gatunki niskie lub średnio niskie
Moim zdaniem bardzo ważne jest też to że rabata jest wielkaaa, więc trzeba dobrać gatunki tak, żeby Aga była w stanie ją założyć bez kredytu na co najmniej 10 lat.

Posłużę się numeracja Agi, będzie łatwiej

1. bluszcz- może być, choć jak się rozrośnie będzie trzeba go mocno przycinać żeby nie wyłaził poza przeznaczoną przestrzeń przestrzeń. Można jeszcze tu dać właśnie funkię . Patriot którą chcesz podsadzić hortensje przy ławce ładnie by się zgrywała tu z tą na górze. Albo Carex Ice Dance skoro go masz.
2. Pachysandra? Trzmielina może być, ale jeśli jest tam ostra skarpa, to trzmielina może 'uciekać' w górę, czyli tak sie brzydko rozrastać. Pewnie Danusia czy Ewa wiedzą, czy strzyżenie w takim wypadku jest metodą na to, ja nie próbowałam więc nie wiem. Jak trzmielina, to funkie zielone,.

Dalej zaznaczyłaś Aga suchą rzekę. Chyba za szeroka- skoro 1 cm na planie to 4 m, , to 1 taki pasek to ok 2 metrów. Proponuję pasek górny zaznaczony jako rzeka podzielić na pół wzdłuż paska ( na szambie też- wtedy tu wyjdzie takie fajne półkole przypięte do podjazdu) . W tej połówce wyżej posadzić trzeba coś co da radę na suchym szambie także- rozchodnik okazały?Wiosną będą ładne okragłe kulki z niego, a potem długi łan baldachów. Albo kostrzewa owcza- zimozielone, o ciemniej zieleni kępki trawy. Bardzo szybko się rozmnaża, więc możesz jej sobie wyhodować całą masę. Albo lawenda( bo tam już jest słonce, prawda?)
Potem sucha rzeka, w niej poza żwirem płaskie kamienie- czyli ona będzie w połówce pierwszego zaznaczonego jako sucha rzeka paska i może zabierz jeszcze z 1/3 szerokości z drugiego zaznaczonego.

Dalej szeroki pas tawuły japońskiej- Little Pincess, Czy Golden Princess' , Walbuma, lub berberys Atropurpurea Nana, także na szambo gdzie ( ile tam jest ziemi na tym szambie?) Jak jest cienko, to na samym szambie tutaj trzeba tez wysypać żwirem, a tawuł/,berberys posadzić na jego brzegach, grupkami i wokół też wysypać żwirem. Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślina rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
3. Berberys ;Green Capret'/irga 'Coral Beauty' czy 'Ursynów'
4. Cis Repandens
Cis z tawułą można zamienić miejscami
Co do propozycji Sylli- z jednej strony fajna, ładnie przy wjeździe, z drugiej, warto żeby rysunek fal był czytelny. Chyba jednak nie sadziłabym tam drzew.

Ogródkowe perypetie:) 12:32, 23 sty 2012

Do góry
Agnieszko, w takim razie Tobie również wszystkiego najlepszego! I niech ta skarpa Twoich marzeń wreszcie powstanie !!!
Ogródkowe perypetie:) 10:07, 23 sty 2012

Do góry
A ja mam brak weny.. przepraszam Magnolię i Ewę, wstawię szkic jak uda mi się go narysować Ewa skarpa ma z 1 m szerokości. Problem z obsadzeniem jedynie, aczkolwiek zgodzę się z Sylwią, że chcę mieć na niej berberysy, tawuły, kosodrzewinę itd Weno wróć...
Skarpa w ogrodzie 19:07, 22 sty 2012

Do góry
Skarpa koło mojego domu obsadzona jest jałowcem płożącym,a górą irgą.Tak wygląda aktualnie

Skarpa w ogrodzie 09:38, 22 sty 2012

Do góry
Skarpa w ogrodzie Beth Chatoo,jak na nią patrzę ,żałuję,ze nie mam skarpy w ogrodzie

Skarpa z drugiej strony

To też jest skarpa w tym samym ogrodzie

Przedogródek Agniechy973 22:15, 21 sty 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Chyba musisz zaczekać na pomysłodawczynie czyli Magnolię.
Ja np. czuję, że te nasadzenia powinny być mniej wiecej równe na wysokość i niezbyt wysokie, bo dynamizm uzyskujesz liniami. Poza tym najlepszy efekt jest wtedy gdy te pasy widać w całości. Gdy pasy bedą różnej wysokości (a do tego jest to skarpa) to wyrafinowany rysunek dostrzegalny będzie z lotu ptaka ew. ze strychu.
A Magnolia może mieć całkiem inny pomysł.

Dzięki za głos rozsądku
Opowiedz Ewo jeszcze "co czujesz"
Jakie nasadzenia widzisz?
Przedogródek Agniechy973 21:07, 21 sty 2012

Do góry
Chyba musisz zaczekać na pomysłodawczynie czyli Magnolię.
Ja np. czuję, że te nasadzenia powinny być mniej wiecej równe na wysokość i niezbyt wysokie, bo dynamizm uzyskujesz liniami. Poza tym najlepszy efekt jest wtedy gdy te pasy widać w całości. Gdy pasy bedą różnej wysokości (a do tego jest to skarpa) to wyrafinowany rysunek dostrzegalny będzie z lotu ptaka ew. ze strychu.
A Magnolia może mieć całkiem inny pomysł.
Skarpa w ogrodzie 14:36, 20 sty 2012

Do góry
Niewielka skarpa pokryta systematycznie cięta irgą

Ogródkowe perypetie:) 19:57, 18 sty 2012

Do góry
I koniecznie w skali. Jakiej szerokości jest ta skarpa?
Ogródkowe perypetie:) 19:21, 18 sty 2012

Do góry
hej Abiko.
Wpadłam do Ciebie jak prosiłaś, ale nie przedrę się tak szybko przez cały wątek.
Jak będę miała więcej niż chwilkę, to zostanę na dłużej.
Nie widziałam planu całego ogrodu, tak żeby był wrysowana skarpa. Masz taki rysunek?
Uciekam do dzieci.
Pa
Radosna twórczość Ani 14:19, 18 sty 2012

Do góry
Ninoja napisał(a)
Bardzo ładnie się ogród zapowiada.
Ciekawi mnie do kąd rabaty prowadzą w głębi ogrodu?

Właśnie właśnie, ten trawnik prowadzi do....... uwaga - kompostownika murowanego
Hmm, nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało.

Gosiu projekt wizualnie dużo lepiej mam jednak problem. W zeszłym roku tam gdzie zrobiłaś to okrągłe wygryzienie została usypana skarpa z 16 ton ziemi. Zostały tam nasadzone rośliny. Górka miała zakryć nieatrakcyjny kompostownik. Tę ziemię taczkował mój mąż ponieważ na tę stronę działki nie może wjechać ciężki sprzęt. Może znajdę gdzieś fotkę tej górki. Zaraz poszukam!
Przedogródek Agniechy973 13:13, 18 sty 2012

Do góry
Mostek bardzo ładny. 'Ukradnę' go do mojego planu dla Agi.
Wklejam co co narysowałam.
Oparłam plan na okręgu,wydało mi się to ciekawe.
Przód- przy francie ławka, która jest w pólkolostej rabacie żwirowej, po bokach ławki krzewy- może hortensje. Przed ławką trawnik -tez półkole, dalej skarpa z nasadzeniami tez w rytmie półkoli. Dalej te rytmy przechodzą w twoja rabatę. Przejście przez rabatę dobre by było jak Ci ktoś narysował ostatnio- taki mostek, ale zmodyfikowany, albo po prostu kładka w nasadzeniach ( taka kładka z deseczek, bez poręczy, albo poręcze z grubych sznurów). Sucha rzeka jest trudna w kompozycji, a mostek jaki planujesz jest ciążki. Bez wody zawsze taki będzie, do tego motyw mostka jest taki trochę orientalny, a ja myślę że Twój ogród powinien być nie za bardzo egzotyczny.
Wsadzenie tam jakiś punktów wyższych jak rozmawialiście jest fajne.
Jeszcze nasadzenia z przodu w tych falach- dywanowe, może bluszcz, czy pachysandra, funkie. W tym może byc coś jeszcze,a le nie za dużo drobiazgów, niech będą widoczne te fale, a różnrodnością je zakłócisz.
Przepraszam za jakość rysunku, ale nie mam już 'pary' żeby przerysować.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 20:44, 16 sty 2012

Do góry
Gabrysiu
To nie jest skarpa - płaski kawał rabaty, dłuższy bok od zachodu, krótszy od południa, ale jest tam słońce przez cały dzień.
Leży zaraz obok rabat żwirowych - zrobionych w lecie- tak , że powinna z nimi stanowić spójną całość .

Co do roślin , są tam
berberysy różnej maści - po 1-2 sztuce - ok. 8
3 różne pęcherznice,
irgi, ogniki,
4 różne ostrokrzewy
dwie magnolie
4 skyrockety
sosna czarna
kalina
jodła koreańska
juki
kosodrzewiny
różnej maści jałowce płożące
i trochę różnych, "artystycznie" porozrzucanych bylin
Tyle pamiętam
Ogród Sylwii od początku :) 18:37, 16 sty 2012

Do góry
Syla wystarczy że poczujesz ciepełko to pewnie ruszysz do ogrodu i znając Twoje tempo wszystko powstanie tak szybko że nadążymy zdjęć oglądać

Zastanawiam się jak będzie wyglądać Twoja skarpa bo szykują się tam zmiany Ciekawa jestem efektu końcowego
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 15:12, 16 sty 2012

Do góry
Hej, Ania!
To jest skarpa, dobrze widzę? Więc weź pod uwagę, że trawnik na skarpie bardzo ale to bardzo źle się kosi.
Może zrobiłabyś mapkę ze spisem tego co tam aktualnie rośnie? Wtedy byłoby wiadomo co zostawić a co wywalasz? No i strony świata zaznacz, bo nie wiadomo czy tam jest cień czy słońce.
I może zastanów się nad stylem, to znacznie ułatwi sprawę, bo nie wiemy czy z tego miejsca widać cały ogród, czy widać te rabaty żwirowe.
Mój sąsiad ma świetną skarpę, ale teraz śnieg posypał a nie mam jej na zdjęciach.
Mojego męża to nie mam się co pytać jak jest u Ciebie, bo wiele się nie dowiem.
Ogródkowe perypetie:) 13:22, 16 sty 2012

Do góry
Tak patrzę na projekt Syli i już wiem, że jednak muszę wyrzucić krzewy z tyłu, bo jak ja je będę cieła, ta skarpa jest dość stroma jednak. Kurcze... same problemy...
Ogródkowe perypetie:) 10:42, 13 sty 2012

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Jak jest nasłoneczniona ta skarpa, przez ile godzin świeci na nią słońce?

Tak średnio, tzn. z moich ubiegłorocznych obserwacji wynika, że słoneczko jest na niej tak od rana do wieczora, ale to jest światło przez drzewa, więc nie jest ostre i tak sobie idzie od lewej strony skarpy do prawej W każdym razie jest naświetlona, ale słońcem rozproszonym. Ja na niej nawet posadziłam róże okrywowe i kwitły, ale są do przesadzenia w inne miejsce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies