Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

popcorn 21:10, 15 maj 2012

Wiesz chyba to ja zasuszyłam moje bukszpany - myslałam że już się przyjęły - rosły od sierpnia ub roku - i od wczesnej wiosny powinnam o nie dbać, a ja je zostawiłam same sobie praktycznie, parę razy nawozem podlałam i tyle. A one padały, jeden za drugim 14 na razie. Z kulką nie mam pojęcia - 4 pozostałe mają się dobrze z tego samego źródła
Grys bym usuwała po kawałku, aż by przestał istnieć może na inną rabatę - w kontraście z zielenią trawnika super by wyglądał??
bociek 21:26, 15 maj 2012

Monitka, no wlasnie nie wiem, jak u innych, podpytam u Syli, ona pierwsza kupila te bukszpany w Ikei

Karolinko, nie obwiniaj sie, zima byla perfidna w tym roku, 3 tygodnie silnych mrozow bez sniegu. Raczej to...
popcorn 21:28, 15 maj 2012

Luz, przezyje, ale troche glupio tyle roslin wywalic
Gdzie posadzisz nowe bukszpany spod Wrocka?? Zobaczymy sie w sobote u Bogdzi?
pozdrowka!!
bociek 21:31, 15 maj 2012

Wymienie to co wypadlo i dosadze tam gdzie mialam zaplanowane. Kurcze, myslalam, ze sie szybko uporam ze skarpa przy tarasie, ale jakos nie idzie

Niestety nie, bardzo zaluje

Pozdrawiam
popcorn 21:33, 15 maj 2012

Pogoda nie rozpieszcza, jakby bylo ladnie i cieplo wszyscy mielibysmy wiecej zrobione - a tak to planowac mozna Szoda!!

pozdrawiam!!
Madzenka 21:46, 15 maj 2012

bociek napisał(a)
I jakby malo bylo zgryzoty z mydlana i leniwymi miskantami to jeszcze bukszpany z Ikei sie dokladaja.
Nie maja przyrostow normalnie

Kasia wg mnie nic im nie jest, po prostu w czasie kulkowania przycięto im młode przyrosty. Czsami gdy spieszyłam się z cięciem i wykonałam mocno formujące ( w kwietniu zamiast pod koniec maja a najlpiej w czerwcu) też takie łyse były. Zanim odbiją z kolejnych miejsc nowe przyrosty musi minąć trochę czasu.... Tak około jednego sezonu, chyba że będziesz o neigo mocno dbała to latem zrobi się ładniejszy.
Wrażliwe końcówki ewidentnie mu przymroziło na brązowo
Nie martw się będą ładne jeśli pozostałe zielone listki są zdrowe a na zdjęciu wyglądają dobrze
bociek 21:52, 15 maj 2012

Tak mowisz??? Bo wiesz, jak nie przezyja, to bede Cie nekac

A tak na serio, na razie daje florovit, w niedziele opryskam mikstura na grzyba i zobaczymy jak bedzie dalej. Bo one paczki to maja, takie mini mini, ale cos tam jest... Ale te co uschly tez mialy... Z kolei Danusia wspominala u Szmitow o chorobie grzybowej przywleczonej z Holandii, wiec profilaktycznie zapodam tego miksa. Moze to ta zaraza
popcorn 21:55, 15 maj 2012

Wiesz moich kilka, kupionych zimą, podobnie wygląda. Liczę że przeżyją, zaaklimatyzować się muszą... przycięłam je wiosną i poprzysychały im brzydko końcówki... teraz już obcinac sie ich znowu boje... moze trzeba?
Tez podlewam nawozem do bukszpanow, 2x pryskalam bo dolistnie podobno szybciej dziala i czekam... nie wygladaja jakby schly - mam nadzieje z Twoimi ez bedzie dobrze!!
Madzenka 21:59, 15 maj 2012

bociek napisał(a)
Tak mowisz??? Bo wiesz, jak nie przezyja, to bede Cie nekac

A tak na serio, na razie daje florovit, w niedziele opryskam mikstura na grzyba i zobaczymy jak bedzie dalej. Bo one paczki to maja, takie mini mini, ale cos tam jest... Ale te co uschly tez mialy... Z kolei Danusia wspominala u Szmitow o chorobie grzybowej przywleczonej z Holandii, wiec profilaktycznie zapodam tego miksa. Moze to ta zaraza

Bociek , bukszpan to nie bylina i jak to moja mama mawia to nie piekarnia Poczekaj ciepliwie i co za dużo to nie zdrowo
Skoro ma małe pączki to się zazieleni. Moje piękne bukszpany ze starego domu po przesadzeniu do nowego ogrodu aklimatyzowały się przez rok!!!! A teraz wybuchnęly zielenia, pełną parą
Madzenka 22:01, 15 maj 2012

popcarol napisał(a)
Wiesz moich kilka, kupionych zimą, podobnie wygląda. Liczę że przeżyją, zaaklimatyzować się muszą... przycięłam je wiosną i poprzysychały im brzydko końcówki... teraz już obcinac sie ich znowu boje... moze trzeba?
Tez podlewam nawozem do bukszpanow, 2x pryskalam bo dolistnie podobno szybciej dziala i czekam... nie wygladaja jakby schly - mam nadzieje z Twoimi ez bedzie dobrze!!

Oglądałam dzisiaj bukszpana na nóżce u Noemi z allegro. Podobno razem kupowałyście? Jest u niej zdrowy tylko bardzo mocno ciachnięty, zalecenie przestawić do lepiej oświetlonego miejsca
A drugiego chyba za mocno podlewała....
Bukszpan lubi umiar i cierpliwość, latami..... A potem nie jest wymagający...
No i prawa Murphego, jak mówicie że zdrowy to będzie zdrowy