Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trzmielina - Euonymus 19:44, 10 kwi 2014

Do góry
aaasiunia24 napisał(a)

i jeszcze jedno pytanie czy to prawda ze on roslin posadzonych blisko domu zielenieje tynk bo mąż na mnie krzyczy że zzielenieje nam tynk

U mnie nie zielenieje, a mam bluszcz na domu w cienistym zakątku. Bluszcz osusza tynk. Dobrze zrobionemu tynkowi nie szkodzi.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:42, 10 kwi 2014

Do góry
Kartony też mogą być bo gazet zabraknie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:41, 10 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Ten jest niesamowity i w związku z tymi kolorami proponuję Irenko wianek w kolorach burgundowo-blady róż plus zieleń. Będzie pięknie. Peonie na wianku.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:33, 10 kwi 2014

Do góry
Bardzo podoba mi się murek z kostek granitowych i kompozycja z niwaki z cyprysika ? czy mylę się?
Ale nie podoba mi się szmata p. chwastom
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:31, 10 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

No tak
Takich prymuli w sprzedaży nie widziałam, ale za to kilka tysięcy naraz hortensji, zrobiło wrażenie

Irenko, kochana nie doradzę w sprawie koloru wianka, że żółty na ten przykład, bo jak ktoś ma różowe kwiaty w ogrodzie, to mu taki wianek nie będzie pasował z żółtymi czy pomarańczowymi, dlatego trzeba dobierać dokładnie takie, jakie lubimy i wyglądają dobrze z resztą ogrodu
Uprawianie hortensji w donicach 19:15, 10 kwi 2014

Do góry
Jak jest na plusie mogą stać, ale nie na słońcu, bo są delikatne, ze szklarni. Jeśli przymrozki to do garażu latanie z nimi.
Wertykulatory 19:13, 10 kwi 2014

Do góry
Nieważna jest firma ważny jest silnik mój nazywa się Sterkinson, ale to nie jest firma.
Skup się na silniku i jego mocy oraz parametrach.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:10, 10 kwi 2014

Do góry
Pielić, pielić i pielić. Potem nie będzie rosło.
Żywopłot mieszany 19:07, 10 kwi 2014

Do góry
Jak dla mnie to niedopuszczalna jest taka ilość gatunków. Wielki misz masz będzie i zgrzytanie zębów potem, jak to poprawić Hmm.

Pod brzozą jodła kaukaska? To spore drzewo, brzoza go zabije i wypije wodą, nie może być, to już lepiej trzy forsycje.

Kto robił tę propozycję? Jeśli projektant ogrodu, to nie wiem co powiedzieć

Mata przeciw chwastom 19:01, 10 kwi 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Witam,
Nie wiem czy to pytanie zamieszczam w odpowiednim wątku, jakby nie, to przepraszam.

Chce zrobic oprysk na chwasty roztworem octu.
Ile czasu potrzeba zeby ocet zadziałal ? u nas ostatnio czesto pada i nie mam kiedy prysnąc.
Dzis teoretycznie ma nie padac i jutro do popoludnia. Czy taki czas wystarczy zeby ocet zniszczył chwasty ?
I jeszcze pytanie, czy mozna nim pryskac w warzywniku ? Zima łagodna była i teraz ogrom chwastów mam. Sadzic cokolwiek bede nie predzej niz na koniec kwietnia/początek maja.
Pozdrawiam
Gosia

Nie wiem w jakim czasie ocet wypali chwasty, zależy od gatunku chwastów. Ocet to sposób ekologiczny bo ocet zjadasz w korniszonach czy marynowanych grzybkach, więc w warzywach jak najbardziej możesz używać octu.

Czekaj na dzień bezdeszczowy, inaczej nic z tego
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:56, 10 kwi 2014

Do góry
Co najmniej 3 tygodnie - miesiąc.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 18:49, 10 kwi 2014

Do góry
safikey napisał(a)
rabata III

Za dużo brzusiów kochana, nie rób takich falbanek, uprość linię trawnika.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:41, 10 kwi 2014

Do góry
Da się, a przykładem jest mój buk, który rośnie w pasku pomiędzy domem a murem, tnę go w stożek. Wtedy pieniek nie rozrasta się i nie grubieje tak, jak u drzewa w ogóle nie ciętego.

Najpierw pokaż jak go kupisz i wtedy podpowiem w którym miejscu uciąć.

Ja ucinam przewodnik także od jakiegoś czasu.
Powojniki warunki uprawy 18:38, 10 kwi 2014

Do góry
Oprócz dołek trzeba przekopać wokół glebę bo w glinie dołek będzie się zachowywał jak "garnek" który zbiera wodę, albo w dnie wykop głębiej i nasyp kamyczków jako drenaż.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:56, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakie lubimy

No tak
Takich prymuli w sprzedaży nie widziałam, ale za to kilka tysięcy naraz hortensji, zrobiło wrażenie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:26, 10 kwi 2014

Do góry
Primula polyantha 'Victoriana Silver Laced Black'

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:25, 10 kwi 2014

Do góry
Primula auricula 'Silver Ways'

Funkie - Hosta 07:08, 10 kwi 2014

Do góry
Konkretnie chodzi o to, że są do siebie podobne, a zestawiamy hosty, które mają kontrastowe kolory czy rysunek na liściach, np. niebieskie z żółtymi, biało obrzeżone z zielonymi itd.

Zestawianie host, których nie można od siebie prawie odróżnić mija się z celem, pod względem kompozycji, pod względem kolekcjonerskim też bym powiedziała to samo, bo kolekcja także powinna być wyeksponowana ładnie.
Funkie - Hosta 07:06, 10 kwi 2014

Do góry
Otrzymałam zapytanie

Witam.

Zamierzam posadzić obok siebie funkie odmiany "Fringe Benefit" i "Frosted Jade", ale w opisie tej drugiej znalazłem następującą informację: "niekorzystne jest sadzenie jej w bliskim sąsiedztwie funkii o podobnych walorach – np. H. fortunei ‚Aureomarginata’, H. ’Fringe Benefit’ czyH. ‚Green Gold’ ". Co to może oznaczać? O co konkretnie chodzi?

Czy ewentualnie można je zastawić przy dobrym nawożeniu? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 00:43, 10 kwi 2014

Do góry
Milena, ubiegłaś mnie z tą propozycją - a jakże, godną samego Napoleona

Tak na marginesie - dlaczego nie bywasz w swoim wątku, Mille?

Witaj, Moniko

Popieram pomysł Mille. Skoro nie możesz zlikwidować murków (byłoby to też dość pracochłonne), to potraktuj ten wewnętrzny murek jak skraj rabat okalających ogród.

Minusy tego rozwiązania:
- wymaga to nawiezienia ziemi w te obecne ścieżki.

Plusy:
- poszerzysz rabaty okalające ogród, a będzie to z korzyścią dla ogrodu, bo potrzebujesz aby były szersze,
- pozbędziesz się problemu utrzymania tych ścieżek w murkach - bo piasek się nie sprawdził, ale trawnik też się nie sprawdza - bo ogrodzenie z murków nie pozwala ani go dobrze skosić, ani pielęgnować,
- zyskasz lepsze proporcje rabat w ogrodzie,
- no i nie likwidujesz murków, czyli nie narażasz się na gniew babci

Dlaczego potrzebujesz szersze rabaty? Bo rabata powinna składać się z trzech pięter.
Pierwsze już masz (tuje i szmaragdy), potrzebne jeszcze średnie i dopiero przed średnim możesz dać niskie rośliny, więc jak chcesz, to rozchodniki, szałwię omszoną, kocimiętkę albo nachyłki. Średnie piętro to mogą być hortensje bukietowe, a w zacienionych także ogrodowe, tawuły, i mnóstwo innych.
Oczywiście nie mówimy jednie o tym, co dać przed kalinami, tylko co dać na całą rabatę. Sadzimy rośliny plamami, nie pojedynczo.

Znasz dekalog ogrodnika autorstwa Danusi?
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jeśli planujesz podkrzesać szmaragdy, to raczej już nie ścinałabym im czubków . Chyba, że jednocześnie uformujesz je w „kostkę”, będzie bardzo nowocześnie, choć nie z buka czy graba
Tak jak tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=861
Jeśli zdecydujesz się obciąć czubki, to jednak proponuję na prosto.
Z nieobciętymi czubkami będą też dobrze wyglądać, tak naturalnie.
Podkrzesać się powinno je dość wysoko, tak na 1,5 metra. Wówczas lepiej wyglądają i nie przeszkadzają w kompozycjach.

Oczko na środku ogrodu, w dodatku w pełnym słońcu to nie jest dobry pomysł.
Wiem, co mówię, uwierz mi Będą się rozwijać glony, woda będzie cały czas zielona. Zamiast zdobić, będzie szpecił. I jeszcze komary się w nim lęgną.
Może rozważ to jeszcze.
Woda w ogrodzie to fajna rzecz, ale może lepsze byłoby ciurkadełko?
Taka mini fontanna. Zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/129-zrodelka-ciurkadelka-inne-elementy-wodne
Jeśli koniecznie chcesz je mieć, zlokalizuj je w części 1 lub dwa, tam gdzie cień. Na którąś z tych części (1 lub 2) przeniosłabym też różaneczniki. Azalie dają radę na słońcu, ale Rh tylko nieliczne odmiany.

Uff, ale się rozpisałam. Na dzisiaj dość, bo mi się zwoje zagrzały, obawiam się o Twoje

Nie spiesz się ze zmianami. Ani decyzjami w tej kwestii. Poczytaj wątki tematyczne, sporo się nauczysz. I wiele podpatrzysz w wątkach z realizacji Gardenarium - np. Ogród z lustrem (mój ulubiony) czy ogród zimozielony przy białym domu.
Pamiętaj, że nasze ogrody nigdy nie będą tak dopieszczone, jak te z realizacji Danusi, ale pomysły i inspiracje możemy przenieść na nasze podwórko

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies