Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:53, 13 mar 2017

Do góry
Dzień dobry,na tej rabacie planuję zmiany, czy może mi ktoś poradzić jakie drzewka szczepione na wysokości 1,80 pasowały by na tę północną rabatę?
coś co w przyszłości tworzyłoby zielony parawan ,uwzględniając małe gabaryty tego miejsca,
może wiśnie pięknie kwitnące ? ,ambrowce?,i czy trawy pasują na północne stanowisko,jeśli tak to może ktoś mi podpowie i zainspiruje bo sama nie jestem w stanie sobie z tym poradzić.

-długość ogrodzenia z drewnianym płotem 13,5
-szerokość rabaty od ogrodzenia do do trawnika 2,00
-szerokość rabaty z trawnikiem do początku tarasu 4,50

To tu... 11:53, 13 mar 2017

Do góry
MAD napisał(a)
I na koniec jeszcze małe porównanie... Zdjęcia dzieli jedynie 12 lat.

lubię go , choć 12 lat mnei przeraża
do tego czasu może już zdechnę
To tu... 11:52, 13 mar 2017

Do góry
MAD napisał(a)
Pojawiają się też pąki różowych ciemierników i kiełki mini irysków w nogach Rohana.

przepiekny
Rewolucje w ogrodzie 11:37, 13 mar 2017

Do góry
Co sądzicie o nasadzeniach na tej skarpie? ( szmata jest tylko na czas przed nasadzeniami, wygląda okropnie i dlatego chcę już to zagospodarowac)

Drzewa to klon crimson sentry szczepiony na 220cm ( tylko takie drzewa mogę dostać, szukałam wiśni umbry ale z marnym skutkiem)
Tłem jest irga a obok pni drzew białe róże okrywowe.
Czy klony poradzą sobie na skarpie? Będę je podlewać i pielęgnować ale nie znam tych drzew i ich zdolności adaptacyjnych, może ktoś się wypowie kto ma jakieś doświadczenie z tymi roślinami

Takie jest nachylenie tej skarpy

Klon o czerwonych liściach 11:37, 13 mar 2017

Do góry
WitamCo sądzicie o nasadzeniach na tej skarpie? ( szmata jest tylko na czas przed nasadzeniami, wygląda okropnie i dlatego chcę już to zagospodarowac)

Drzewa to klon crimson sentry szczepiony na 220cm ( tylko takie drzewa mogę dostać, szukałam wiśni umbry ale z marnym skutkiem)
Czy klony poradzą sobie na skarpie? Będę je podlewać i pielęgnować ale nie znam tych drzew i ich zdolności adaptacyjnych, może ktoś się wypowie kto ma jakieś doświadczenie z tymi roślinami

Co i jak? Nowicjuszka 11:36, 13 mar 2017

Do góry
Aniu oczywiście, że zapytam, na razie liczę na to że Walerek zajrzy do mnie i mi podpowie jak nie to będę go męczyć, ale to za jakiś czas, bo ma z moja kotką problemy zdrowotne. Wróciłam od weterynarza i bez operacji się nie obędzie, na razie zrobiliśmy jej usg i badanie krwi, zobaczymy jakie będą wyniki i ustalimy termin.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:34, 13 mar 2017

Do góry
WitamCo sądzicie o nasadzeniach na tej skarpie? ( szmata jest tylko na czas przed nasadzeniami, wygląda okropnie i dlatego chcę już to zagospodarowac)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:25, 13 mar 2017

Do góry

c.d.n po śniadaniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:24, 13 mar 2017

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:23, 13 mar 2017

Do góry

Wynosimy miłorzęba "Mariken'

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:21, 13 mar 2017

Do góry
W tym kącie mi się już znudziło, ciemno, różaneczniki kiepsko. Kaczor w cieniu, trzeba go doświetlić.

Różaneczniki zostały na amen ścięte (były wyższe od człowieka) i pójdą do dużych donic na razie. Będą odbijać.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:10, 13 mar 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

ach, te okna....
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:09, 13 mar 2017

Do góry
Cześć Trafiłam do Ciebie poszukując informacji o szałwii omszonej, nie wiem czy moje obcinać czy nie, u mnie też już ruszają. Obcinałaś już, bo wyglądają na obcięte. Czy te suche ogigle można wrzucać do kompostownika czy spalić ?

Milka napisał(a)

Alez proszę

ruszyła szałwia omszona i przy okazji widzę, gdzie biedronka spała
powojniki na łuku ruszyły
Mały ogród pod Wrocławiem 11:09, 13 mar 2017

Do góry
witam na przedwiośniu na które tak chyba wszyscy czekamy.
Mam do WAS jako ekspertów w aranżacji ogrodu prośbę, nie mogę sobie poradzić z dwoma sąsiadującymi rabatami:

Na pierwszym zbiorczym zdjęciu widać taką wypustkę w trawniku-W środku wypustki o wymiarach 1,5x5m posadzony jest buk zielony kolumnowy i nic więcej (nie licząc red baronów które zabiorę z tego miejsca i tulipanów) i w oddali długa rabata o wymiarach około 23x2,1m gdzie mamy wzdłuż tuje (jest to jedyny żywopłot na ogrodzie z tuj-pozostałe boki to grab i buk czerwony) oraz 3 szt. Platana Alphens Globe oddalone od siebie o 6m.
Teraz moje dylematy:
rabata nr 1
widoczna na zdjęciu nr 2 i 3
na początku myślałem o dereniu z czerwonymi pędami ale w ogrodniczym odradzili mi ze względu na mnogość odrostów i to że może zaburzyć efekt solitera, później myślałem o kilku miniaturowych iglakach jednego gatunku i ewentualnie towarzystwa jakieś niskiej trawy, może nawet red barona, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł z czerwonym bukiem w formie żywopłotu ciętego na 0,5m docelowo-taki ekranik-kontrast do zielonego buka i graba w zywopłocie po lewej stronie. Sam już nie wiem-proszę Was o pomoc.
Co do rabaty nr 2
wymysliłem że mdz pierwszy a drugim i drugim a trzecim Platanem posadzę hortensję limelight lub vanille fraise będą miały pełne słońce ale i nawadnianie to chyba sobie poradzą-wydaje mi się że pomysł dobry i taka ściana z hortensji przed tujami, będzie ok tylko co przed hortensjami i platanami? nie mam pomysłu kompletnie...Pomożecie?
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:56, 13 mar 2017

Do góry
Hej Trafiłam przez przypadek, masz cudne zwierzaki, nasi sąsiedzi mają Lhasa apso (w takim właśnie jasnym umaszczeniu jak na zdjęciu ze szczeniaczkiem z ciemną główką), uwielbiam tego psa, on mi się odwzajemnia tym, że na mnie nie szczeka i wskakuje mi na kolana, ale na niektórych gości nawet potrafi warknąć My na razie z futrzaków mamy owce wrzosówki i często u nas rezydującego labradora drugich sąsiadów, o własnym psie myślimy ...

Ewik napisał(a)
Nasze starsze futrzaki szalały na śniegu

Mój własny kawałek klepiska 10:43, 13 mar 2017

Do góry
Ostróżki też ruszyły

Mój własny kawałek klepiska 10:41, 13 mar 2017

Do góry
A oto Judaszowiec to białe coś

Mój własny kawałek klepiska 10:40, 13 mar 2017

Do góry
Wczoraj mój M trochę zaszalał było tak

a jest tak

do wywalenia jeszcze ten niby skalniak z dwoma jałowcami zostanie tylko magnolia
Moje małe wielkie marzenie 10:08, 13 mar 2017

Do góry
alis napisał(a)
Nie napisałam: Rabata leży z tyłu domu

zdjęcie z lotu ptakaTam gdzie pada cień, jest żółta kreska, tam jest ta rabata

wow teraz wszsytko jasne
zrób podsumowanie też tej dłuuuugiej rabaty pod siatką...
Moje małe wielkie marzenie 10:04, 13 mar 2017

Do góry
alis napisał(a)
Tak mnie dzisiaj na wspominki wzięło ,,Jak to z begoniową było....

Październik 2015

Planowanie

Wiosna 2016 Dzięki pomocy Toszki ostateczny kształt nasadzeń

lato 2016

jesień 2016

cudna!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies