Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogród pod Wrocławiem 11:09, 13 mar 2017

Do góry
witam na przedwiośniu na które tak chyba wszyscy czekamy.
Mam do WAS jako ekspertów w aranżacji ogrodu prośbę, nie mogę sobie poradzić z dwoma sąsiadującymi rabatami:

Na pierwszym zbiorczym zdjęciu widać taką wypustkę w trawniku-W środku wypustki o wymiarach 1,5x5m posadzony jest buk zielony kolumnowy i nic więcej (nie licząc red baronów które zabiorę z tego miejsca i tulipanów) i w oddali długa rabata o wymiarach około 23x2,1m gdzie mamy wzdłuż tuje (jest to jedyny żywopłot na ogrodzie z tuj-pozostałe boki to grab i buk czerwony) oraz 3 szt. Platana Alphens Globe oddalone od siebie o 6m.
Teraz moje dylematy:
rabata nr 1
widoczna na zdjęciu nr 2 i 3
na początku myślałem o dereniu z czerwonymi pędami ale w ogrodniczym odradzili mi ze względu na mnogość odrostów i to że może zaburzyć efekt solitera, później myślałem o kilku miniaturowych iglakach jednego gatunku i ewentualnie towarzystwa jakieś niskiej trawy, może nawet red barona, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł z czerwonym bukiem w formie żywopłotu ciętego na 0,5m docelowo-taki ekranik-kontrast do zielonego buka i graba w zywopłocie po lewej stronie. Sam już nie wiem-proszę Was o pomoc.
Co do rabaty nr 2
wymysliłem że mdz pierwszy a drugim i drugim a trzecim Platanem posadzę hortensję limelight lub vanille fraise będą miały pełne słońce ale i nawadnianie to chyba sobie poradzą-wydaje mi się że pomysł dobry i taka ściana z hortensji przed tujami, będzie ok tylko co przed hortensjami i platanami? nie mam pomysłu kompletnie...Pomożecie?
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:56, 13 mar 2017

Do góry
Hej Trafiłam przez przypadek, masz cudne zwierzaki, nasi sąsiedzi mają Lhasa apso (w takim właśnie jasnym umaszczeniu jak na zdjęciu ze szczeniaczkiem z ciemną główką), uwielbiam tego psa, on mi się odwzajemnia tym, że na mnie nie szczeka i wskakuje mi na kolana, ale na niektórych gości nawet potrafi warknąć My na razie z futrzaków mamy owce wrzosówki i często u nas rezydującego labradora drugich sąsiadów, o własnym psie myślimy ...

Ewik napisał(a)
Nasze starsze futrzaki szalały na śniegu

Mój własny kawałek klepiska 10:43, 13 mar 2017

Do góry
Ostróżki też ruszyły

Mój własny kawałek klepiska 10:41, 13 mar 2017

Do góry
A oto Judaszowiec to białe coś

Mój własny kawałek klepiska 10:40, 13 mar 2017

Do góry
Wczoraj mój M trochę zaszalał było tak

a jest tak

do wywalenia jeszcze ten niby skalniak z dwoma jałowcami zostanie tylko magnolia
Moje małe wielkie marzenie 10:08, 13 mar 2017

Do góry
alis napisał(a)
Nie napisałam: Rabata leży z tyłu domu

zdjęcie z lotu ptakaTam gdzie pada cień, jest żółta kreska, tam jest ta rabata

wow teraz wszsytko jasne
zrób podsumowanie też tej dłuuuugiej rabaty pod siatką...
Moje małe wielkie marzenie 10:04, 13 mar 2017

Do góry
alis napisał(a)
Tak mnie dzisiaj na wspominki wzięło ,,Jak to z begoniową było....

Październik 2015

Planowanie

Wiosna 2016 Dzięki pomocy Toszki ostateczny kształt nasadzeń

lato 2016

jesień 2016

cudna!!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:52, 13 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)
rumianka

boszzz ale runianka ! Ta moja holera wygląda okropnie po zimie a połowa wygniła. Twoja jest super gęsta i ta soczysta zieleń
A odnośnie lawend potwierdzam co piszą dziewczyny ciachaj te sucholce a zobaczysz jak pięknie odbije.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:52, 13 mar 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Kurcze one też w wodzie, to mnie niepokoi, ten w środku po prawej żółty, ale reszta przeżyje, tego się trzymajmy
Nie wiem jak cięłam, tak na wyczucie, niektóre o 1/3, inne o połowę
Toszka by się przydała.
A nie dasz rady je wsadzić pod tym płotem, rabaty nie musisz robić, same cisy. Chyba przyjadę Ci z nimi pomóc, bo jakby nie było czuję się trochę ich matką chrzestną Bo jak je znowu gdzieś wsadzisz na trochę, to później znowu eksmisja?
Ogród Cioci cz. 3 09:50, 13 mar 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosia prześliczne Gdzie takie sprzedają?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:48, 13 mar 2017

Do góry
cosik będzie

zagospodarowanei ostatnich brzydkich miejsc na działce.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:47, 13 mar 2017

Do góry
jarzmianka rusza
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:46, 13 mar 2017

Do góry
hihi i teraz udajemy że nie widzimy skorupek

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:44, 13 mar 2017

Do góry
Narcyzy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:43, 13 mar 2017

Do góry

sesleria sie koci
...uDany ogród 09:41, 13 mar 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

Izuniu łódka dwuosobowa, drewniana z kutym oparciem. I tak popływać wśród lilii...achhh
Już znalazłam producenta. Teraz tylko gotówka i marzenie spełnione
Tylko mam stały problem z kolorem drewna w ogrodzie.
Nie lubię pstrokacizny, więc muszę coś wybrać i cały ogród będzie w jednym kolorze.
Nawet myślałam żeby zaszaleć, ale niestety tak nie potrafię. Jestem zachowawcza, monotematyczna i nudna.
Ale muszę z tym żyć
Ciągle wracam do palisandru angielskiego, ale biel też mnie korci
I bądź tu mądry...

Tutaj dla porównania dość słaba wizualizacja

Biała

Brąz, do tego białe poduchy

Lub zwariowany amarant

A może błękit

Jakie są Wasze typy?
Ja wybieram między dwoma pierwszymi, a może nawet pomieszanie tych dwóch kolorów.
Pomożecie?

Zależy co chcesz osiągnąć jaki efekt Te jasne kolory powodują , że ławka gra pierwsze skrzypce i jest mocno widoczna, czerwony jest dobry w ogrodach bez koloru dla ożywienia, u ciebie rosliny wnoszą kolor i tak bym chyba zostawiła Ciemna ławka wtapia się w ło i pierwsze skrzypce grają rośliny

Mnie osobiście podoba się ta wersja z bielą bo pięknie z brzozami współgra w Twoim ogrodzie i podkreśla pozostałe kolory
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:41, 13 mar 2017

Do góry

palenisko i syf dookoła.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:39, 13 mar 2017

Do góry
I tu coś wyłazi

a tu kłosownica: stan na wczoraj

i tulipany
...uDany ogród 09:37, 13 mar 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

Zaraz zerknę do Ciebie
Ludzie zachowują się jakby im ktoś rozum odebrał, ustawa to jedno ale zdrowy rozsądek to drugie!
Ten strumień zaopatruje staw w wodę. To dom dla wielu gatunków roślin i zwierząt.
A poza tym to moje oczko w głowie , uwielbiam go. Teraz poluję na śliczną małą łódeczkę...ale to tajemnica

Ale super pomysł z tą łódeczką
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:30, 13 mar 2017

Do góry
Pytaleyście jak zkubię CAREX THE BEATLES.
a tak jak wyjdzie
w tym roku wyszło tAk

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies