Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 12:44, 07 maj 2017

Ela dziękuję

Aniu, witaj, Ty masz piękny dojrzały ogród, ja ciągle raczkuję

Mirelko, rabata będzie z 2 lizakami, zgodnie z Twoją sugestią, dziękuję
anbu 13:09, 07 maj 2017

Ali wkleję Ci cytat od Polinki Według mnie wartościowe te informacje są bardzo, tym bardziej że Mazan potwierdził poprawność

"Zaczęłam od HT jednego dnia i kolejnego dnia PW. Po 10 dniach od nowa HT i następny dzień PW. I tak już do końca sezonu Lecę tymi opryskami cały ogród .
Wiem, że opryski są zalecane co 7 dni ale nie robiłabym nic innego tylko prawie codziennie opryskiwałabym jak nie jeden ogród to drugi
Podlewanie gnojówką w tym roku będzie rzadziej, tzn. co 3 tygodnie. W tamtym roku trawy miały za dużo azotu i gracilimusy się wykładały. Teraz tylko na początku sezonu-czyli jak sie zrobi ta gnojówka, którą już wstawiłam to dostaną 2 razy co dwa tygodnie. Taka startowa dawka
Pamiętaj o skrzypie jak się pojawi aby dodawać do gnojówki. A tak to można prawie każdą zieloną roślinę dodawać do gnojówki (każda z nich zawiera azot). Nie wiem jak jest z jaskółczym zielem, które już się pojawiło a czytałam, że ma właściwości trujące ale nie wiem jak to z nim do końca jest dlatego dla pewności go nie używam. W tamtym roku robiłam nawet gnojówkę z wysokich traw łąkowych "

Ja zamiast PW używam OW ale tylko dlatego, że muszę zużyć kredę. Jak mi się skończy przerzucę się na to PW. Widzę, ze związki wapniowe bardzo służą buksom, no i wszystkim innym roślinom też
Dlatego warto

Ja się tego mniej więcej trzymam ale łatwo nie ma
Powiem Ci, że cały czas coś sadzę i przesadzam (teraz nie robię ram ogrodu, bo już je mam, teraz robię bazę - czyli stałe elementy, których ruszać już raczej nie będę )
Ale do czego zmierzam? Bo za bardzo się rozpisałam
Za jakiś czas zostanie mi do zrobienia biżuteria - czyli bylinki wszelkie
Wtedy nie będę non stop sadzić a będę miała więcej czasu na opryski i wszelaką pielęgnację. Tak to widzę.... ufff...

Buziaczek
alis 13:28, 07 maj 2017

Kilka niedzielnych pstryków

alis 13:37, 07 maj 2017

alis 13:48, 07 maj 2017

alis 14:03, 07 maj 2017

alis 14:10, 07 maj 2017

Anulka, dziękuję za informacje, musze dorobić OW, a co to jest PW?

Ty masz cudne ramy ogrodu, biżuteria jak to nazywasz, to dla Ciebie będzie już ,,bułka z masłem"
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
MirellaB 14:17, 07 maj 2017

Alicja piękne niedzielne pstryki
Na pierwszym zdjęciu to tulipany Claudia? Jeśli to one to u mnie w drugim roku są, ale bardzo niskie

Te białe pierzaste pięknie się prezentują Aaaaaa wszystkie są piękne

Psinka super - poczochraj ode mnie

Zwróciłam uwagę jakie masz już duże żurawki - szok i kostrzewa też duże kępy

anbu 14:31, 07 maj 2017

Proponian Wapnia (PW)

Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia.
Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l.
Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. W każdym litrze cieczy do oprysku powinno się znajdować 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

To cytat od Polinki

polinka 14:51, 07 maj 2017

To ja tylko dodam do mojej wspaniałej przedmówczyni Ani, że zamiast krochamlu można użyć mydła potasowego Alu, jeśli chcesz coś więcej poczytać to zapraszam na skrót tych wszystkich preparatów

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=1523