Musze gonić z tymi zdjęciami, bo zaraz zacznie się nowy sezon
Jest mi bardzo miło, że swój pierwszy wpis poczyniłaś u mnie.
Mam nadzieję, że pokażesz swój ogród.
Ja zawsze byłam psiarą. Kociara stałam się przez przypadek. Kot sąsiadów sobie nas wybrał. Wynosiliśmy go kilka razy do nich z powrotem, ale ciągle wracał. W końcu sąsiedzi oddali wszystkie jego rzeczy.
Niestety zginął w niedługim czasie pod kołami samochodu. Dlatego ten jest na uwięzi i sąsiedzi śmieją sie, że kot w niewolę popadł
Elu, grzało faktycznie, chociaż mam wrażenie, że nie az tak jak 2 lata temu. I całe szczęście.
Staram się prowadzić ogród ekologicznie, czyli jak najmniej podlewać woda ze studni. Zbieram deszczówkę do podlewania doniczek. Jak na razie ogród sobie radzi
No właśnie, ale jaka jest przyczyna że tworzą takie piętra. Może to też zależy od głębokości posadzenia. Moje są posadzone na głębokości ok 1 metra. Niektóre liście z ogonkiem (od korzenia do liścia) mają 1 m długości.
Może twoje płytko rosną i się wypiętrzają. Mają ładny kolor kwiatu.
EM się uparł i każdej wiosny czyści oczko. Wodę wypompowuje czyści i nalewa nowej. Nawet żab już nie mam pewnie skrzek wyczyścił przez to pompowanie.
Miała 4 żabki zielone 2 zmarzły to wiem na pewno 2 nie wiem gdzie się podziały. Od 3 LO at nie mam ząb i nie wiem gdzie je zdobyć. Jakieś polne skaczą, ale to nie to co zielone które zawsze wygrzewała się na liściach lilii.
Też wczoraj chodziłam i zaglądałam na azalie. Mają bardzo dużo pączków kwiatowych.
Ruskie też mają, ale mam pogryzione liście przez opuchlaki. Jednak rodki nie tak dobrze u mnie rosną jak azalie.
Mam bardzo duży bałagan liściowy na działce.
Te najstarsze derenie, które zostały całkowicie wykopane i pobrałam z nich pędy do ukorzenienia, są ze mną od 2008 roku. C. alba był ścinany do zera kilka razy - teraz już był za ogromny. C. sericea dałby jeszcze radę ale ma za mało miejsca (w masie posadziłam 3 szt.). Inne, młodsze derenie postaram się jeszcze w całości przesadzić, bo inaczej rabata będzie świeciła pustkami i carex montana będzie zapychać dziury.
C. sericea 'Flaviramea'
Cornus alba, gatunek
Np. ten pójdzie w całości do przesadzenia, ma ładne żółtawe listki w sezonie i bordowe pędy.
Derenie zawsze można przyciąć do poziomu gruntu - jak dostaną dobrą ziemię, wodę i nawóz, to ruszają z kopyta. Moje miały już za wielką / starą masę przy korzeniach.