Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:35, 30 sty 2024

Do góry
Jej! Mam kawałek płotu ekipa sprawnie działa. Widać gdzie działka gdzie pole

Wczoraj przywieziony kamień, jeszcze ze 4 takie transporciki bym potrzebowała

Kawałek dalej widać (widać?) Ogrodzenie między działką 7000m2 (pod szkółkę) a działką 3000m2 z (przyszłym) domem

Ogród Muszelki 10:29, 30 sty 2024

Do góry
Dzisiaj wysiałam w wielodoniczkach paprykę i seler, a w skrzyneczce por. Ustawiłam towarzystwo na komodzie w pobliżu kominka. Niech się darzy!

Sezon warzywny '2024 uważam za otwarty!

Ogród Muszelki 10:25, 30 sty 2024

Do góry
Magara napisał(a)
W zeszłym sezonie po raz pierwszy zaczęłam zapisywać ile czego zrobiłam - w 2023 prawie 70 słoików dżemowych, a już widzę, że trzeba oszczędnie gospodarować, bo Towarzystwo żarte

Muszelko, mam nasiona Philovity
Czy w foliaku sadzonka się sprawdzi czy to nie ma sensu???

Wniosek: dżemy pyszne, skoro Towarzystwo żarte

'Philovity' miałam tylko raz, pod chmurką.

Przeczytałam, że nadają się do szklarni/foliaka. Pewnie szybciej zaczną owocować, może w smaku jeszcze słodsze?

Pytanie tylko, czy nie szkoda dla nich miejsca, skoro one rosną, jak monstrum...
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:13, 30 sty 2024

Do góry
Dobrze pamiętam, że masz to urządzenie?
Mam dylemat czy kupić multidoniczki czy to urządzenie. Jak tam u Ciebie w praktyce po czasie z nim?
Ogródek Gosi 00:13, 30 sty 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

58 dni do wiosny

Gosia, co to za roztrzepaniec (to drzewko)? To tamaryszek?
Ogródek Gosi 21:44, 29 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:43, 29 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:41, 29 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 21:40, 29 sty 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)
Znów pocieszyłam oko na Twoich "zielonościach"...

Musze gonić z tymi zdjęciami, bo zaraz zacznie się nowy sezon

Ela76 napisał(a)
Witam . Ogród jest bardzo ładny. Ten artystyczny nieład dużo daje. Bynajmniej nie na minus. U mnie też nie wszystko jest jak z katalogu ale i tak oko cieszy. Najbardziej to lubię jak w roślinki wkomponowany jest kotek. Uwielbiam takie zdjęcia. Sama mam kiciusia ale nie daje się fotografować.

Jest mi bardzo miło, że swój pierwszy wpis poczyniłaś u mnie.
Mam nadzieję, że pokażesz swój ogród.
Ja zawsze byłam psiarą. Kociara stałam się przez przypadek. Kot sąsiadów sobie nas wybrał. Wynosiliśmy go kilka razy do nich z powrotem, ale ciągle wracał. W końcu sąsiedzi oddali wszystkie jego rzeczy.
Niestety zginął w niedługim czasie pod kołami samochodu. Dlatego ten jest na uwięzi i sąsiedzi śmieją sie, że kot w niewolę popadł

ElzbietaFranka napisał(a)
Jestem i też oglądam.
Miło jest po wspominać jak to było latem ubiegłego roku.
Grzało dobrze.
Oby ten rok przyniósł trochę więcej deszczyku.

Pozdrawiam

Elu, grzało faktycznie, chociaż mam wrażenie, że nie az tak jak 2 lata temu. I całe szczęście.
Staram się prowadzić ogród ekologicznie, czyli jak najmniej podlewać woda ze studni. Zbieram deszczówkę do podlewania doniczek. Jak na razie ogród sobie radzi

51 dni do wiosny

Szarobiałego ogrodowe początki. 19:55, 29 sty 2024

Do góry
Szarobialy napisał(a)
W ramach eksperymentu

Dereń, kalina i jakaś wierzba.

Wierzba puści korzeni na 1000 % .
Moje ścięte pniaki (które robią za ozdoby na rabatach) wypuszczają gałązki.
Zacisze Alicji 18:54, 29 sty 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Elu! Dziękuję. Krokusów sporo, ale co roku staramy się coś dosadzić, więc trochę starych, trochę nowych i jakoś się prezentują.
Liście się wypiętrzają ponad powierzchnię wody, bo rośliny zbyt się rozrosły, trzeba będzie je trochę ograniczyć, bo liście zasłaniają kwiaty i nie widać ich dobrze.

No właśnie, ale jaka jest przyczyna że tworzą takie piętra. Może to też zależy od głębokości posadzenia. Moje są posadzone na głębokości ok 1 metra. Niektóre liście z ogonkiem (od korzenia do liścia) mają 1 m długości.

Może twoje płytko rosną i się wypiętrzają. Mają ładny kolor kwiatu.

EM się uparł i każdej wiosny czyści oczko. Wodę wypompowuje czyści i nalewa nowej. Nawet żab już nie mam pewnie skrzek wyczyścił przez to pompowanie.

Miała 4 żabki zielone 2 zmarzły to wiem na pewno 2 nie wiem gdzie się podziały. Od 3 LO at nie mam ząb i nie wiem gdzie je zdobyć. Jakieś polne skaczą, ale to nie to co zielone które zawsze wygrzewała się na liściach lilii.
Pszczelarnia 18:40, 29 sty 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ewo czy może wiesz jak nazywa się ta roślina kwitnąca na różowo.
Bardzo mi się podoba. Podobna do gaury, ale to nie gaura.

Chyba też ja widziałam u ciebie na początku wątku.

Krwawnica Swirl
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:26, 29 sty 2024

Do góry
zawitka napisał(a)
Jak nie z mego ogrodu.

Też wczoraj chodziłam i zaglądałam na azalie. Mają bardzo dużo pączków kwiatowych.
Ruskie też mają, ale mam pogryzione liście przez opuchlaki. Jednak rodki nie tak dobrze u mnie rosną jak azalie.
Mam bardzo duży bałagan liściowy na działce.

Pozdrawiam
Ogród Basi i Romka 18:19, 29 sty 2024

Do góry
A tymczasem, ja się trochę obijałam ogrodowo, z kichającym nosem, a eM podziałał W tunelu wysiał salaty, szpinak i rzodkiewki

Magary Dramaty z Rabaty 18:11, 29 sty 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Dla Asi Rojo i Joli Joku - chcących jeszcze

Mam nadzieję, że zdjęcia się wgrały, próbowałam trzy razy

♥️
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:59, 29 sty 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dla Marcina moje piękne serby
Mają stanowić naturalny żywopłot

A cisy Hilli mam posadzone jednak co 35 cm
No i jest piękny żywopłot

Dziękuję za info. Trochę przeglądam oferty cisów i u mnie będę pytał jak lepiej zrobić. Ale czekam na oferty szkółek lokalnie
W kamiennym kręgu od początku 17:34, 29 sty 2024

Do góry
Dzisiaj przyleciały na nasze pole żurawie
Chyba wiosna tuż, tuż

Malinowy zakątek 16:29, 29 sty 2024

Do góry
Dzieki Asia, ja zawsze mam problem z doborem wielkości innych roślin no się boję ze przesadze i że się przytłoczą między sobą.

Marcin, pytałeś o laurowisnie, wyglądają ta

Nie jest zle, bo żyją ale wszystkie te wysokie gałęzie są do obcięcia i będą takie malutkie
Pszczelarnia 16:23, 29 sty 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ewuś a przypomnisz ile mają lat te derenie, że zdecydowałaś się już na odmłodzenie?, mam rabatę z derenia Ellegantisima i zastanawiam się czy ich trochę nie opitolić bo krzaczory się już z nich niezłe zrobiły.

Te najstarsze derenie, które zostały całkowicie wykopane i pobrałam z nich pędy do ukorzenienia, są ze mną od 2008 roku. C. alba był ścinany do zera kilka razy - teraz już był za ogromny. C. sericea dałby jeszcze radę ale ma za mało miejsca (w masie posadziłam 3 szt.). Inne, młodsze derenie postaram się jeszcze w całości przesadzić, bo inaczej rabata będzie świeciła pustkami i carex montana będzie zapychać dziury.

C. sericea 'Flaviramea'

Cornus alba, gatunek

Np. ten pójdzie w całości do przesadzenia, ma ładne żółtawe listki w sezonie i bordowe pędy.

Derenie zawsze można przyciąć do poziomu gruntu - jak dostaną dobrą ziemię, wodę i nawóz, to ruszają z kopyta. Moje miały już za wielką / starą masę przy korzeniach.

Pszczelarnia 16:12, 29 sty 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pięknie wyglądają na tej rabacie cisy w duecie z krzewami. Akcja z dereniami wygląda poważnie. Sporo sił wymaga. Mam nadzieję, że kręgosłup nie ucierpi.

Mocny kręgosłup przy słabych nogach to podstawa .

Ten stożek zalicza przeprowadzkę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies