Bardzo lubię ten czas w ogrodzie, jeżówki to nie zawodne roślinki, zwłaszcza te zwykłe odmiany, mi się rozsiały po zimie w dużych ilościach, nawet ich trochę wyplewiłam w ferworze walki na rabatach cieszę się, że lilie się podobają buziaki
Frezja, Anabel lilie w tym roku lepsze, całą wiosnę pilnowałam i wyłapywałam poskrzypkę, chociaż nie uchroniłam zupelnie, ale znacząco zmniejszyłam straty spowodowane tym czerwonym szkodnikiem
W ubiegłym roku miałam totaalną zmorę poskrzypkową, za późno się zorientowałam.
Bo w tym roku nie jest ładna...mam tam zmaltretowane rozplenice, które przyjechały z ZG, a nie były wykopywane w odpowiednim czasie. Tak musiało być. W przyszłym roku dopiero się pokażą. Lilie przekwitły, jeżówki tam słabe, kulki buksikowe wygryzione po grzybie...
Nie, Bogusiu, tam już żadnych kwiatów i rabat nie będzie.
Po prostu nie da rady tego obrobić.Tu już i wystarczy tej pracy.
Na pewno będzie większy sad i mały staw .Obsadzony roślinami.
Może na drugi rok to dopiero będzie .Albo kiedyś tam
Jęczmień grzywiasty kiedyś ze 3 lata temu mąż kupił sadzonkę z kłosami już jako dodatek do prezentu imieninowego
Nauczyłam go nie kupować wiązanek ciętych ale jeżeli już to jakieś roślinki do ogrodu czy to w doniczce .
Na bazarku w Białopolu
Posadziłam go do donicy do canny i innych jednorocznych do kosza.
Potem po przymrozkach donice ze względu na canny zabrałam do piwnicy.
Na wiosnę wstawiłam do ogrodu. I sam ten jęczmień wyrósł. Musiał się zasiać.
Potem na jesieni była powtórka z donica i ponownie w tym roku go mam już 3 rok.
Zbiorę nasionka.Bo dziewczyny chcą .To i tobie coś kapnie, jakiś kłosek
jak zechcesz oczywiście ?
Ten dębowy zakątek lasu to pewnie najatrakcyjniejsze miejsce na Lubelszczyźnie
Wszystko ładnie kwitnie a lilie nadają zapach upojnego lata.
Nic tylko kontemplować i beztrosko spedzać czas (gdyby tylko tak się dało).
Pozdrawiam
Wątek oczywiście zaznaczony.
Pewnie tam się dzisiaj chlapiesz w tym basenie. No upał znowu.
Wczoraj 2 godziny podlewalam wszystko.
Lilie masz puekne. I pewnie pięknie pachną?
Mieczyki też mają piękny kolorek .
Ja mieczykow sądzę sporo i nie wszystkie na raz.W różnym odstąpię czasowym. I wówczas kwitną w różnych miejscach i wcześniej i później.
Hmmm co Ci będzie kwitlo w sierpniu i wrześniu ??kupisz coś
Np. Chryzantemy. Też pięknie w ogrodzie wyglądają.
A tam miejsca brak, zobacz masz jeszcze trawnik, który nie spełnia Twoich oczekiwań w sezonie jak susza, a rabaty spełniają, może warto pomyśleć czy trawnik musi być
Moja sąsiadka też zakręcona ogrodowo, lilie zamawiałam też dla niej. Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby "Muszelkę" mieć za sąsiadkę. Zapachów z mojego ogródka wystarczy dla wielu.
Okazy niektóre są na prawdę cudowne, ale miejsca na następne brak.
Od jakiegoś już czasu kwitną kolejne kwiaty, ale jakoś czasu nie miałam powstawiać nowych zdjęć. Czekam jeszcze na lilie, które kupiłam wiosną na targach w Starym Polu. Już tylko, tylko się otworzyć mają. Ciekawa jestem koloru
Ostróżki coś u mnie licho rosną. Jedna kępka w kolorze fioletowym zaginęła. Nie wiem co im jest
I warzywka ładnie w tym roku rosną
O zachodzie...