Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Muszelka 08:16, 11 lip 2018

Mrówki odstrasza np. zapach liści pomidorów (no, ale przenoszą się kawałek dalej i dalej buszują po ogrodzie).
Aby zmniejszyć ich populację możesz użyć mąki kukurydzianej (objadają się nią, pęcznieją i giną). Trudno, nie warto być łakomczuchem
Dorota123 08:24, 11 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie łatwiej wymienić czego nie mam w ogródku, niż co u mnie rośnie, bo rzeczywiście mam bardzo dużo kwiatów. Fajnie, że to zauważyłaś i nie wpadaj w kompleksy bo sama masz prześliczny ogród.. Większość jeżówek mam z własnego siewu, ale sporo też kupowałam. Tylko te kupne nie zimowały u mnie, teraz wybieram tylko te puste jeżówki.
Stipa o którą pytasz jest dwuletnia, a pod nią rosną surfinie nadające się do gruntu.

Dorota123 08:32, 11 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Larisa u mnie świetnie się spisuje, mam dwa krzaczki w różnych miejscach. O tą co pytałaś to tam jest jeden krzak, ona podobno jest z róż okrywowych, ale u mnie ma pokrój wzniosły. Nadal kwitnie pojedynczymi kwiatkami i zawiązuje następne. Moja ma chyba czwarty rok i na razie nie była przycinana. Kwiatki po przekwitnięciu same odpadają i trochę śmiecą.

Dorota123 08:39, 11 lip 2018

Mala_Mi napisał(a)
U mnie nie przesadzę ale w tym roku gniazda są co 20 cm

Ciągle jakieś plagi, trzeba być bardzo czujnym. Nie mam gnojówki z wrotycza, ale na przyszły rok przygotuję się, bo mrówek u mnie jest bardzo dużo
Dorota123 08:45, 11 lip 2018

Muszelka napisał(a)
Szkoda, że nie jestem Twoją sąsiadką Miałabym liliową aromaterapię za darmoszkę
Moja sąsiadka też zakręcona ogrodowo, lilie zamawiałam też dla niej. Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby "Muszelkę" mieć za sąsiadkę. Zapachów z mojego ogródka wystarczy dla wielu.
Okazy niektóre są na prawdę cudowne, ale miejsca na następne brak.

Dorota123 08:51, 11 lip 2018

Muszelka napisał(a)
Mrówki odstrasza np. zapach liści pomidorów (no, ale przenoszą się kawałek dalej i dalej buszują po ogrodzie).
Aby zmniejszyć ich populację możesz użyć mąki kukurydzianej (objadają się nią, pęcznieją i giną). Trudno, nie warto być łakomczuchem
Cenne wskazówki, dobrze, że napisałaś o tej sodzie, bo u mnie trawa przez te susze w bardzo kiepskiej kondycji.

ElzbietaFranka 08:54, 11 lip 2018

Muszelka napisał(a)
Sody nie rozsypuj w trawie. Niszczy ją.

Sode sie rozciencza 1/2 lyzeczki na 1 l wody. I to jest oprysk.
Najlepsza wrotycz uciekaja od zapachu to sposob na pedraki i rozne robactwo w trawniku nie znosza tego zapachu. Zobacz w internecie ooryski z wrotycza.

Wrotycz suchy mozesz kupic w aptece. Wrotycz teraz rosnie wszedzie zalewasz wieczorem i nastepnego dnia po 24 godzinach pryskasz
Ewa777 09:40, 11 lip 2018

Piękna kolekcje lilii i liliowców
Najbardziej podoba mi się to zestawienie lilii z gipsówką
sylwia_slomc... 10:19, 11 lip 2018

Dorota123 napisał(a)
Moja sąsiadka też zakręcona ogrodowo, lilie zamawiałam też dla niej. Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby "Muszelkę" mieć za sąsiadkę. Zapachów z mojego ogródka wystarczy dla wielu.
Okazy niektóre są na prawdę cudowne, ale miejsca na następne brak.

A tam miejsca brak, zobacz masz jeszcze trawnik, który nie spełnia Twoich oczekiwań w sezonie jak susza, a rabaty spełniają, może warto pomyśleć czy trawnik musi być
Doranma 20:29, 11 lip 2018

Jestem zachwycona Twoimi liliowcami, muszę uzupełnić swoją kolekcję ☺