Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:17, 24 sty 2024

Do góry

Śliczne kolorki!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:11, 24 sty 2024

Do góry
Po obecnym ociepleniu śnieg stopniał w ekspresowym tempie. Większość ogrodu prezentuje się w sposób typowy dla przedwiośnia. W bardziej zacienionych zakątkach śnieg poleży trochę dłużej.

Zieleń, drewno i antracyt 15:11, 24 sty 2024

Do góry
Pada, pada, pada... pewnie jak u wszystkich. W przerwie między opadami wyszło słońce, wyskoczyłam na obchód ogrodu i na moment poczułam w powietrzu zapach wiosny. Na termometrze mam teraz 10stopni na plusie, ale po minusach ziemia nie dążyła jeszcze się rozmrozić, przez co nawet na moich piaskach pluska pod stopami woda na trawniku.
Przez okno w kuchni mam całkiem malowniczy widok - z daleka wygląda jakby na polach pojawiło się jezioro

Za to kiedy spojrzę bliżej, na drogę pod domem, to już tak pięknie nie jest

Ciekawe jaki będzie pogodowo ten rok.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:07, 24 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kiedyś miałam takie klipsy do pomidorów i gdzieś zaginęły po sezonie. W zeszłym roku nie zdążyłam sobie zamówić wcześniej, także teraz poczyniłam zakupy zawczasu. Wyszły po 10 groszy za sztukę, na początku lutego dotrą.

Jakby ktoś chciał, to na "Temu" bez problemu Wysyłka darmowa. Niecałe 15 zł za 150 szt.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:42, 24 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kiedyś miałam takie klipsy do pomidorów i gdzieś zaginęły po sezonie. W zeszłym roku nie zdążyłam sobie zamówić wcześniej, także teraz poczyniłam zakupy zawczasu. Wyszły po 10 groszy za sztukę, na początku lutego dotrą.

Też je bardzo lubię. W tamtym roku byłam mocno zaskoczona, że w żadnym sklepie na miejscu nie mogłam ich dostać.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:34, 24 sty 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu, też się cieszę Nowe ptaki są swoistą rekompensatą za "glac-plac" w sąsiedztwie
10 lat... To dużo, ale dam radę, chyba

Dziadek EMa zwykł mawiać, że życie to jak otwarcie i zamknięcie drzwi. Kiedyś czas wlókł mi się strasznie, a teraz mknie niczym rącze konie. Te 10 lat minęło nie wiedzieć kiedy.

Cyprysik miał 50 cm, a brzózki około metra.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:30, 24 sty 2024

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:28, 24 sty 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Bardzo mi się już dłuży to czekanie na wiosnę, może dlatego, że w tym roku jestem już zupełnie na emeryturze (rok temu będąc emerytką jeszcze pracowałam), mojego taty już nie ma prawie cztery miesiące, więc opiekuję się tylko kotami, psem, kurami taty i ptakami w ogrodzie. Mam dużo więcej czasu, a jakoś trudno mi się przeorganizować.

Mnie się czekanie na wiosnę nie dłuży. Z przeorganizowaniem życia po przejściu na emeryturę nie miałam żadnych problemów. Nowy rytm dnia ustawił się niemal z dnia na dzień. Wreszcie zaczęłam funkcjonować bez napięć czasowych. Najbardziej mnie cieszyło zyskanie czasu na aktywność sportową, ogrodową i kulturalną. Za tym najbardziej tęskniłam podczas pracy zawodowej.
Wczoraj powycinałam kolejne trawiszcza. Cztery wory odpadów zostały dzisiaj odebrane i mogę zaczynać kolejne wycinki. Na spokojnie. Muszę trochę poczekać, bo zrobiło się bardzo grząsko.
Dobrze, że tej rabaty nie widzę przez okno.

Te rabaty, które najczęściej widzę, uprzątnęłam w pierwszej kolejności.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:20, 24 sty 2024

Do góry
Parawan thujowy dla Marcina:

Tu przed parawanem widać fragment placyku z miejscem na ognisko:

I od drugiego końca:
Spełnianie marzeń - ogród czas start 13:57, 24 sty 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Czerwiec - sierpień- wrzesień [img

Tu bedzie fantastycznie jak wszystko się rozrośnie

Na tej rabacie jest perovskia?
Ogród długi 13:26, 24 sty 2024

Do góry
Joann napisał(a)
Moje dzisiejsze zakupy. Postanowiłam spróbować wysiać groszek pachnący.

O te aksamitki tez u nas są jeszcze były kremowe.
Zawsze myślałam, że opne tylko żółte i pomarańczowe są
Ogród długi 13:26, 24 sty 2024

Do góry
Joann napisał(a)

O te aksamitki tez u nas są jeszcze były kremowe.
Zawsze myślałam, że opne tylko żółte i pomarańczowe są
Ogród długi 13:05, 24 sty 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 12:35, 24 sty 2024

Do góry
Pytałeś o zęby na rabatach. Ja bym zostawiała takie kształty jak masz. Pasują do tej działki i wielkości ogrodu. Ktoś miał tutaj na forum rabatę przy płocie o długości 20 kilku metrów. Tam rzeczywiście zęby dodały urozmaicenia. U Ciebie to niekoniecznie potrzebne. Jedynie jakby się uprzeć to można dać poszerzenie tu gdzie na czerwono narysowałam lub na zielono. Tylko to komplikuje nawadnianie. Jakiś czas temu na wątku Dareckiej Hania zwróciła uwagę na fakt, że oko bardziej podąża za kształtem trawnika niż rabat (w kontekście falistych rabat) i warto nie szaleć zbytnio z udziwnianiem oraz wziąć pod uwagę manewrowanie kosiarką.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:08, 24 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Tych astrów nakupiłam jak głupia w tamtym roku. Nic nie wysiałam. W tym dokupiłam

Może teraz się uda

Moje też nie ze świeżych zakupów nie wiedziałam wtedy jeszcze, że jednak pierwszy rok macierzyństwa jest o wiele bardziej zajmujący niż myślałam. Teraz już mam z górki, a nawet może razem posiejemy. Swoje łopatki, grabki itp. już ma.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:03, 24 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Aster Jadwiga przepiękna

Anielka równie urocza❤️

Skusiłam się jeszcze na takie słoneczniki, bo w tym roku wszystkich rabat jeszcze nie obsadzę i na jedną z nich pójdą właśnie słoneczniki

Ogród prawie wymarzony … 11:54, 24 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

to prawda tylko nie wiem od czego to zależy ale w kazdym roku wybarwiaja się nieco inaczej Podejrzewam ,ze od nawozu dlatego w tym roku kupuję Florovit i basta

Na początku stycznia przeczytałam cały wątek tematyczny o hortensjach. Tam sporo udzielał się Marcin, który ma masę odmian hortensji (głownie ogrodowych) i on u siebie stosuje takie nawożenie:

Ogród Muszelki 11:46, 24 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
A to rzeczywiście nie zrozumiałyśmy się. Ty usuwasz pomidorom wilki, a ja puściłam swoje na żywioł. W  opisie odmiany przeczytałam, że wysoko rosną i mocno się krzewią,  więc uznałam, że nie będę ingerować w ich pokrój. Patrząc teraz na rezultat, czyli ścianę zieleni z ogromną ilością pomidorów (a o to najbardziej chodzi) - nie żałuję "nic-nie-robienia" przy nich.

Pozostałe pomidory (20 szt. 'Betalux' i 2 szt. 'Tiny Tim') rosną bardzo grzecznie w donicach, dlatego 3 szalone sztuki 'Philovita' pod płotem mnie bawią  swym wyglądem i cieszą pysznymi owocami.

Sadzonki miałam niskie. Bezpośrednio po sadzeniu  w maju zrobiłam zdjęcie tylko 'Betaluxom'.

Wszystkie pomidory sadzę do ziemi kompostowej (na dół donicy wrzucam kompost słabo rozłożony z dżdżownicami, wyżej przerobiony). Od razu dodaję dobroci w postaci:  garści popiołu, skorupek jaj oraz  świeżo zerwanej pokrzywy. Po dwóch tygodniach wyglądały tak:

Przy 'Betaluxach' też nic nie robię (jedynie co jakiś czas owijam wokół podpory).

Bo to odmiana karłowa, sztywnołodygowa, samokończąca. Do dziś rośnie zdrowo i owocuje. Od września ponownie kwitnie.

Jak rosły cherry pokazałam w wątku na stronie 427.

Hej. Mam pytanie o Betaluxa, którego nasiona zakupiłam. Widzę u Ciebie, że okręcasz przy podporze. W opisach u sprzedawców nasion jest chwalony jako ten co nie wymaga podpór i może być uprawiany w gruncie. Dałby radę bez nich jak myślisz? Bardzo wodnisty jest? Pytam w kontekście przeróbki nadmiaru na passaty zimowe słoikowe.
Ogród w malinówkach 11:24, 24 sty 2024

Do góry
U mnie z kolei zakupy idą w innym kierunku Pewnie na najnowszą też się skuszę.

A poza tym oszczędzanie na roślinki, głównie drzewa i żywopłoty...pewnie szkółki ruszą od marca.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:55, 24 sty 2024

Do góry
Leje dzisiaj. Odkopałam skrzynkę z wodą ale nie udało mi się jej otworzyć. Mam nadzieję koparkowy da radę.

Przerzuca ziemię, gość z gruzem podobno złapał gumę. Dopiero teraz przyjechal 1wszy raz...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies