Masz na myśli że kwiatostany śmiałka szybko wchodzą w etap słomy ? Wydaje mi się, że szybko, bo wtedy się kruszą i ja to usuwam. Trudno mi powiedzieć kiedy to następuje.
W ubiegłym roku robiłam mało zdjęć, tu mam takie z końca września i jeszcze nie są obcięte ale już wyraźnie żółte.
Dziewczyny, dziękuję Wam za pochwały dla jeżówkowych rabat . Miód na moje znękane suszą serce... Na te rabaty można patrzeć bez spoglądania na trawnik, dlatego dają ukojenie .
A tak wyglądają szersze kadry, na których trawniczek "prześliczny" odbiera nieco urody rabatom:
W temacie magnusów: widziałam sadzonki za 7 zeta, ale w doniczkach P9. Będą kwitły może za rok. A za rok to ja sobie wysieję .
Rozpoczął kwitnienie clematis 'Morning Sky'. Rośnie na pergoli wprowadzającej do części gospodarczej. Tam mamy m.in. domek ogrodnika, drewutnie, piękne beczki (serio!) z gnojówkami.
Hortensje ogrodowe (te dwie największe) w tym roku mają tylko zielone liście a to za sprawą mocnego przycięcia kosmetycznego. Nie lubię jak rosną wysokie.
Te których nie korygowałam mają się dobrze.
I trochę ciemniejszy róż.
Te trawy to carexy, sabińska i Thiny Tin czy jakoś tak.
Są super.
Już niedługo. Tylko żebyś się nie czuła rozczarowana bo u mnie nie jest wymuskane i nie będzie. Zaczynam przeróbki starych rabat. Wiele miejsc się nie sprawdziło. Inne nie pasują do nowego stylu. No i upał bardzo się daje we znaki.
Piękne mieczyki i wcześnie kwitną.
Twoja mama używała tej mniej popularnej, ale o wiele ładniejszej (według mnie) nazwy mieczyków.
Gladiole to nazwa pochodząca od ich nazwy łacińskiej Gladiolus (od słowa gladius czyli miecz).