Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 14:59, 24 lut 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Moje sunie strzygę od kilku lat, nabrałam wprawy

U mnie raczej jakiś ptak to udziabuje jak nożem

Na to liczę
Mam nadzieję , że w końcu obetnę go jak należy.

To jest całkiem możliwe, u mnie właśnie sarny cięły jak sekatorem. I tym sposobem nie mam pąków na kalinach...
Szkoda, bo niektóre kwitłyby dopiero pierwszy raz
Może za rok jak zrobimy porządny płot to oszczędzą moje rośliny, ale i tak je poowijam agrowłókniną

Ogród, mydło i powidło. 14:57, 24 lut 2017

Do góry
No Agatko i wydało się, Bogdzia napisała a Ania potwierdziła jeszcze, że Ty diety nie potrzebujesz ale dzięki, że mnie na duchu podtrzymujesz - w grupie to zawsze raźniej

Na moim judaszowcu znalazłam dziś podejrzanie duże pąki, czy ktoś ma pojęcie czy to mogą być kwiatowe?

Mam też jednego pąka kwiatowego na magnolii Kobus - pewnie byłoby o wiele wiąeej gdybym jej nie cięła co roku .
Mój ogród pod lasem 14:49, 24 lut 2017

Do góry
To zdjęcie jest lepsze. Widać jakie duże są ale się ciesze chciałam jeszcze u nich kupić choiny Jeddeloh ale nie było. Będę polowac

Słoneczny Ogród 14:41, 24 lut 2017

Do góry
Milka ja tez uwielbiam zapach lilii. Z moich najbardziej pachnie taka różowa nakrapiana, tę damę czuć z daleka. A tam obok nich mam ławeczkę, naprawdę warto sadzić koło miejsc wypoczynkowych czy przejść.
Ogród w remoncie 14:20, 24 lut 2017

Do góry
Moje bukszpany całkiem dobrze wyglądają po zimie

I przedszkole

Czy to jest ice dance?. Kupiona bez nazwy ale wydaje mi sie że to właśnie ona

Wychodzą tulipany

I na tym koniec bo nogi ugrzęzły mi w glinie i po rzuceniu kilku niecenzuralnych wyrazów wróciłam do domu . U nas leje i wieje. Brrrr.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:18, 24 lut 2017

Do góry
Ułożył mi się w głowie plan korekt ogrodowych na ten rok
1. Przesadzić trzy bukszpany z rabat podokiennych na powiększoną rabatę brzozową.
2. Wykopać z sadu jabłonki, które chorowały na mączniaka. Walka z mączniakiem jest długa i kosztowna. W warunkach przydomowych nie ma sensu bawić się w nadmierną ochronę chemiczną, bo chodzi przecież o to, aby mieć "niepryskane" owoce. W ich miejsce wsadzę śliwę, która teraz zajmują miejsce na końcu półksiężyca. Dokupię morelę i może czereśnię.
3. Zrobię rekonesans w okolicznych szkółkach- może będą na stanie jabłonki rajskie. Dosadzę jedną w miejsce po śliwie.

Nie dostałam jeszcze odpowiedzi ze szkółki zajmującej się sprzedażą szczepionych dereni jadalnych. Szukam odmiany, którą da się wyprowadzić na nieduże drzewko.

A w ogrodzie
pojawiły się kiełki chyba czosnków główkowatych; po kwitnieniu trzeba będzie przyciąć przemarznięte listki mahonii

Wokół ciemierników jest wciąż grząsko. czekam aż ziemia się podsuszy, żeby wymieszać z nią skorupki jajek. Krokusy z każdym dniem są coraz bardziej widoczne.

Tulipany też

Dzisiaj zauważyłam pierwsze nieśmiałe listki na kalinie Mariesii i Watanabe. Z uwagi na brak funkcji makro w idiotencamerze nie udało się zrobić dobrego zdjęcia.
Ładne kolorki ma wrzosowisko.

Ogródek Iwony II 14:15, 24 lut 2017

Do góry
Nie planowałam w tym roku wielkich rewolucji. Ale czasami rozwiązania przychodzą same.
I tak zastanawiałam się nad widokiem z okna. Z jadalni.
Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

Są teraz Anabelki, kiedyś była ławka. Brakuje jej.
Jest tam dojście do kompostownika. Jak więc postawić ławkę przy takim miejscu z widokiem na kompostownik? Bez sensu ...
Wczoraj wpadłam na proste rozwiązanie: Przenieść kompostownik do części gospodarczej. A tu pozyskać miejsce na basen w sezonie. Kącik intymny, nie byłby widoczny z ulicy.
Podoba mi się ta inspiracja Danusiowa z ławeczką:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366911/
U mnie z tyłu jest żywopłot. Po bokach ławki są dwa drzewa. Przy ławce posadziłabym kulki zatopione w żurawkach.
Pomierzyłam wszystko i mogło by to miejsce wyglądać tak:

Rabata bylinowa i warzywnik już jest. Trzeba by zrobić placyk ze żwirkiem jako dojście do ławeczki. Miejsce pod placyk wysypałabym drobnym piaskiem żwirowym.
Warzywnik od basenu oddzielony by został rabatą z hortensjami Anabell podsadzonymi szałwią i przywrotnikiem.
Po lewej stronie znajduje się rabata bylinowa z kocimiętka i białymi jeżówkami.
Takie miałam wczoraj przemyślenia
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:10, 24 lut 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Choć u mnie wszystko później budzi się do życia to i ja znalazłam już oznaki wiosny...

co to?
super wiosna u Ciebie
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 13:58, 24 lut 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Uwielbiam te "różyczki"...

a co to jest Basiu, rozchodniki?
...uDany ogród 13:56, 24 lut 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Przystojniak

U mnie co roku przebiśniegi wyłażą z ziemi, mają pączki a potem coś im białe główki zżera - tym roku to samo. Zastawiłam kamieniami, wczoraj odkryłam a dziś wszystko wszamane. Do czasu gdy liśćmi były przykryte kwitły

Miał iść do fryzjera, ale wolę kupić trochę roślinek
Trochę krzywo, ale to dopiero mój drugi raz.
Za 10 będzie ok.
On jest słodki, nawet taki wystrzępiony

Ne mam pojęcia co Ci mogło objeść pąki. U mnie sarenki wsuwają, ale ostatnio ich nie było.
Ślimaki chyba jeszcze śpią?
A zrób fotkę tych objedzonych łodyżek, może rozszyfrujemy co za menda robi szkody.

Ogród Loczka 13:51, 24 lut 2017

Do góry
Moje ukochane miejsce. Tu wypoczywałem po pracy i tu zrodziła się moja miłość do ogrodów. Powróciłem do źródła
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:34, 24 lut 2017

Do góry
W tym tygodniu niewiele dało się zrobić. Padający deszcz i silny wiatr nie sprzyjały pracom na zewnątrz. Nabyłam dwie budki lęgowe. W domowym zaciszu zabejcowałam je od zewnątrz, a dzisiaj dokonaliśmy aktu powieszenia. Nie ma u nas zbyt wielu drzew o wystarczająco dużej średnicy pnia. Mam nadzieję, że ptakom nie będzie przeszkadzało 3-metrowa odległość między ich domostwami. Pamiętalismy o tym, aby otwory wlotowe wychodziły na wschód. teraz pozostajemy w niepewności, czy budki zostana zaakceptowane przez ptaszki.

Wczoraj udało się uporządkować podniesione rabaty podokienne od frontu. Pierwszy raz w życiu naocznie zobaczyłam opuchlaki. Były pod dwiema żurawkami. Bez wyrzutów sumienia wyprawiłam je na tamten świat. Przy okazji odkryłam drugą kępkę przebiśniegów.

Sasanki wychylają coraz więcej owłosionych główek. Opryskałam żywotniki, iglaki, azalie i rododendrony helatem żelaza.

Zielono zakręcona 13:30, 24 lut 2017

Do góry
Jestem zasmarkana i pogoda za oknem jest beznadziejna. Mimo wszystko głowa pracuje i wpadła na pewien pomysł. W tamtym roku kupiłam kremowe latarenki.

Nie mam jasnych dodatków w ogrodzie więc poprzedni kolor nie bardzo mi pasował. Poprosiłam m. żeby przemalował je na kolor czarny młotkowy.

Poza tym rdzewiały więc teraz mam takie.

Z białą świecą powinny się ładnie się prezentować.
Typografia ogrodu 13:29, 24 lut 2017

Do góry
martaibartek napisał(a)

Piękno tkwi w oczach patrzącego.

Śmieciowe skarby:

Jezusiu...a te słoje a ten ocynk
...uDany ogród 13:28, 24 lut 2017

Do góry
No to pokazuje Tadeusz vel wycior, po moim strzyżeniu

Jest go jakby mniej i chyba lepiej widzi
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:21, 24 lut 2017

Do góry
Pada śnieg...

Bawarka 13:15, 24 lut 2017

Do góry
Fotki trawy pampasowej dla Irenki
tyle ma pioropuszy

tak wyglada dol

Ciezko zrobic cala bo zaslaniaja ja inne rosliny, ale...jak polaczysz te dwie fotki, to bedzie cala
Bawarka 13:12, 24 lut 2017

Do góry
Edytko

Aniu dlaczego gorszym? Kazde miejsce ma swoje plusy i minusy

Danusiu, wiosna wiosna, Bawaria zawsze szybciej zaczynala

Dana1s masz racje, wazne ze jest, ze bedzie Wiatr tez u nas okropny ale tez widze jego zalety...Wywieje wszystkie pozimowe brudy, ludzie beda musieli posprzatac i bedzie czysciutko
W ogrodzie wiosne Wam pokazalam to teraz pokaze okno

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:06, 24 lut 2017

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziękuję za kolorki sezonowe! Niezły pomysł na prezentację! Mniej monotonnie!
Haniu to wszystko na poprawę nastroju

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:03, 24 lut 2017

Do góry
an_tre napisał(a)
Joluś ta tęcza to już trzecia w tym roku ale najpiękniejsza

dla równowagi niebieskości

i jesienne

Aniu, taki kolor hebe miałaś??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies