Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:53, 26 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Marta sprytna jest, no no.

Nie tylko Marta tak robi Melduję że też Cię śledzę dzień w dzień
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:53, 26 mar 2014

Do góry
muza napisał(a)
Danusiu cudne fotki:; a ja kupiłam bentleya i w sobotę będę "kantować " trawnik

Obecnie jest "lepsza" seria bo ma logo na ostrzu
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:48, 26 mar 2014

Do góry
Tnij nozycami szpalerowymi i zarosną ucięte liście, albo potem poucinaj te najbardziej zniszczone liście, ze środka wybierz brązowe liście, bo widać je i zmyj kurz.
Jak pokonać tą dzicz? 08:39, 26 mar 2014

Do góry
Wszystko co wiem zawarłam w tych artykułach,. nie ma chyba dokładniejszych instrukcji nigdzie w internecie

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

No i jeszcze ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

szukaj wskazówek na stronie głównej, trzy lata pisałam artykuły dla takich osób jak TY Korzystaj z tego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:34, 26 mar 2014

Do góry
o śliczniaste fotyi Szefowa też jest

Gardenarium napisał(a)
GAP Photos

http://www.gapphotos.com/featuredetails.asp?featureref=1094
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:33, 26 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, co jak co ale zdjęcia z Twojego ogrodu na GAPie powalają. Nic się nie ukryje. Stukamy w klawiaturę topiary i som!

Hasło: "small formal garden"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:32, 26 mar 2014

Do góry
GabiK napisał(a)
Danusiu, powiedz mi, gdzie w okolicy dopaść takie piękne ciemierniki jak Twoje? Na Broniszach, czy gdzieś w szkółkach?

To już nie pora na ciemierniki, teraz już zaczynają się hortensje, te swoje kupiłam w lutym Gabrysiu, a potem to już pokazywały się bladoróżowe.

Teraz zakupiłam hortensje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:30, 26 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Danusiu, jedno pytanie- mam tez bluszcz na murze-zawsze co roku rosnie mi na dlugosc. I powstaja dlugie pedy, ktore pojedynczo obcinam, bo boje sie poszarpania lisci. Jak przycinasz swoj bluszcz?Nozycami elektrycznymi?Recznie?

Pojedyncze pędy te przeszkadzające.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:29, 26 mar 2014

Do góry
GAP Photos

http://www.gapphotos.com/featuredetails.asp?featureref=1094
Link w podpisie 08:27, 26 mar 2014

Do góry
Działa jest ok
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 06:24, 26 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne!!!!!!

Pozdrowienia zostawiam i miłego dnia życzę.
Dziś chyba wreszcie wraca słoneczko
Ogród dla moich synków 01:25, 26 mar 2014

Do góry
Polecam artykuły Danusi, które są na forum - zacznij od tego https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie a potem kolejne części 2,3,4,5...

Pooglądaj realizacje ogrodów Gardenarium czyli Danusi i Witka
System automatycznego nawadniania 20:13, 25 mar 2014

Do góry
Witajcie,

dzięki wielkie za pomoc.

Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie w mojej instalacji. Utrzymuje się na ładnym poziomie 4barów tak więc z przepływem i ciśnieniem raczej nie ma problemów.

Naniosłem na projekt dwa warianty linii.
Wariant 1: wszystkie elektrozawory i osprzęt są w garażu:

linia czerwona: zraszacze z tyłu
linia zieolona: zraszaacze z boku
linia niebieska: zraszacze z boku
linia czarna: podłączone dodatkowe puszki poboru wody
Dodatkowo z tyłu będzie mała minia kroplująca (jej nie nanosm, ze względu na czytelność )

Oraz wariant Mateusza i Gardenarium:

w tym przypadku z garażu wychodzi linia czarna - magistrala do której podłączone są doatkowe puszki poboru wody oraz puszki z elektrozaworami (różowe. w każdej puszcze po 2 elektrozawory)
linia czerwona: zraszacze z tyłu (zasilane z puszki ze zraszaczami z tyłu ogrodu. z tej puszki zasilana też będzie linia kroplująca)
linia zieolona: zraszaacze z boku
linia niebieska: zraszacze z boku
(te linie zasilane będą z puszki ze zraszaczami z przodu ogrodu)

Cenowo obydwa warianty wychodzą niemalże identycznie.
W wariancie pierwszym jest więcej rurki, natomiast w wariancie drugim dochodzą studzienki.

Jak myślicie, który wariant byłby lepszy?
Mniejsza komplikacja wydaje się w wariancie drugim. Wariant pierwszy ma jdnak przewagę, że wszystko delikatne jest schowane w ciepłym garażu

W przyszłym tygodniu chciałbym zacząć już wykopy

Pozdrawiam
M.
Murki oporowe 20:00, 25 mar 2014

Do góry
Mam pytanie,
Ponieważ ze względu na różnice poziomów na działce, będę musiała zastosować murki oporowe, ograniczona mocno kasą muszę wybrać tani materiał wykonawczy
i tutaj na pytanie kwiatuholandii
kwiatholandii napisał(a)
Muszę zrobić murek oporowy pomiędzy trawą a ścieżką z kamyszków (ścieżka wyżej). Chciałabym zastosować coś bardzoprostego, bo mam proste linie ogrodu i niezbyt rzucającego się w oczy. Nie chcę łupków,granitu, kamieni polnych etc. Wykonawca proponował betonowe palisady, ale to nie moja bajka. Może macie jakieś pomysły na nowoczesne wykonanie.

Gardenarium napisał(a)
Beton zacierany będzie nowoczesny.

Danusiu odpowiedziałaś beton zacierany

U mnie też będą proste linie i tak sobie wymyśliłam że zrobię murki z bloczków betonowych i miałam je zamiar pomalować farbą do betonu, a z czasem i przypływem gotówki okleić jakimś kamieniem, ale może to zacieranie było by dobrym rozwiązaniem... tylko jak to wygląda co to jest ten zacierany beton .... taki tynk na bloczkach???
System automatycznego nawadniania 17:31, 25 mar 2014

Do góry
Melmat,
Tak jak pisze gardenarium, najlepiej położyć rurę kanalizacyjną. Np fi 50 czy 100. Ochroni to rurę do nawadniania przed naciskiem prac przyda się na przyszłość. Jeśli chodzi o sterowane to lepiej wyprowadzić jedną rurę blisko sterownika i ogrodu. W skrzynce która kosztuje ok 90 zł umieścisz elektrozawory na podwyżce. Wilgoć z ziemi im nie zaszkodzi.
Przycinanie - cięcie tui 16:31, 25 mar 2014

Do góry
Ładnie przycięte i gęste.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 16:30, 25 mar 2014

Do góry
Świerków serbskich nie ma przymusu ciąć, ani choin. Świerk to piękne drzewo same w sobie, tniemy w konkretnym celu a nie dla samego cięcia. W tym ogrodzie świerki nie są cięte. Choiny tylko trochę z szerokości. Tow widać, mają naturalny pokrój.

Thuja "Aureospicata" 16:28, 25 mar 2014

Do góry
Nawoź jak zaczną rosnąć, będzie widać nowe przyrosty, drętwych roślin nie nawozimy tuż po zimie

Dodatkowo radzę:

Nigdy nie nawozimy po przesadzeniu i po posadzeniu. Musi upłynąć co najmniej dwa tygodnie (posadzenie) a po przesadzeniu roślina musi zacząć rosnąć.

Ten zabieg zrobiony bezpośrednio może tylko zaszkodzić. Bardziej potrzebna jest woda i zraszanie.
Wiec opanuj swoje chęci i zajmij się tym, aby rośliny się najpierw przyjęły. Daj im dobrą, zyzną glebę, a nawożenie nie będzie potrzebne. Nie polegajmy wyłącznie na nawozach a skupmy się na zapewnieniu warunków. Co podsypałeś w dołek?

Metamorfozy ogrodowe 16:25, 25 mar 2014

Do góry
Bardzo ładnie i coraz ładniej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:16, 25 mar 2014

Do góry
Ana - powiesić blisko rabat, same przyjdą i zakorkują kitem dziurki Za wcześnie na nie teraz, ale już niedługo bedą i nawet może wylęgną się biedronki jak u mnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies