Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Bardzo długa i wąska rabata 15:50, 02 cze 2014

Do góry
Rabata ma 15 m długości i 1 m szerokości może macie jakieś pomysły, a jeśli dałoby się wykorzystać rośliny które mam to byłoby świetnie. Myślałam o rabacie bylinowej, coś na wzór angielskiej, ale nie wiem jak się za to zabrać. Przez najbliższe 3-4 sezony rabata musi jakoś wyglądać a na razie straszy Na rabacie słońce jest do godź. 13

wykaz roślin

Tawułki x 4
Zawilec japoński x5
Rozchodnik okazały x4
Mahonia x 1
Parzydło leśne x 1
Żurawka krwista x 2
Żurawka Palace Purple x 2
Języczka pomarańczowe x 4
Hosta z białymi obrzeżami x 4
Hosta o jasno zielonych liściach x 5
Hosta o ciemno zielonych liściach x 5
Zebrinus x 1
Konwalik x 5
Dzwonek brzoskwiniolistny x 3
Dzwonek ogrodowy
Orlik x 2
Trzmielina gold x 3
Trzmnielina zielona x3
Irys syberyjski
Irys wysoki
Liliowce żóte
Trawka Carex morrowii ‘Ice Dance’ x4
Przywrotnik x 10
Gożdzik brodaty x 2
Bergenia x 5
Ostróżka x 3
Tojad x 1
Ogród z lustrem 23:02, 01 cze 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

Danusiu co to za trawki ?

Carex morrowii "Ice Dance"
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:39, 01 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

To carex morrowi niektóre są ice dance a inne NN. Rozsadzane i dlatego takie marne

dzięki, a wysokie one rosną ??
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:57, 01 cze 2014

Do góry
Po tym jak teściowa średnio doceniła wysiłek balkonowy postanowiłam że mamusię uszczęśliwie. Ale wiem że mamusia doceni i będzie miała zakątek prawie ogrodowiskowy
rabatka jest wąska [niecały metr] ale długa na ok 3.5-4m. Elewacja budynku lekki krem/prawie biel + bordowo-brązowy dół.
Plan jest taki żeby dać tam 3 limelight + stipę + rozplenicę japońską albo ice dance .

Druga rabata ma ok 2.5m długości i z 1.2m szerokości. Jest mocno zacieniona, słońce gdzieś po 17 się tam wkrada. jest w mało reprezentacyjnej części wejścia do piwnicy. Chciałabym tam dać 1 horti [polarbear], hosty, żurawka bordowa + zielona oraz hakona

Rabata nr 3, pod płotem, również zacieniona tak jak rabata nr 2. Chciałabym 3 trzmielina na patyku, jasno zielone żurawki i może coś jeszcze....

Efekty po 2x czerwca Póki co zakupy na alledrogo robię... ehhh znów jest tego sporo.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:34, 01 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Madżen ... istniało we mnie takie podejrzenie ... i wiem, ze coś wymienię ... w końcu co to by było za ogrodniczkowanie bez przenoszenia ... ice dance zlewa się z trawniczkiem ... może to ją wymienię na niższą trawkę ... ???
bo co ja znajdę z takimi liśćmi wysokie ... świecznica odpada bo Phantom ma białe kwiaty ...

A muszą być liście wysokie? Może berberysy? Jutro ci pokaże moje bagatell, a większe chyba sa artopurpurea . Na dodatek możesz je formować a kolor cudo. Z bordowych liści jeszcze rodgersja kasztanowcolistan i oczywiście bordowe trawy, ktore nie zimują. Ae jak posadzisz w sezonie rubrum to czy coś więcej do szczęścia potrzeba?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:22, 01 cze 2014

Do góry
Madżen ... istniało we mnie takie podejrzenie ... i wiem, ze coś wymienię ... w końcu co to by było za ogrodniczkowanie bez przenoszenia ... ice dance zlewa się z trawniczkiem ... może to ją wymienię na niższą trawkę ... ???
bo co ja znajdę z takimi liśćmi wysokie ... świecznica odpada bo Phantom ma białe kwiaty ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:16, 01 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
wspominałam ice dance przeszła przez trawnik ... za nią ustawiły się bordowe żurawki ... trójszereg zamyka hortensja Phantom ... plus miskant i wariacja na rogu ...
nie wiem czy żurawki zostaną bo o ile wczoraj byłam realizacją zachwycona ... to dziś już sobie mruczę, że mogłoby środkowy rząd stanowić takież ciemne liście ale ciut wyższe ... hmmm ... ciągłe dylematy ...

wte i wewte ...

Mam zla infomacje, za rok carexy będą zasłaniać zurawki. Lepiej byłoby odwrotnie posadzić, na brzegu zurawki a z tyłu carexy albo poczekaj i za rok zmienisz bo teraz jest ślicznie

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:10, 01 cze 2014

Do góry
początek i koniec "brzozowej" pusty ... czeka na kulki bukszpanowe i cud ... muszę cudowi pomóc ... sam siem nie zrobi ... takie czasy ...
środkowy pas wciąż nijaki na oko ... za to ja widzę zawiązujące się pąki w jezówkach ... firletka też obiecuje ... róże mają mikro pąki ale mnóstwo ... naparstnice nie wiem tylko czy z tego roku ... a istnieje domniemanie o purpurowej królowej ..., że będzie
za ice dance wprowadzi się szpaler lawendy ... musi być ... w szpalerze ...

pomiędzy róże ma pójść jeszcze stipa lub jakiś zamiennik i purpurowa tojeść bardzo pojedyńczo ... małe kulki ale to dość niepewne ...

pod tujami jest carex amazon mist dla poczochrania ... soczysta zieleń hosty dla kontrastu (to gigant Irenki ... u mnie zwariował ?) ... za nimi horti miski i właśnie zupełnie nie wiem czym uzupełnić przed hostami ... gdybam ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:47, 01 cze 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

Marzenko co to za trawki na tym zdjeciu pod drzewkami ?

To carex morrowi niektóre są ice dance a inne NN. Rozsadzane i dlatego takie marne
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:45, 01 cze 2014

Do góry
wspominałam ice dance przeszła przez trawnik ... za nią ustawiły się bordowe żurawki ... trójszereg zamyka hortensja Phantom ... plus miskant i wariacja na rogu ...
nie wiem czy żurawki zostaną bo o ile wczoraj byłam realizacją zachwycona ... to dziś już sobie mruczę, że mogłoby środkowy rząd stanowić takież ciemne liście ale ciut wyższe ... hmmm ... ciągłe dylematy ...

wte i wewte ...

Marzenie o... 15:43, 01 cze 2014

Do góry
żywopłocik z cisa Dawid:

i z drugiej strony:

carex Ice Dance zadziwia mnie w tym roku (dostała wiosna malutka porcje azofoski):

gracki też ładnie idą w górę:

i dowód na to że zmrożony klon palmowy puszcza nowe listeczki:
Ogródek Ewy 15:41, 01 cze 2014

Do góry
To był początek

Jako nie doświadczona ogrodniczka posadziłam irgę, baaardzo szeroko. Pozwoliłam jej się rozrosnąć a potem miałam problemy z jej cięciem, musiałam to robić z drabiny.

Dziś już irga jest wykarczowana, i pojawił się kolejny problem co dalej? Na razie jest to rabata tymczasowa gdzie jest wszystko, totalny bałagan. Na jesień planuję się za to zabrać, ale jak?
Rabata ma 15 m długości i 1 m szerokości może macie jakieś pomysły, a jeśli dałoby się wykorzystać rośliny które mam to byłoby świetnie. Na rabacie słońce jest do godź. 13

wykaz roślin

Tawułki x 4
Zawilec japoński x5
Rozchodnik okazały x4
Mahonia x 1
Parzydło leśne x 1
Żurawka krwista x 2
Żurawka Palace Purple x 2
Języczka pomarańczowe x 4
Hosta z białymi obrzeżami x 4
Hosta o jasno zielonych liściach x 5
Hosta o ciemno zielonych liściach x 5
Zebrinus x 1
Konwalik x 5
Dzwonek brzoskwiniolistny x 3
Dzwonek ogrodowy
Orlik x 2
Trzmielina gold x 3
Trzmnielina zielona x3
Irys syberyjski
Irys wysoki
Liliowce żóte
Trawka Carex morrowii ‘Ice Dance’ x4
Przywrotnik x 10
Gożdzik brodaty x 2
Bergenia x 5
Ostróżka x 3
Tojad x 1
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:06, 01 cze 2014

Do góry
uwielbiam soboty z mną i Adamo w ziemi ... ba ... nawet uwielbiam niedzielne poranki z efektem dnia poprzedniego w mięśniach i krzyżu ... maść idzie tonami ...

wczorajsza gleboterapia to zapoczątkowana przez Małą i na stałe już wpisana w moje życie akcja "przenosimy z flanki na flankę " ...

i tak szpaler ice dance przemaszerował przez trawnik i mamy nadzieję docelowo umościł sobie miejscówkę pod Phantomami ... rzut oka i ostatnie fascynacje z mocnym bordo w tle kazały mi wcisnąć pomiędzy akcent tegoż koloru z żurawki ... rabatka mała ale jestem zadowolona ... przynajmniej dziś bo już byłam na obchodzie w pidżamce zresztą ...

na "brzozowej" domeldowałam ... ajajaj ... domeldowaliśmy : naparstnicę, carex amazon mist, jeszcze jednego "polar bear" bo co dwa misie to nie jeden ...
pomiędzy róże a pod jeżówkami wcisnęłam rozplenicę ... no mussssiałam !!! ... jak się na pinsie napaczyłam ... jak Mi zdjęcia zobaczyłam i Madżen też ma ... no to jak ja mam nie mieć ???

co gorsza ... też wirus od Małej upirdutałam kawałek ... bez paniki 40 cm trawniczka i wsadziłam szpaler z horti Polar bear mający stanowić plecy dla domniemanej ławeczki ... tuż przy dwóch brzozach (z których jedna chyba się odmeldowała ... trudno ) ... vis a vis tkwi sobie grab tak sprytnie pod dachem posadzony ...
i jest nowa koncepcja grab emigruje na tyły pod tras bo tam mi jeden wypadł więc jest poczeba
a w jego miejsce sprawimy sobie brzózke pendula co wysoka nie urośnie
a ja będę się delektować lekturą na ławeczce między brzózkami z hortkami i trawami za plecami ... miodzi nie

śniadanie mnie woła

fotki bendom jak wyjdę na zewnątrz bo wczoraj nie było czasu na udawanie paparacci
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:29, 01 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

tu linkowałam ...."..."

Anuś jak dzwoniłaś byłam "uziemina" ... konretnie białe misie mnie uziemiały ... ... za to tło dla ławeczki z misiów już jest ... ice dance przeszła (bynajmniej nie sama na stronę cienia ... dostała za się zurawkę coś jak bordo a nad tym Phantom sobie króluje ... boczkiem boczkiem dwa miskanty i jedna hosta co chyba wyleci ) ...

przed jezówki wsadzone zgodnie z wiadomą inspirancją wcisneła się rozplenica !!! )))) no musiałam )))

Z pinta oglądałam ale nieuważnie

A twego posta po prostu przegapiłam.. pisałyśmy równocześnie.. potem doszły pomiędzy inne wpisy i nie cofnęłam już stronki.. sorki
Ice Dance w cieniu będzie ładniejsza.. a lawenda w słoneczku będzie cudna.. w końcu lawenda to Twój znak "firmowy" z cegła i różą.. i to Twój motyw przewodni..... konsekwencja musi być.. od lenijki

Patrzę na moja różankę i... coś mi nie gra... wiem, że pójdzie wiosną do demolki... tylko co zrobić z różami???? Bo pomysły mam różne.. kwadratowe i podłużne.. tylko zawsze kwestia co zrobić z tym co nie pasi... Tu ma być uporządkowany chaos.. a jest tylko chaos...
Prezentacja w różnych odsłonach... i kilka pomysłów mam. tylko co M na to.... fajna rabata bo można chodzić wokół niej.... Bonice jeszcze nie zaczęły.. jednak one są dużo późniejsze..

Wnioski z okrążania rabaty:
-za gęsto, bo pomiędzy różami brak miejsca na byliny.. brakuje mi tu wypełniaczy, rabata za cieżka będzie od róż..
-wyższy rząd za bonicami za bardzo różnorodny, Comte sie pokłada, a Queen stoi sztywna jak pal Azji... albo jedno albo drugie..
- niski rząd powinien być z samych Bonic, a u mnie jak zwykle pomieszane.. i pastella tu kompletnie nie pasuje...
- de Resht... miałam być z róży zadowolona a nie jestem.. pasuje ją samotnie gdzieś.... i obsadzić bylinami. trochę sie może widok poprawi....

I teraz było wielkie UFFFF bo co i gdzie???? Najchętniej rabatę bym zrobiła w L...... ale chłop mnie chyba z rodziny wypisze..
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:07, 01 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

[b]Konstancja
- gdzie ten rozmaryn??? bo nie mogę znaleźć.. i przyznam sie , że nie wiem jak wygląda rozmaryn.. za to wiem jak wygląda kocimiętka.. miałam swoja ciąć...

tu linkowałam https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2511

a znalazłam to jeszcze raz

http://www.pinterest.com/pin/303711568592929397/

http://www.pinterest.com/pin/303711568592929384/

Anuś jak dzwoniłaś byłam "uziemina" ... konretnie białe misie mnie uziemiały ... ... za to tło dla ławeczki z misiów już jest ... ice dance przeszła (bynajmniej nie sama na stronę cienia ... dostała za się zurawkę coś jak bordo a nad tym Phantom sobie króluje ... boczkiem boczkiem dwa miskanty i jedna hosta co chyba wyleci ) ...

przed jezówki wsadzone zgodnie z wiadomą inspirancją wcisneła się rozplenica !!! )))) no musiałam )))
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:31, 30 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Cofaj było tylko do 28 maj..... nie wydolę więcej... ale szałwia z przywrotnikiem wygląda super.... chyba zmałpuję, nie wiem tylko co M na to, bo znów mu sie będą pod kosiarkę rzucać
Moje Ice Dance też podzieliłam... i teraz maja być niskie... zobaczymy... na razie się słuchają i stanęły w miejscu

Na szczęście ja u Ciebie wyrabiam Ich dance jak mają słońce i nic kolo siebie to są niższe
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:27, 30 maj 2014

Do góry
Cofaj było tylko do 28 maj..... nie wydolę więcej... ale szałwia z przywrotnikiem wygląda super.... chyba zmałpuję, nie wiem tylko co M na to, bo znów mu sie będą pod kosiarkę rzucać
Moje Ice Dance też podzieliłam... i teraz maja być niskie... zobaczymy... na razie się słuchają i stanęły w miejscu
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:36, 30 maj 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Ewelinko faktycznie masz sporo rożnych trawek czy możesz rozszyfrować ich nazwy

I dla mnie to się przyda Trawy u mnie
stipa
carex evergold
carex variegata
carex prairie fire
carex comans bronco
carex pendula
carex brunea jenneke
Turzyca elata Aurea
Carex morrowii 'Ice Dance
rozplenica japońska hameln
morning light
zebrinus
miskant chinski gracillimus
buchananii
kostrzewa golden taupee
hakone
frosted curls

o żesz orzeszek.... ale tych traw wyszło! nawet nie sądziłam że aż tyle ich mam! a i tak pewnie o czymś zapomniałam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:17, 29 maj 2014

Do góry
Joku napisał(a)

Bardzo mi się podoba ten zestaw. Napisz proszę jak wysoko rosną carexy Ice Dance? Kupiłam niedawno jako nn.

U mnie mają gdzieś 25 cm wysokości - ale Ania Mała Mi przywiozła mi kiedyś kępę od siebie i to były potffory na pół metra - u mnie oczywiście zmniejszyły rozmiar, by dostosować się do reszty
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:13, 29 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Bardzo mi się podoba ten zestaw. Napisz proszę jak wysoko rosną carexy Ice Dance? Kupiłam niedawno jako nn.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies