Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Bylinowa łąka 20:18, 01 lip 2018

Do góry
Przytulia oplewiona troszkę pięknie kwitnie, choć na leżąco. W łące pojawia się też ta o białych kwiatach.

Pojawił się nostrzyk żółty. Choć na poboczu drogi na działkę więcej go rośnie.

Lilie w śmiałku darniowym.

I milołajek łapie kolorek. Wszystkie posadzone siewki ładnie się przyjęły i myślę, że w przyszłym roku dadzą pokaz.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:42, 01 lip 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Jak nie zakwitnie to znaczy przemarzła ale na przyszły rok będzie kwitła chyba że siedzi w przewiewnym miejscu to ją przesadz i zobaczysz jak ruszy

Ona już Tak 5 lat siedzi.I chyba co roku przynarza.
chyba faktycznie trzeba ją przesadze .
Lilie śliczne. Hortensje ogrodowe cudne.
Ja pociesza się tym że bukietowki pomału zaczynają kwitnąć.
Bukszpan cudnie przyjęty. Ja mam jeden .I trochę i tylko na kulke go przycinam.
Nie wiem czy pawia potrafilambym zrobić
Przedogródek pod dębem 17:10, 01 lip 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Jakoś przegapiłam zdjęcia z Ołomuńca. Wcale łąki nie przypominają, a miałam nadzieję że będzie się na czym wzorować. Lilie piękne.
Wiem, że masz problem ze złodziejami nad stawem. Nie myśl o sadzeniu tam jakiś rarytasów, a pospolite krzewy i byliny, które w dodatku można łatwo samemu rozmnożyć i takie, które same się szybko rozrastają.
U mnie sprawdziły się rudbekie, bodziszki, aster gawędka, dzwonki brzoskwiniolistne, tojeść kropkowana, paprocie. Rośliny z wiejskich ogródków, sprawdzone przez pokolenia, łatwo dostępne, a przez to może mniej atrakcyjne dla złodziei i tańsze.

Gosiu, masz rację. To stąd nad stawem sadzę liliowce i kosaćce. Inne, "rarytasy", zostały dawno wykopane.

Raczej przychylę się do rady Doroty i nasadzę krzewy. Spróbuję sam rozmnożyć hortensje. Może jakieś trawy. Dzisiaj byłem nad stawem i wyciągałem z łączki chwasty. W pewnym momencie złapałem do ręki "chwast" który po wyrwaniu okazał się siewkami jakiejś trawy. Nie znam stipy ale to chyba stipa była. Siewki posadziłem kępkami w wolnym miejscu. Jeśli wyrośnie ładna trawa będę miał kępki. Jutro lub pojutrze zaglądnę jeszcze raz w to miejsce gdzie je znalazłem. Jak będzie więcej to dalej rozmnożę.

Z bylinami nad stawem mam ten kłopot, że trzeba plewić wokoło nich. Ponieważ wokoło działki są łęgi to na wyplewionych miejscach wciąż rosną chwasty i posiane byliny po prostu wyplewię. Tak się stało z dwuletnimi. Posiałem, oznaczyłem gdzie rosną a później prawie wszystkie zostały wyrwane z chwastami. Muszę się nastawić na rośliny z ozdobnymi liśćmi. Myślałem paprociach: pióropuszniku strusim lub nerecznicy samczej
Moja działka na Dębowym Lesie 17:03, 01 lip 2018

Do góry
Liliowce i lilie ja też bardzo lubię, piękny i kolorowy mamy czas w ogródkach. Wypatrzyłam w tle srebrnego świerka, ładne tło robi.
Przedogródek pod dębem 15:36, 01 lip 2018

Do góry
Jakoś przegapiłam zdjęcia z Ołomuńca. Wcale łąki nie przypominają, a miałam nadzieję że będzie się na czym wzorować. Lilie piękne.
Wiem, że masz problem ze złodziejami nad stawem. Nie myśl o sadzeniu tam jakiś rarytasów, a pospolite krzewy i byliny, które w dodatku można łatwo samemu rozmnożyć i takie, które same się szybko rozrastają.
U mnie sprawdziły się rudbekie, bodziszki, aster gawędka, dzwonki brzoskwiniolistne, tojeść kropkowana, paprocie. Rośliny z wiejskich ogródków, sprawdzone przez pokolenia, łatwo dostępne, a przez to może mniej atrakcyjne dla złodziei i tańsze.
Przedogródek pod dębem 15:04, 01 lip 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Wacławie masz ładne lilie, a ja jeżówki dopiero w przyszlym roku kupie jak zrobie kolejną rabate.

Dziękuję za uznanie.
W tym roku kupuję same "chciejstwa".
Po kolei co znajdę, co mi się podoba. Niestety bez planu.
Powoduje to pewien chaos na grządce ale traktuję ją obecnie jak magazyn roślin. Powoli będę przesadzał, zmieniał miejsce przeznaczenia. Chcę mieć szybko efekty w postaci kwitnących roślin stąd sporo jednorocznych.
Jeżówki są tak wdzięcznymi kwiatami, że chyba każdy je lubi. Jeszcze zamierzam rudbekie posadzić.
Przedogródek pod dębem 12:18, 01 lip 2018

Do góry
Wacławie masz ładne lilie, a ja jeżówki dopiero w przyszlym roku kupie jak zrobie kolejną rabate.
Ogrodowe przygody 07:13, 01 lip 2018

Do góry
Iwonko ale twoj Ascot jest piekny gesty slicznosci polaczenie kalli i rozchodnika to strzal w dziesiatke cos pieknego twoja pashmina zachwyca gdzie kupowalas ją a lilie to czysty szał
Ogrodowe przygody 05:35, 01 lip 2018

Do góry
Nie dość ze roze piekne to i liliowce i lilie...kalia pieknie się zgrala
A i cięcie niezle ci wychodzi
Żywopłotki cisowe. 22:44, 30 cze 2018

Do góry
Tess napisał(a)
Haniu, sto lat u Ciebie nie byłam, a po przyjściu szczękę zbieram z podłogi.
Ilość roślin i ich różnorodność mnie powaliła. 288 jeżówek??? Piwonie masz cudne, i tak ładnie zakomponowane. Łan Anabelek cudowny i lilie...
Kobieto, jak Ty dajesz radę to wszystko obrobić?
Kopytnika sadz koniecznie, świetnie zadarnia i żaden chwast się nie przeciśnie.

Nie zacytowałam Ciebie ze zmęczenia.
Kopytnik rozrósł mi się za tymi tawułami i stamtąd miałam przenieść.
Teraz powinnam i tam rozsadzić, miejsca będzie dużo wolnego.
Ogród skąpany w słońcu 22:15, 30 cze 2018

Do góry
Lilie

Żywopłotki cisowe. 22:00, 30 cze 2018

Do góry
Haniu, sto lat u Ciebie nie byłam, a po przyjściu szczękę zbieram z podłogi.
Ilość roślin i ich różnorodność mnie powaliła. 288 jeżówek??? Piwonie masz cudne, i tak ładnie zakomponowane. Łan Anabelek cudowny i lilie...
Kobieto, jak Ty dajesz radę to wszystko obrobić?
Kopytnika sadz koniecznie, świetnie zadarnia i żaden chwast się nie przeciśnie.
Żywopłotki cisowe. 21:08, 30 cze 2018

Do góry
i liliowo

Mnożą sie w tym miejscu lilie, a nie wiem skąd sie wzięła różowa nie możliwe bym tu sadziła w takim kolorze.

Żywopłotki cisowe. 20:10, 30 cze 2018

Do góry
Haniu piękne zdjęcia. Krwawnik czerwony, lilie w takiej ilości, jeżówki - no cudnie
U Ciebie tak pięknie i bujnie roślinki rosną. Tyle masz pięknych różności. Cofam się kolejny raz i podziwiam
Ukojenie 18:53, 30 cze 2018

Do góry
estre napisał(a)
Strzeliło kolorami
Śliczny koteczek

kocham kolorowe kwiaty, dlatego wybaczam jak są pomyłki
/na tej rabacie sadziłam różowe lilie, a mam taki 'akcent'
koteczek zwyczajny ale najpiękniejszy bo mój
Ukojenie 18:19, 30 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Mozesz lilie podpisać ?

Poszukalam etykiet i prosze bardzo - uzupelnione.
Ogród na piasku i z wielkim murem 18:11, 30 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Białe floksy jednak śliczne i lilie tez

Też lubię biały w ogrodzie, gdyby to nie było nudne, miałabym białozielony ogród
Ukojenie 17:52, 30 cze 2018

Do góry
Mozesz lilie podpisać ?
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:37, 30 cze 2018

Do góry
Białe floksy jednak śliczne i lilie tez
Przedziwny Ogród 22:50, 29 cze 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ale u Ciebie mnóstwo kwiecia Jeżówki, lilie, gipsówki, wszystko już kwitnie, ślicznie, kolorowo

Zawsze mam w pamięci ogród mojej babci. Było tam mnóstwo dali, róż, nagietków. kolorowo cały rok. Chyba coś po Niej odziedziczyłam....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies