Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:57, 25 mar 2014

Do góry

To karłowa forma, świerku, będzie malutka do pół metra, podobnych jest wiele, typuję na Picea abies 'Nidiformis" ale może być 'Pygmaea', 'Blue Planet', albo podobny, bo nie widać nawet jakiego koloru są igły, czy bardziej zielone czy niebieskawe. To za mało na rozpoznanie dokładne.

To maleńki świerczek i towarzystwo wielkich kamieni i białego żwirku bardzo go przytłacza. Nie komponuj tak karłowych iglaków.

Porównaj, trzeba zachować proporcje donicy do roślin

Żółte - Platycladus orientalis 'Aurea Nana'
zielona kulka - twój świerczek
zwisające - Cotoneaster Major lub jeśli uwielbiasz iglaki to Juniperus communis 'Green Carpet' lub Juniperus conferta 'Schlager', żółty Juniperus horizontalis 'Golden Carpet'
czerwone - karłowy berberys 'Bagatelle' lub trzy żurawki.

Za nim miskant chiński 'Morning Light'

Ja bym na Twoim miejscu nie robiła takich budowli dla tak małych roślin i nie podkreślała każdej rośliny w trawniku kamieniami. To już wyszło z mody. Chyba że lubisz. Ja nie lubię. Powoduje to, że jak wejdziesz do ogrodu to każda roślina woła: "patrz na mnie, na mnie, a może na mnie! Ogród to przemyślana spójna całość nie zbiór takich samych elementów porozrzucanych chaotycznie po trawniku.

Nie piszę żeby krytykować, każdy ma prawo do swoich kompozycji, ale zależy mi żeby ładnych ogrodów było jak najwięcej.

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 15:45, 25 mar 2014

Do góry
To zbyt duże drzewo w starszym wieku, cięcie go na kulę na nóżce mija się z celem.

Jeśli chcesz mieć niebieską kulę na nóżce, kup od razu szczepiony egz na pniu Picea pungens "Glauca Globosa" lub inny karłowy. . Będzie żył wiele lat i utrzyma pokrój bo jest to karłowa forma tego świerka.

Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 15:30, 25 mar 2014

Do góry
Nie wszystkie gatunki traw wschodzą w tym samym czasie. Jak wchodziła? nierównomiernie i to jest normalne Trzeba zraszać, żeby była stała wilgotność, inaczej te gatunki co długo wschodzą pozamierają i trawnik będzie niepełnowartościowy.
Siatka przeciw kretom 15:27, 25 mar 2014

Do góry
Wybierałam metodą prób i błędów, siatka nie może mieć zbyt małych oczek, bo trawa się nie zakorzeni. Powinna mieć oczka podobnej wielkości. Nie ma jedynej słusznej i najlepszej

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:23, 25 mar 2014

Do góry
Pewnie przetrwały nieliczne gatunki, bo są łyse miejsca. Trzeba zrobić tak:

- skosić jak najniżej, po samej ziemi prawie
- dokupić ziemi i posypać po trawniku, równo rozgrabić
- dosiać mieszankę trawnikową
- przegrabić, zwałować, ewentualnie posypać po wierzchu lekko jeszcze ziemią czy substratem
- podlewać i dbać o trawnik jak należy. Trawa wzejdzie i może być piękna.

Nie wnikam czy masz chwastnicę, bo jak masz to trawnik do założenia na nowo po jej zlikwidowaniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:53, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubię ciemierniki, bo jak przekwitają robią się zielone, specjalna przesyłka dla Zielonej Marty i dla wszystkich zaglądających.
Dorzucam pachnące narcyzy Tazetta " Cheerfulness" W lustrze są podwójne.

nooooo.... tego jeszcze nie było! normalnie się zarumieniłam! I to w Twoim własnym wątku... dla mnie! Czuję się wyróżniona. Bardzo dziękuję Takich widoków to ja w swoim ogrodzie jeszcze nie mam, ale... kiedyś się doczekam i odwdzięczę
Pszczelarnia 14:35, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można pozostać przy dwóch materiałach, cegła i granit, ja też mam cegłę i granit. I jest ok.

Cegła w smaczkach, warzywniku, zakątkach.

no musiałam choć wiem, że temat masz dawno zdoktoryzowany http://www.pinterest.com/pin/437975132484246297/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubię ciemierniki, bo jak przekwitają robią się zielone, specjalna przesyłka dla Zielonej Marty i dla wszystkich zaglądających.

Miałam takie dwa lata temu a w zeszłym roku nie wyszły wcale Czy on są u nas jednoroczne??
Pozdrawiam serdecznie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:42, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek narysował mi swoją rabatkę

Propozycje nabazgrolone na poczekaniu

Do wyboru do koloru, teraz podejmij decyzję

Witaj, przegladam piekne ogrody na Ogrodowisku i trafilam do Ciebie, gratuluje juz "odchowanego "ogrodu. Potrzebowalam pomyslu na rabate bukszpanowa i wpadlam wlasnie na te propozycje, powiedz mi z ktorej strony tworzyles te aranzacje? Ja potrzebuje od polnocy i to troche trudne bo podobaja mi sie berberysy golden gem ale one w cieniu nie wybarwia sie tak ladnie, pewnie citronelle by sie nadala, nie wiem jak konwalik. Bardzo podoba mi sie opcja 4, tylko mam dwie krzewuszki szczepione na pniu w tym miejscu, ladnie by sie komponowaly z begonia czy myslisz ze moglyby zostac w miejscu miskantow? Moja rabata ma 220cm glebokosci i 330 szer. Obie wielkosci w najszerszych miejscach bo moja rabata tez jest po luku. Bardzo prosze o pomoc bo to rabata przy wejsci do domu i zalezy mi zeby byla ladniejsza niz teraz.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:42, 25 mar 2014

Do góry
Na opuchlaki polujemy wieczorem, ale zdarzają się w dzień, łażą nawet po ścianach, ale po roślinach też. Dlatego opryski np. Fastac robimy wieczorem. Żerują w nocy.
Murki oporowe 10:39, 25 mar 2014

Do góry
Mycie Karcherem i po kłopocie.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:04, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dekalog ogrodniczy

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

Witam Wszystkich.

Jestem pełna podziwu dla was. Danusiu jesteś wielka- twoje prace to rewelacja!!!!!!!!!

Bardzo się cieszę , że natrafiłam na tę stronę. Szkoda tylko, że tak póżno. Od niedawna realizuję swój ogród i już zdążyłam popełnić kilka błędów.
Pierwszy i najważniejszy to szmata- agrotkanina , której miałam prawie 500m2 i prawie wszystko zerwałam kiedy przeczytałam jak ona szkodzi. W wolnej chwili wrzucę kilka zdjęć. Mam nadzieję , że mnie przyjmiecie do swego grona. Pozdrawiam Wszystkich

A DEKALOG REWELACJA !!!!!!!!- SZKODA , ŻE JUŻ PRAWIE WSZYSTKIE ROŚLINY KUPIŁAM
System automatycznego nawadniania 09:06, 25 mar 2014

Do góry
Pod kostką powinny być zrobione przepusty (np. grube rury kanalizacyjne), które przydadzą się też do kabli tellefonicznych, alarmu itp. W przepustach przeciągasz pod kostką rury do nawadniania.

Elektozawory pod zimią są w skrzynkach specjalnych, z zamykanym deklem, dno powinno być czyściutkie i wysypane kamyczkami. Fotki w trakcie montażu skrzynki.

Pszczelarnia 09:00, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dobry pomysł Danusiu, taki angielski
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:56, 25 mar 2014

Do góry
Chwasty jednoroczne których nasiona są w ziemi, jeśli wzejdą razem z trawami, w trakcie koszenia wyginą. Nie wydadzą nasion i po nich.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 08:54, 25 mar 2014

Do góry
Sportowe, uniwersalne.
Pszczelarnia 08:53, 25 mar 2014

Do góry
Można pozostać przy dwóch materiałach, cegła i granit, ja też mam cegłę i granit. I jest ok.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:46, 25 mar 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:43, 25 mar 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
A ja tam na bieżąco posty "Gardenarium" czytam i krokusiki zaraz po wstawieniu fot obejrzałam Wyszukiwarka na forum to dobra rzecz. Ukłony dla Ronina za funkcjonalność takich opcji. Można wyszukać dokładnie to, czego się potrzebuje. Polecam wszystkim zadającym pytania

Marta sprytna jest, no no.

Roślinki, bylinki i takie tam... 08:10, 25 mar 2014

Do góry
Witam jako pierwsza i czekam na fotki ogrodowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies