Asiu co do ogrodzenia to pewnie zostanie tak jak radzisz. Profesjonalne ogrodzenie w moim przypadku jest zbyt kosztowne. Zresztą mam takie same przemyślenia jak Ty, że takie ogrodzenie jeszcze bardziej zamknie przestrzeń od granicy.
Magnolię własnie posadzilam z tymi tujami ale jest od nich znacznie wyższa i widzę, że warunki ma kiepskie. Pomyślałam, że tu nie będzie jej tak wiało.
Z przesunięciem murka w dół jak najbardziej - mnie też zależy żeby jak najbardziej wyprofilować trawnik w stosunku do tarasu. Musze pamiętać dodatkowo aby wyprofilować go tak, żeby woda z góry nie spływała w stronę domu. Zeszłe lato dało mi trochę popalić. Ciągłe deszcze zdjęły mi sen z powiek.
Kamienny murek ten u granicy działki kończyłby się na ugorze

Witać to na tym zdjęciu. Mniej więcej byłoby tak jak jest - tyle, że poniżej węża byłby już trawnik.
Nie mogę pociągnąć go pod las bo tam jest jeszcze sporo działki. Niestety moje zdjęcia tego nie oddają. W przyszłości to miejsce chciałabym spożytkować bardziej uniwersalnie tzn. jakieś drzewka owocowe + warzywniak w skrzyniach.
Asia dziękuję za cierpliwość i pomysły. Nawet nie wiesz jaka jestem Ci wdzięczna za to, że się nad tym pochylasz.