Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodula 13:33, 01 lut 2017

Do góry
W oflisowym ogrodzie 13:32, 01 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
To ja może lepsze zdjęcie tego psa wstawię

Witaj Kamilko,
gdzies tam na ogrodowiskowych szlakach spotykałam twoja usmiechnieta buzie i twoje wpisy, ale czy zagladałam do ciebie - to nie pamietam
Ogród masz ładny i nieduzy podobnie jak mój, za to pieski cudne
Ja jestem psiara od dziecka, zawze u nas w domu był pies, mimo że wiekszą częśc zycia spedziłam w blokowym mieszkaniu. Teraz mam tez suke -"prawie dobermankę"i nawet nie psoci mi specjalnie w ogrodzie, poza nielicznymi wyjatkami i zmasakrowanym trawnikiem na trasie miedzy brama a płotem po drugiej stronie ogrodu, ale cóz cos za cos, mam za to w zamian przyjaciela na dobre i na złe, obrońce i psią miłość
Czym wyłożyć taras i balkon? 13:27, 01 lut 2017

Do góry
Karolina1989 napisał(a)
A ja akurat polecę deski kompozytowe ) nie zastanawiałaś się jakby było fajnie wyjść na ciepłe deski a nie na płytki? u siebie tak zrobiłam i jak najbardziej nie mam nic do zarzucenia, a jeszcze montaż przebiegł tak szybko [reklama] Pozdrawiam

Nie każdy balkon nadaje się do położenia desek bo dochodzą jeszcze legary, które z deskami mogą być zbyt wysoko. Poza tym nie w każdych balkonach można wiercić.
Kompozytowe mają swoje zalety ale też wady. Osobiście polecam jednak drewniane, nawet w wersji ekonomicznej czyli w postaci małych klepek a nie desek. W zeszłym roku pojawiły się masowo w marketach budowlanych i Ikea. Koszt to ok 90 zł za m2.
My jesteśmy bardzo zadowoleni i nie żałujemy.

Choinka żywa po świętach, postępowanie 13:26, 01 lut 2017

Do góry
Jakie muszą być temperatury na zewnątrz aby wystawić takie rosnące drzewko Bożonarodzeniowe.
To jodła kalifornijska compacta, aktualnie już bez ozdób.

Ogrodula 13:04, 01 lut 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)

widzę pergolę to juz mi sie podoba
pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:07, 01 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lawenda pasuje bardzo. Tak doradziłam Marcie Zielonej i wygląda wspaniale. Ona ma trzmielinę kulki na pniu.Lawendę w nogach trzmieliny.

Tylko nie rozumiem czy trzmielina to kulki na pniu, czy trzmielina to kulki w gruncie?

Dziękuję Danusiu za podpowiedź, trzmielina nie jest na pniu, to zwykła cięta, przymierzałam się do limek ale nie jestem pewna
Ogród w cieniu brzozy 12:05, 01 lut 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Agatko, korzystając z choroby i przymusowego leżenia wracam do wspomnień spotkaniowych i myślę o wysiewach wiosennych. Z przyjemnością obejrzałam cały Twój wątek. Nie wiedziałam że masz tak dużo róż. Ogród wspaniały, dużo zdjęć, ciekawe doświadczenia i eksperymenty z kwiatami. Nie mogłam przestać. Wiec porcja pytań dla Ciebie urosła
1. Mam 3 eden rose pod duża, pustą ściana i nie mam konceptu jak je prowadzić. Do jakiej wysokości Twoja sięga i ile ma lat. Pisałaś że szybko startuje.
2.wypatrzylam kwiatowe wypełniacze- drżączka, lewkonie fioletowe, chabry -mogę się załapać na nasionka. Ważne u mnie aby kwiatków nie jadły slimaki i żeby kwity w tym samym sezonie od wysiewow. Lobelie kupujesz w marketach?
3.jak wysoka rośnie u Ciebie Artemis?
4.agastache i przetacznik też masz z wysiewow własnych, lubią je slimaki?
W tym roku będę coś siala i eksperymentowala ja tylko nie wiem co i w jakich terminach.

Ulka, mam nadzieję, że zdrówko już wróciło i pilnujesz się by nie było nawrotu.
O wysiewach również myślę, nawet mam już pierwszą doniczkę z nasionami bodziszka, jest w garażu, wystawię ją niedługo na zewnątrz.
Miło mi, że zaglądnęłaś do mnie.
1. Eden, to taka róża, którą można by nie tykać sekatorem, niech kwitnie i ma jak najwięcej kwiatów. Moja jest po różnych przejściach, powinnam ją zlikwidować, ale nie mam dobrego miejsca by nową posadzić. Twoje są przy ścianie domu, powinny ładnie się rozrastać, u mnie to miejsce zajęły ostatnio pomidory. Oczywiście przemarznięte i uszkodzone czy słabe pędy trzeba usunąć, lekko przygiąć pędy.
2. Chabry, jak pamiętam masz obiecane, inne wymienione nie zbierałam, ale sprawdzę co zostało na rabatach. Lewkonie musisz kupić by miała pełne kwiaty.

Lobelię wysiewam, kupowałam białą, staram się kupować w szkółkach, na targu, te marketowe kwiaty różnie rosną.
3. Artemis, zależy która, kupiona w donicy jest mojego wzrostu, kupione w tym samym czasie z gołym korzeniem, są jeszcze na razie niższe, tak 1m przekroczyły.
4. Przetacznik ten niebieski omijają, inne trochę podjadają. Niebieski się sam wysiewa. Ja wysiewałam różowy, chciałam więcej. Lubi je mączniak. Agastache jest dla mnie wskaźnikiem czy ślimaki się pojawiły, jest pierwszy atakowany. Zakwita ładnie w roku wysiania. w tamtym roku ładnie się wysiał, więc chyba dlatego o nim zapomniałam, nie było ślimaków.
Ja wysiewam jak najwcześniej się da, tak druga połowa lutego, później jak można już pracować w ogrodzie mniej czasu mam na wysiewy, tylko pilnuję.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 12:04, 01 lut 2017

Do góry
Też dopiero odkryłam ten wątek.
Przejrzałam cały i popatrzyłam na Wasze zwierzaki. Przykro mi jak czytam o zwierzętach które odeszły.
Od dawna staram się nie przywiązywać za mocno do swoich czworonogów i chyba nawet nie potrafię.
W podstawówce straciłam swojego ukochanego szczeniak. Baaardzo go kochałam jak to małe dziecko Na moich oczach wszedł mojemu tacie pod koła- na podwórku było kilkoro sąsiadów bo kiedyś można było u nas zarobić zrywając czarną porzeczkę- wszyscy krzyknęli by się zatrzymał ale niestety było już za późno Ten widok mam przed oczami do tej pory - był białą matulką kulką.

N pamiętam co było po tym wydarzeniu bo wpadłam w jakiś amok i nikt nie potrafił mnie uspokoić. Krzyczała, płakałam, tupałam nogami, wyrywałam włosy z głowy. Nie mogłam patrzeć na swojego tatę baaaardzo długo.

Nawet teraz, po tylu latach płaczę jak to piszę. Dlatego staram się nie przywiązywać do zwierząt na tyle bym znowu musiała tak cierpieć. Miałam już wiele zwierzaków ale ich śmierć nie sprawia mi już takiego bólu. Jest mi smutno ale bardzo szybko przechodzę z tym do porządku dziennego.

Najgorsze jest to że teraz widzę jak moja pięcioletnia córka przywiązał się do obecnego kociaka. Ubzdurała sobie nawet że jak wejdzie na sedes to do niego wpadnie i się utopi. Teraz wszyscy muszą pamiętać o opuszczaniu deski. Otyla chodzi i wciąż to sprawdza. Ostatnio obudziła się w nocy z krzykiem bo przyśniło jej się że Tola wpadła do sedesu. Nie wiem co mam robić. Jak ona krzyczy przypomina mi się moje straszne przeżycie.
Domyślam się że jeśli Toli coś się stanie to też utkwi to w niej na całe życie.

A teraz przedstawiam Tolę

Ogródek z futrzakami i kamieniami 12:01, 01 lut 2017

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:59, 01 lut 2017

Do góry
Moje następne miejsce do obsadzenia. Iglaka z lewej strony już nie ma, z prawej też mogę wyrzucić. Co mogę zrobić w tym miejscu, żeby było miło i przyjemnie?
Chodzi mi o nasadzenia na odcinku, który zaczyna się około 1,5m z lewej strony huśtawki i do końca płotu w prawo. Miejsce mało słoneczne, po prawej stronie czereśnia. Zależy mi bardzo na stworzenie szybkiej zasłony, a kompletnie nie mam pomysłu Płot jest okropny, muszę go zasłonić, za płotem jeszcze gorzej
Nie wiem, czy pod huśtawką wysypać żwirek, czy niech zostanie trawa? Czy po prawej i lewej stronie huśtawki coś sadzić? Pomóż Danusiu...

Z góry dziękuję Dodam jeszcze tylko, że zimą nie musi być ładnie.

Ps. Mam dwa okropne miejsca na działce, to jest jedno z nich. Drugie jeszcze gorsze, po tej samej stronie ( w lewo) ale bez możliwości nasadzeń. Ale o tym innym razem.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:59, 01 lut 2017

Do góry
Dziewczyny dziękuję, tęsknię już zdecydowanie za cieplejszymi dniami i słońcem .
U nas mrozno ale ani słońca ani śniegu nie ma , mam nadzieję że rośliny sobie poradzą.

Teresa, nie zdziw się jak rabatowki już w tym roku Cię zachwycą ☺niektóre są bardzo wigorne ☺

Asia , jeśli od 13 tej do wieczora to powinno być ok

Księżycowy... 11:57, 01 lut 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Dobrze się budzić w takich okolicznościach przyrody... Pięknie jest

Poczytam i obejrzałam i jestem w szoku . Piękny warzywnik i piękny domek ogrodnika- moje marzenie!!!
Mam u siebie klon strzępiastokory. Kupiłam go kiedyś jako taką sierotkę, żeby było sobie drzewko a teraz mnie cieszy. Wiosną ma fajne czerwone listeczki i na jesień też ładnie się wybarwia, o korze nie wspomnę. Mój pod koniec lata stracił liście i podejrzewam, że coś go zaatakowało więc zobaczymy czy ruszy na wiosnę. Jeśli nie to będzie żałoba.
Wszystkiego po trochu 11:35, 01 lut 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Pięknie i delikatnie..tyle potrafi zdziałać biel
Ogrodula 11:34, 01 lut 2017

Do góry
Zielono zakręcona 11:32, 01 lut 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ja też lubie winobluszcz. U mnie pnie się na siatce stanowiąc ładne tło latem dla kwitnących liliowców . Jesienią zaś ładnie przebarwia się. Wcale duże nie muszę przy nim pracować i ograniczać. Wystarczy że raz na jakiś czas poobcinam pędy płożące się po ziemi

Świetne tło ja mam panele siatkowe- mało urodziwe i dzięki niemu mam piękny żywy płot. Dwa razy w sezonie muszę przycinać bo rozłazi się dołem po żwirku i czepia się małych kamyczków. Ale robię to wtedy kiedy jest już mało pracy w ogrodzie i więc nie mogę narzekać
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:31, 01 lut 2017

Do góry
Wiersze, to nie kawał chleba, ale bez nich żyć się nie da!
Pozdrawiam zakręconych w tę i wew tę!

Ogrodula 11:26, 01 lut 2017

Do góry
Zielono zakręcona 11:24, 01 lut 2017

Do góry

Potem roślinki dostały żwirek i chyba się zadomowiły

Zielono zakręcona 11:23, 01 lut 2017

Do góry
Ja też lubie winobluszcz. U mnie pnie się na siatce stanowiąc ładne tło latem dla kwitnących liliowców . Jesienią zaś ładnie przebarwia się. Wcale duże nie muszę przy nim pracować i ograniczać. Wystarczy że raz na jakiś czas poobcinam pędy płożące się po ziemi

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:23, 01 lut 2017

Do góry
Przywołujemy wiosnę

https://www.youtube.com/watch?v=q80BAs4QjQQ

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies