Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:08, 26 mar 2017

ren133 napisał(a)
Jolu
A czemu tam po prawo tuje urwały się w pewnym miejscu?
Jesli chodzi o tą rabatę to ja bym nie sadziła tujek.
Ale intryguje mnie ten inversa ... on tam ma pewną miejscówkę? bo pasowałby mi tu na ta rabatę ale jesli pozamiatane to ... pomyślalam ,tak jak dwie czy trzy osoby juz tutaj typowaly, o magnolii Nie widzi mi się tutaj drzewo szczepione ... dosadziłabym jeszcze ze trzy kulki niesymetrycznie w stronę ogrodzenia a pomiędzy może sesleria, może stipa albo rozplenica.

Reniu te tuje się nie urwały, zaraz wstawię ciąg dalszy "przodka" On jeszcze nie jest dokończony, właśnie zaczynam przy nim grzebać

Ja nie lubie takich równiutkich tujek na całej dlugości Wcale nie chcialam tak się zasłaniać - lubię widok do przodu Ponieważ duje wzdłuż ulicy baaardzo, drzewka składało mi przy każdej okazji. Były Pisardi - musiałam przesadzić.

Jest więc kilka szmaragdów, przed nimi tulipanowiec, potem w tej niby przerwie jest świerk inversa, są pnące róże i powojniki, za świerkiem jest pęcherznica diabolo, potem tuja Europe Gold, za nią dereń elegantisima ale chyba wyleci przed nimi jodła koreańska, dalej przy ogrodzeniu kolene szmaragdy, przed którymi są cisy elegantisima .O wypełniaczach nie piszę, są trawy, stipa, żurawki, cebule.

Potem będzie mały smietnik (kostka i krawężniki jak widać są.

Potem jest brama techniczna i na końcu widać choiny kanadyjskie Uff

Od strony domu do ogrodzenia jest nierówny spadek, dlatego widać takie kamyki stanowiące ścieżkę i dzielące to miejsce na 2 części, inaczej trzeba by było murować murek oporowy. W wyższej części są niskie iglaki, białe róże, rozplenice.

Jak widać popracować to jeszcze baaaardzo trzeba. Przesadzanko będzie az milo

jolanka 21:09, 26 mar 2017

anbu napisał(a)

Piękna jest, czuję się zachęcona. Joluś ona wolno rośnie?

Ania, ta jodla wooolno rośnie
jolanka 21:13, 26 mar 2017

anbu napisał(a)
A skąd wiesz, że Alpens Globe ma ogromne korzenie? Pierwsze słyszę

Widziałam To jest przecież "cóś" jak dąb Drzewko mialo ok. 2,30 a bryłę korzeniową ok. 2 metry Po kilku latach rozsadziło by mi kostkę
jolanka 21:22, 26 mar 2017

Dzięki za "dotąd" , proszę o "jeszcze"

Myślę nad Waszymi propozycjami, dyskutuję z eMem Pomyslałam jeszcze aby najpierw posadzić te piekielne szmaragdy i zobaczyć dopiero jak to wygląda Dałam zdjęcie cd ogrodzenia, to może łatwiej będzie Zamierzam trochę i tak ją poprzestawiać, pogrzebać w niej aby była w miarę dokonczona. Wstrzymuje mnie jeszcze trochę ten wrrrr smietnik bo ścieżkę tez do niego trzeba zrobić i w butach będą chodzić Ponieważ i tak kupię jeszcze magnolię i tak będę kupować świdośliwę ( za malo mam w innym miejscu) to wtedy postawię doniczki z różnymi rzeczami i może pomożecie zdecydować?

Cały szac łazi mi po głowie - sadzić te szmaragdy czy nie ? Jak zostawię w tym miejscu goło to tez glupio
nawigatorka 21:31, 26 mar 2017

Wg mnie taki krótki żywopłot z truj które urosną przecież wysoko będzie nieproporcjonalny. Wysoki a wąski. I zagłuszy cała te rabatka. Powinno tam być drzewo gole od doły, dobrze wyglądałoby wielopniowe. Którego korona zaczynać będzie się docelowo gdzies w górnej części ogrodzenia. Zasłoni wtedy dom ale nie stworzy muru
jolanka 21:37, 26 mar 2017

nawigatorka napisał(a)
Wg mnie taki krótki żywopłot z truj które urosną przecież wysoko będzie nieproporcjonalny. Wysoki a wąski. I zagłuszy cała te rabatka. Powinno tam być drzewo gole od doły, dobrze wyglądałoby wielopniowe. Którego korona zaczynać będzie się docelowo gdzies w górnej części ogrodzenia. Zasłoni wtedy dom ale nie stworzy muru

Asia, masz na mysli tę łezkę czy całość?
nawigatorka 21:40, 26 mar 2017

jolanka napisał(a)

Asia, masz na mysli tę łezkę czy całość?
lezke
jolanka 21:44, 26 mar 2017

Miałam dzisiaj ogromną przyjemność gościć u Izy -UrsaMajor. Powiem tylko: cudniości.
Jesteś Iza bardzo ciepłą, otwartą, uśmiechniętą do życia i ludzi osobą Bardzo sie cieszę, że mogłam Cię poznać osobiście i uściskać. Następnym razem będę dusić jeszcze kogoś I schrupię
jolanka 21:46, 26 mar 2017

nawigatorka napisał(a)
lezke

Płakać mi się chce Tez tak myślałam, dlatego od ub. roku tego nie skończyłam, pomyslu nie mam
jolanka 22:11, 26 mar 2017

Na dobranoc