Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z ogródka na wsi 16:55, 30 sty 2017

Do góry
Witam wszystkich cieplutko. Jakie szczęście, że istnieje Ogrodowisko. W zimowe wieczory kiedy za oknem ponura miło jest usiąść przed ekranem w kręgu ogrodowych świrusów i powspominać jak to było wiosną czy latem. Póki co pocieszam się myślą że do pierwszych cieplutkich dni nie zostało już długo oraz zdjęciami z ubiegłego roku Jejku jaką męką jest czekanie na wiosnę. Nie mogę się już doczekać tegorocznych tulipanów
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 16:34, 30 sty 2017

Do góry
i dzisiejsze: od pięciu dni pogode mamy piekną, słoneczną dzisiaj 0 st. w cieniu,słoneczko i lekki wiaterek w słońcu 3 st.
Dokładnie 29 stycznia 2014 było -20 st.zawierucha i silny wiatr.
W taką pogodę jak dziś aż chce się wyjść na spacer, a oto moje zdobycze czyzby szła do nas moja upragniona wiosna ???

jakie piękne błękitne niebo, w oddali tylko słychać stukot pędzącego pociągu i śpiew ptaków

i jeszcze strumyk i pole dyniowe

Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 16:22, 30 sty 2017

Do góry
no więc zima 2016/2017

Mój ogródek 16:21, 30 sty 2017

Do góry
trawki też z tej szkółki a bukszpan dzieło mojej mamy.
Anna i Ogród 16:19, 30 sty 2017

Do góry
Takich gości to ja lubię

Mój ogródek 16:18, 30 sty 2017

Do góry
to są hortensje Limelight kwitły obficie.
Cięcie hortensji 16:15, 30 sty 2017

Do góry
Pozwoliłam sobie przechylić zdjęcie bo aż głowa boli

Na czuja to może być bukietowa, ale może też być ogrodowa. Jaki miała kolor? Pokaż letnie zdjęcia, albo chociaż same liście.
Bo to ważne. Tnie się zupełnie inaczej. Potem trzeba zasilić kompostem kwasnym, nazwozami do hortensji i lać wodę, odżyje. Karpę wyściółkować.

Wyciąć darń pod nią, bo trawa zabiera wodę.

A co do róż, lekko skróć pędy i ładnie wygnij na płocie. Przywiąż. Z każdeg oczka wypuści pędy i zarośnie płot wyżej. Będzie miała kwiat na każdym nowym pedzie. daj spróchniałego obornika i coś dla róż kup w sklepie. Podlewaj. Dziczki wycinaj przy samej ziemi.

Pod różą tak samo. Wyciąć darń wzdłuż płotu, jakieś pół metra chociaż. Wyściółkować.
Mój Eden 16:02, 30 sty 2017

Do góry
w oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam
Mała Eleczka 15:58, 30 sty 2017

Do góry
bleebla napisał(a)

Aga A czy będziesz przycinać te trawkę na pierwszy planie?; czy ja się tylko wyskubuje ?
Mała Eleczka 15:57, 30 sty 2017

Do góry
bleebla napisał(a)

Pięknie wszystko uchwycilas Eleczko
Zazdroszczę ci tych pięknych widoków w ogrodzie. Cudnie; czy na pierwszym zdjęciu to stipa? tak piękne stoi w zimie ?
Ipomea 15:51, 30 sty 2017

Do góry
Moje wilce z ubiegłego sezonu rosły jak na drożdżach

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:47, 30 sty 2017

Do góry
size=318x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/132/1320933/original.JPG[/img]

Temat goździków w sam raz dal mnie. Cudnie sobie je namnożyłaś - kupiłaś czy siałaś ? Pytam bo wczoraj kupiłam goździki szabo i pisze że już można siać
masz doświadczenie w sianiu ?
To bardzo cenna zaleta że po kwitnieniu kępa jest ładna.

Kiedyś miałam takie w kolorze jak na fotce - były może wyższe i pachniały dokładnie gożdzikami bardzo subtelnie /nie tak mocno jak te białe/ ale już nie mam.

pozdrawiam
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:42, 30 sty 2017

Do góry
dubelek - więc wstawię wiosenną fotkę losowo:

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 15:15, 30 sty 2017

Do góry
Teraz jest jeszcze tak:

A za chwilę będzie już tak:

Cierpliwości
Cięcie hortensji 15:09, 30 sty 2017

Do góry
Witam,
Czy moge prosic o porade w ponizszej sprawie?
Mieszkam w UK, wprowadzilismy sie do domu z malym ogrodkiem, w ktorym starsza Pani, poprzednia wlasicielka, zasadzila m.in. hortensje. Nie wiem, jaki to gatunek. Problem w tym, ze choc przycielam jak umialam rok temu (wyschniete kwiatostany tylko, tak mi ktos poradzil), nie skracajac za bardzo, w tym roku zrobily sie z nich po prostu badyle z kwiatami, coraz to marniejszymi na koncach. Hortensja jest duza, tzn. dlugie zdrewniale pedy i ledwo zielone na koncu z kwiatami juz nie tak okazalymi jak rok temu. Nie wiem, czy cos z niej jeszcze bedzie? Czy i kiedy moge ja przyciac? Czy jest sens? czy moze wykopac i zasadzic nową? Nie bede tu mieszkac wiecej nic 2, 3 lata i zastanawiam sie, czy jesli ja przytne solidnie (a przydaloby sie duzo nizej niz zielone zalazki pokazane na zdjeciach), zdazy cos w ogole odrosnac? Z gory dziekuje za porade.

Przesylam rowniez zdjecia krzaku róż z takim samym zapytaniem: czy ciąć i jeśli tak to jak. Znowu nie wiem co to za róża. Zasadzona przez poprzednią wlasicielke w innym miejscu. Mąż ją wykopał, bo rosła w zlym miejscu, chciał sie jej pozbyć, ale miałam przeczucie, że przeżyje. I tak sie stało; wypuszcza mnóstwo zalążków na gałązce (tutaj śniegu nie ma, rośliny budzą sie szybciej, choć przymrozek dzisiaj rano był).

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziekuje za rady, Malgorzata
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:06, 30 sty 2017

Do góry
Hej ogrodnicy ! koniec leżenia z książką no może jednak nie jeszcze wieczorami troszkę czasu jest.

Idzie ciepło - będzie cięcie tawuł, świerków, grabów i co tam się nawinie oczywiście poza różami. Potem trzeba to sprzatnąć i zacznie się porządkowanie tego co pocięte.
Grabienie trawników też dla mnie wyzwanie, rabaty zostawiam w spokoju.
Budki lęgowa trzeba przeglądnąć.

Nasiona sukcesywnie gromadzę a najgorsze jest to że w moim spożywczym jest taki regał który uzupełniają z nasionami i ostatnio zabrałam 2 torebeczki - pomarańczowe cynie i goździki.

No i trzeba zakupić mnożarki i ziemię do wysiewu. Od połowy lutego sieję kleome, goździki, karczochy i paprykę - coś pominęłam ?

Grzebię po katalogach i chyba zaraz zamówię dalie i obrazki włoskie - kto miał ?

to na razie tyle wieści z mojego ogrodu - szykuję też nowy wątek z ogrodem .
Wiem że lubicie inspiracje to może coś takiego

to raczej żart

a ławka w rozchodnikach ?

a takie połączenie kolorów?

Tymczasem
Mój pierwszy ogródek 14:45, 30 sty 2017

Do góry
Witam
Jestem tu nowa i mam pytanie
Ale zanim zapytam to może zacznę od tego, że 1,5 roku temu kupiłam z mężem domek na wsi z działką 2500 m. Bardzo sie z tego cieszę ale nigdy w życiu nie robiłam nic na działce i nie mam o tym bladego pojęcia.
Teraz się uczę i lubię to . Nawet powstaje pierwsza rabata ale daleko jej do ideału .

A moje pytanie jest takie:
Mam przed domem kawałek ogródka i powiem szczerze że nie mam pomysłu na niego. Chciałabym zrobić coś ładnego ale nie zbyt wymagającego. czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć co mogę tam posadzić ?
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:44, 30 sty 2017

Do góry
vita napisał(a)
Makóweczki i mnie zainspirowały Miro, gdzie jesteś?

Wiem ,wiem widziałam i się cieszę że na coś to moje fotkowanie się przydaje.
Jestem w łóżku - skandal - za to będę na O.

O takie coś oglądam i zgadnij jaki mi to ogród przypomina ?

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 14:40, 30 sty 2017

Do góry
No to z podobnej zimowej scenerii kolejne do kolekcji w takim razie

Miłych wrażeń, choć za oknem smog...
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 14:38, 30 sty 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
Odpowiem wszystkim ,bardzo bardzo dziękuję -dajecie mi wene
Latem ogród,zimą wstążki
Zaganiane moje rączki
Czasem nie wyrabiam z "chwastą"
Jednak wszystko robię z pasją .
Iza dobrze powiedziała
żem się w kurniku schowała
Czy tak czy siak
Wykluł mi się jeszcze pisklak

Jeeeju jaki słodziak !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies