Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

ivo 14:36, 13 kwi 2017

malkul napisał(a)
lawenda z korą się nie lubią, kora zakwasza

No własnie też mi to przeszło przez myśl Gosia dletego myślałam żeby ten żwirek tam wysypać a reszte korę. No to teraz musze dalej myśleć .
_Martini_ 15:17, 13 kwi 2017

Żwirek
Wiem, trzeba z niego wybierać po cięciu, ale kora moim zdaniem z czasem brzydnie i trzeba ją uzupełniać. Przynajmniej u mnie tak jest. Na froncie żwirek chyba bardziej elegancki. No i lawenda w korze może jednak cierpieć.
ivo 15:24, 13 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
Żwirek
Wiem, trzeba z niego wybierać po cięciu, ale kora moim zdaniem z czasem brzydnie i trzeba ją uzupełniać. Przynajmniej u mnie tak jest. Na froncie żwirek chyba bardziej elegancki. No i lawenda w korze może jednak cierpieć.

Na całości żwirek czy taka jak narysowałam strzałkami na zdjeciu ?
_Martini_ 15:30, 13 kwi 2017

Na całości
Jagodaa 15:32, 13 kwi 2017

ivo napisał(a)

No własnie też mi to przeszło przez myśl Gosia dletego myślałam żeby ten żwirek tam wysypać a reszte korę. No to teraz musze dalej myśleć .

U mnie rośnie w korze i pięknie kwitnie. Moim zdaniem, jak ma ciepło, słonecznie i sucho to nie ma aż takiego znaczenia. Podsypuję dolomitem jesienią, jak nie zapomnę i mam czas. Niestety w tym roku mrozy trochę mi ją jednak pokiereszowały, kilka kęp częściowo nieładnie wygląda. Teraz jest już w tej korze czwarty sezon, a do tego ma za plecami horty posadzone w kwaśnych dołkach i sypane równo nawozem, co też wpływa na kwasowość gleby na pewno. Daje radę .
Jagodaa 15:35, 13 kwi 2017

Osobiście nie przepadam za dużymi połaciami żwiru, jakoś mi te rabaty nienaturalnie wyglądają, rośliny odstają. Co innego rabata dodatek, aby coś wyjątkowego, prostego wyeksponować, wtedy żwir fajny.
AngelikaX 15:45, 13 kwi 2017

Ja też dałabym po całości żwirek
jazzy 17:07, 13 kwi 2017

Ja też żwirek na całość. Jak na rabacie się zagęści, to żwirek nie będzie aż tak widoczny.
ren133 10:39, 14 kwi 2017

A ja jednak żwirek z korą ... z przodu rabaty byłyby korowe a z boku, tam gdzie lawenda żwirek ... przecież zawsze możesz zamienić korę na żwirek ... w drugą stronę ciężka przeprawa

Buziaki
ivo 11:06, 17 kwi 2017

Ależ zimno u mnie. Kiedy wreszcie nadejdą ciepłe dni ja się pytam. Wszystko jakieś nijakie.

Ledwie odchwaściłam już z powrotem chwasty.

Jarzmianki malutkie :