Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:01, 19 wrz 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Ja też pozdrawiam weekendowo. Pogoda pod psem, ale nie narzekam. Sucho już było okrutnie. Niemniej jednak liczę na piękną złotą jesień

Cos pazdziernik sie deszczowo zapowiada....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:59, 19 wrz 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Jesteśmy chyba jedyną społecznością w Polsce, która cieszy się z deszczowego weekendu

U mnie też trochę podlało, nie tak mocno jak u Ciebie ale lepsze to niż nic

Dzieki tej pogodzie miałam czas na wizytę w Jeleniej Górze. Jesieni jeszcze w ogóle w górach nie widac. Tam zdecydowanie wiecej wody i wszystkie drzewa zieloniutkie za wyjatkiem chorych
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:58, 19 wrz 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
U mnie słońce cały dzień ani jednej chmurki, ale wiatr paskudny.

Wczoraj kupiłam Hortkę Phantom jeszcze mi brak Polar Bear ale w tym sezonie już nie dostanę. Muszę poczekać do następnego.

Magnolia u mnie też ma plamy ale ich ilość się nie zwiększyła od kiedy popryskałam od grzyba.

Róże oczywiście w plamistości. W przyszłym roku zrobię to co Bawarka i jak tylko zobaczę pierwsze plamy na nich to od razu zetnę do zera. U niej odbiły już zdrowiutkie i takie były resztę sezonu.

Oczywiście oprysk miedzianem wiosną obowiązkowy.

Ja nie popieram tego ścinania pędów. Raczej szybciej zastosuję oprysk , nie będe czekac. Przede wszystkim oprysk miedzianem wiosna i potem w maju drugi raz, rok temu Falconem zatrzymałam rozwoj choroby, w tym zbagatelizowałam ...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:56, 19 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Marzena wydaje mi się ze na louis odier mam mączniaka prawdziwego. pryskać (mam Amistar) czy juz tylko oberwać zarażone i na wiosnę psiknąć?

p.s. wiesz że masz pięknie? zmieniłabyś coś gdybys mogla cofnąc czas o 15lat?

Na mączniaka pryskać, koniecznie. Amistar jest ok
15 lat temu miałam tylko trawnik... Potem jałowce i migdałka

Nie chciałabym cofać czasu bo o kazdy rok i błąd ogrodniczy jestem mądrzejsza Poza tym gusta sie zmieniaja. Pomyslec ze lubiłam ciemny brąz i miałam kasztanowe włosy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:43, 19 wrz 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
A może w tym roku Grzybowisko zamiast Ogrodowisko Pewnie większość sklepowych zapasów na paskudztwa chemiczne wykupilyśmy;P Najgorzej u mnie magnolia Aż przykro patrzeć. A co do róż, to najgorzej Louis Odier, teraz Minerwa mu pozazdrościła, Elfe i William Morris. Widzę, że jeszcze pryskasz, no to pozazdroszczę i też polatam z opryskiwaczem

Najbardziej zdrową różą jest u mnie Uetersener Klostrrose - właśnie ją u siebie pokazuję - nic jej nie bierze
Poza tym Casanowa, Cinderella, Candlelight - czy to przypadek ?

Chyba szkoda juz oprysków, oberwiemy liscie i popryskamy miedzianem w listopadzie lub pazdzierniku. Ja robiłam jeszcze tydzień temu oprysk bukszpanom bo niewyrażnie wyglądają, w plamkach całe, o krok przed gubieniem lisci..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:41, 19 wrz 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)

To daj cynka jak znajdziesz gdzie ja mozna kupic, bom tez chetna chociaz na innym forum widzialam, ze tylko paki ma ciemne, a pozniej jest juz malinowa, ale i tak jestem jej ciekawa

Chyba trzeba znane nam szkółki namówic na sprowadzenie lub zamowic bezposrednio z Niemiec
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:40, 19 wrz 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Widzę, że walczysz z chorobami na różach. Polecisz i czy masz jakieś żelazne odmiany róż, które nie chorują?

Chyba z czystym sumieni moge polecic róze Tantau, bo mimo zarazy w dobrej są kondycji. W najgorszym stanie Austinki i remontantki.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:39, 19 wrz 2016

Do góry
mkasia napisał(a)
Madzenko u Ciebie jk zawsze pięknie. Czytam cały czas Twój wątek, ale jestem cichutko.Gratuluję jesteś dla mnie inspiracją i źródłem wiedzy za co Ci dziękuję zaczynam powoli zastanawiać się nad założeniem swojego, ale jakoś odwagi mi brakuje póki co podczytuje Twoj wątek i watki użytkowników, którzy uCiebie się wypowiadają

Bardzo miło jest czytać takie wpisy to również zachęta aby nie rezygnować z prowadzenia wątku mimo ograniczeń czasowych. Zimą będzie więcej czasu , proponuję wtedy założyć watek, teraz rób duzo zdjęc aby wszystko zobrazować
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:37, 19 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

20 l to powinno być dużo. U mnie też napadało tyle. Ale jak kopałam pod drzewami to tam przemoczenie gleby było na 5 cm. A więc mało - potrzebuję więcej deszczu. Pomiędzy trawami sucho nadal. Pod cisami również. U mnie waż był w użyciu ciągle jeszcze.

Juz Jana nam uświadomiła, ze to wcale nie duzo było...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:36, 19 wrz 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
to ja melduje 80 litrow w dwa dni, z tym, ze w soboe chyba z 60 a reszte wczoraj. Dzis posiapilo rano i przerwe mamy

U Ciebie ta natura nie ma umiaru!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:35, 19 wrz 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
U mnie nic nie pada od kilku tygodni. Słonecznie i ani jednej chmurki. Sucho strasznie i podlewać muszę. Wiatr za to rześki i dość silny.

Czesc roslin wypaliło mi słonce i uschły. Nie podlewałam np rodgersji i praktycznie w 50% uschła...
Ale na szczęscie u mnie mokro, pewnie zazieleni sie ogród , zwłaszcza ze odpocznie od palącego słońca i upałów.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:33, 19 wrz 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)
20 l na metr to chyba 2 cm wody, jednak nie tak wcale duzo...

Sprawdziłam dokładnie 25 l na m2
Mój miernik jednocześni pokazuje ze mm = l/m2 czyli spadło u mnie 25 mm tj 2,5 cm wody... Mało...
Grab - Carpinus 18:25, 19 wrz 2016

Do góry
Skoro kupisz takie duze egemplarze sadż co 1,5 M. Rzadziej bedzie za gesto, co 2 M zbyt długo będziesz czekac na osłonę od sąsiada.
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 18:22, 19 wrz 2016

Do góry
Na niedzielę pogoda zamówiona!
Grab - Carpinus 06:30, 19 wrz 2016

Do góry
Rozumiem, ze graby maja sie zrosnąć? Posadziłabym je co 1m, po dwoch- trzech latach będziesz miała szczelny ekran. Jesli będziesz im prowadzic gałezie na rusztowaniu to nawet po roku mogą sie połączyć
Jesli możesz dłuzej poczekać to posadziłabym nawet co 1,5 M a jesli nie maja być formowane to posadź co 2 m
Ogród Mirelli 06:26, 19 wrz 2016

Do góry
Też myślałam źe już wypoczywasz
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 06:21, 19 wrz 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Spoko. Ja mam plan przybyć z rodziną, ale chcę się ich pozbyć, żeby sobie sami gdzieś tam grasowali. Potem dzieciaki mają obiecaną wizytę w zoo, więc ja pewnie zabawię ze 3 godziny (a nie wiem ile tak myślicie być, a może spotkanie kończy się jakimiś nocnymi harcami przy ognisku, albo drinem we Wrocławiu? )czy my Madzenko możemy na privie wymienić telefonami?

Kasia zawsze mozecie poszaleć
Ja sie nie pisze na imprezę ....
Hortensjada 06:20, 19 wrz 2016

Do góry
bozga napisał(a)
Derenie ozdobne to niestety drogie hobby,więc zakupy muszą być rozważne, jeszcze raz przypomnę, że kupujemy tylko i wyłącznie noszące ślady kwitnienia, w przeciwnym razie ( oczywiście nie jest to regułą) możemy poczekać na kwitnienie kilka lat. Nie przycinamy, chociaż znoszą ten zabieg bez problemu, najładniejsze są te o naturalnym pokroju, ja usuwam dolne gałązki.
W kupnie dereni jestem już wprawiona więc czyham na okazje, latam po "najmroczniejszych " kątach szkółek, biorę to co dla innych nadaje się do wyrzucenia ale jest to okazja do targowania się o cenę ( nigdy tego nie robię, gdy roślina jest w pełni okazała i zdrowa).
Tak zdobyłam np Gold Spot i Cappuccino, wyglądają na razie dość marnie ale w przyszłym roku będzie co oglądać
)

Piękna kolekcja dereni, uwielbiam jak się tak rozpiszesz

Temu dereniowe sprawdziłaś korzenie w poszukiwaniu larw opuchlaków?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 06:09, 19 wrz 2016

Do góry
Czekam zatem na fotki Miss Dior
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 23:51, 18 wrz 2016

Do góry
Fajne zakupy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies