Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 18:35, 19 wrz 2016

Makao_J napisał(a)
U mnie nic nie pada od kilku tygodni. Słonecznie i ani jednej chmurki. Sucho strasznie i podlewać muszę. Wiatr za to rześki i dość silny.

Czesc roslin wypaliło mi słonce i uschły. Nie podlewałam np rodgersji i praktycznie w 50% uschła...
Ale na szczęscie u mnie mokro, pewnie zazieleni sie ogród , zwłaszcza ze odpocznie od palącego słońca i upałów.
Madzenka 18:36, 19 wrz 2016

Basilikum napisał(a)
to ja melduje 80 litrow w dwa dni, z tym, ze w soboe chyba z 60 a reszte wczoraj. Dzis posiapilo rano i przerwe mamy

U Ciebie ta natura nie ma umiaru!
Madzenka 18:37, 19 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

20 l to powinno być dużo. U mnie też napadało tyle. Ale jak kopałam pod drzewami to tam przemoczenie gleby było na 5 cm. A więc mało - potrzebuję więcej deszczu. Pomiędzy trawami sucho nadal. Pod cisami również. U mnie waż był w użyciu ciągle jeszcze.

Juz Jana nam uświadomiła, ze to wcale nie duzo było...
Madzenka 18:39, 19 wrz 2016

mkasia napisał(a)
Madzenko u Ciebie jk zawsze pięknie. Czytam cały czas Twój wątek, ale jestem cichutko.Gratuluję jesteś dla mnie inspiracją i źródłem wiedzy za co Ci dziękuję zaczynam powoli zastanawiać się nad założeniem swojego, ale jakoś odwagi mi brakuje póki co podczytuje Twoj wątek i watki użytkowników, którzy uCiebie się wypowiadają

Bardzo miło jest czytać takie wpisy to również zachęta aby nie rezygnować z prowadzenia wątku mimo ograniczeń czasowych. Zimą będzie więcej czasu , proponuję wtedy założyć watek, teraz rób duzo zdjęc aby wszystko zobrazować
Madzenka 18:40, 19 wrz 2016

Agania napisał(a)
Widzę, że walczysz z chorobami na różach. Polecisz i czy masz jakieś żelazne odmiany róż, które nie chorują?

Chyba z czystym sumieni moge polecic róze Tantau, bo mimo zarazy w dobrej są kondycji. W najgorszym stanie Austinki i remontantki.
Madzenka 18:41, 19 wrz 2016

Zagajanka napisał(a)

To daj cynka jak znajdziesz gdzie ja mozna kupic, bom tez chetna chociaz na innym forum widzialam, ze tylko paki ma ciemne, a pozniej jest juz malinowa, ale i tak jestem jej ciekawa

Chyba trzeba znane nam szkółki namówic na sprowadzenie lub zamowic bezposrednio z Niemiec
Madzenka 18:43, 19 wrz 2016

jolanka napisał(a)
A może w tym roku Grzybowisko zamiast Ogrodowisko Pewnie większość sklepowych zapasów na paskudztwa chemiczne wykupilyśmy;P Najgorzej u mnie magnolia Aż przykro patrzeć. A co do róż, to najgorzej Louis Odier, teraz Minerwa mu pozazdrościła, Elfe i William Morris. Widzę, że jeszcze pryskasz, no to pozazdroszczę i też polatam z opryskiwaczem

Najbardziej zdrową różą jest u mnie Uetersener Klostrrose - właśnie ją u siebie pokazuję - nic jej nie bierze
Poza tym Casanowa, Cinderella, Candlelight - czy to przypadek ?

Chyba szkoda juz oprysków, oberwiemy liscie i popryskamy miedzianem w listopadzie lub pazdzierniku. Ja robiłam jeszcze tydzień temu oprysk bukszpanom bo niewyrażnie wyglądają, w plamkach całe, o krok przed gubieniem lisci..
Madzenka 18:56, 19 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Marzena wydaje mi się ze na louis odier mam mączniaka prawdziwego. pryskać (mam Amistar) czy juz tylko oberwać zarażone i na wiosnę psiknąć?

p.s. wiesz że masz pięknie? zmieniłabyś coś gdybys mogla cofnąc czas o 15lat?

Na mączniaka pryskać, koniecznie. Amistar jest ok
15 lat temu miałam tylko trawnik... Potem jałowce i migdałka

Nie chciałabym cofać czasu bo o kazdy rok i błąd ogrodniczy jestem mądrzejsza Poza tym gusta sie zmieniaja. Pomyslec ze lubiłam ciemny brąz i miałam kasztanowe włosy
Madzenka 18:58, 19 wrz 2016

Makao_J napisał(a)
U mnie słońce cały dzień ani jednej chmurki, ale wiatr paskudny.

Wczoraj kupiłam Hortkę Phantom jeszcze mi brak Polar Bear ale w tym sezonie już nie dostanę. Muszę poczekać do następnego.

Magnolia u mnie też ma plamy ale ich ilość się nie zwiększyła od kiedy popryskałam od grzyba.

Róże oczywiście w plamistości. W przyszłym roku zrobię to co Bawarka i jak tylko zobaczę pierwsze plamy na nich to od razu zetnę do zera. U niej odbiły już zdrowiutkie i takie były resztę sezonu.

Oczywiście oprysk miedzianem wiosną obowiązkowy.

Ja nie popieram tego ścinania pędów. Raczej szybciej zastosuję oprysk , nie będe czekac. Przede wszystkim oprysk miedzianem wiosna i potem w maju drugi raz, rok temu Falconem zatrzymałam rozwoj choroby, w tym zbagatelizowałam ...
Madzenka 18:59, 19 wrz 2016

polinka napisał(a)
Jesteśmy chyba jedyną społecznością w Polsce, która cieszy się z deszczowego weekendu

U mnie też trochę podlało, nie tak mocno jak u Ciebie ale lepsze to niż nic

Dzieki tej pogodzie miałam czas na wizytę w Jeleniej Górze. Jesieni jeszcze w ogóle w górach nie widac. Tam zdecydowanie wiecej wody i wszystkie drzewa zieloniutkie za wyjatkiem chorych