Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Nowocześnie z różAnką :D 09:05, 28 wrz 2017

Do góry
Zana napisał(a)

A za takimi tłustym grabami to bym była. Takie np. przystrzyżone kolumny tłuściutkie na krótkich nóżkach albo smukłe świece na wyższych nóżkach (ale nie chudziutkie).

Może platany Alphens Glob? One tworzą mocną wyrazistą koronę, tyle że kulistą, nie wiem czy to by Ci pasowało. U Joli z Lawendowego są cudne.

Przychodzi mi do głowy jeszcze grusza chanticleer, też się jesienią ładnie wybarwia.

Może faktycznie przemyśleć opcje z trzema rodzajami drzew - klony, które masz, z tyłu trzy jednakowe i po bokach trzeci gatunek.
A jakie drzewa proponował Ci Łukasz, bo tego nie pamiętam?

Ania platany odpadają to sa drzewa po 300-400zł jak mam kupić 7 lub 9 to rozwód murowany
Luki drzew nie proponował

najgorsze ze już z glediczją się pożegnałam, z wiśniami tez a teraz ten grujecznik bruździ............
o tych gruszach pisała mi Magnolia ale ja juz chyba nie cce myślec o nowych gatunkach
Nowocześnie z różAnką :D 09:05, 28 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

ale w wersji Asi sa tez np brzozy czyli one też?

ja to widzę tak

czerwone klony reszta graby

jeśli wersja Asi to bez brzóz no chyba że koniecznie chcesz
Nowocześnie z różAnką :D 09:02, 28 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

albo wielopniowe wszedzie?

Wg mnie nie, ale widzisz, że są tutaj zwolennicy wszystkich kierunków, od kolumn, poprzez wielopniowe do jednopniowych
Ania, spróbuj to sobie zwizualizować na miejscu i bądź sama ze sobą szczera - wybierz, co Tobie się podoba, a nie nam

Jeśli chcesz, to mogę Ci napisać jeszcze jakieś inne propozycje drzewek
Nowocześnie z różAnką :D 09:02, 28 wrz 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Tu aż się prosi o kolumnowe graby

leon60 napisał(a)

Aniu mimo różnych kombinacji ja dalej widzę to tak samo graby kolumnowe na całości, klony w trawniku + jedna sztuka powtórzona na rabacie, ewentualnie wersja Asi klony na trawniku + dwa klony na rabatach.

ale w wersji Asi sa tez np brzozy czyli one też?
Nowocześnie z różAnką :D 08:59, 28 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przyznam Ci ze tez Myslalm o samych klonach u Ciebie ale to się sprawdzicjedynie wtedy gdy nie zaczniesz kokoszyc i dosadzać kiedyś innych gatunków

Asia w sprawie drzew jak te kupie to juz bedzie koniec, kokoszyć nie będę bo wkońcu zacznę na aparat porządny odkładać
w pomysle z samymi klonami zastanawia mnie grujecznik, bo ten który odbija od korzenia myslalam pod tarasem posadzić trochę by cienia dał. czy to by nie wadziło?
to żółte kółko na planie, czarne same klony Ginnala

i Twoj pomysł
Nowocześnie z różAnką :D 08:58, 28 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Myślę, że do wyboru drzew bardzo ważna jest ta inspiracja na której Ania się wzoruje. Nie wyobrażam sobie w kostkach cisowych wielopniowych drzew. Chyba, że mówimy o jakimś innym umiejscowieniu drzew na działce...
I ja też głosuję za grabami Widziałaś u Madżen na przedpłociu jakie ma graby?

Aniu, rozumiem, ze teraz tylko zastanawiasz się nad wyborem drzew? PRojekt Lukiego jest taki fajny, że ja tam nic bym nie zmieniała

Poli ale projekt Lukiego mocno bylinowy, nic bys nie zmieniała? ja dzieki temu projektowi choć nasadzeń nie wszystkich użyje to poukladalam sobie w głowie jak ma to wyglądać. jest tak rabatka (zawsze 3x3) - szpaler-rabatka-rabatka róg-rabatka-szpaler-rabatka czyli tu ognisko-rabatka-rabatka róg-rabatka -szpaler-rabatka

hahahahahhah sama się z tego juz chyba śmieje
Luki mi drzew nie projektował bo wtedy jeszcze żyły grujeczniki, podobały mi się wisnie i miałam tylko 2 brzozy dosadzić i klops i sie ze....
Malutki pod lasem 08:34, 28 wrz 2017

Do góry
Małgoś z odrostami to wytrzymujemy, gorzej z tym samym kolorem tyle dni
Nowocześnie z różAnką :D 22:59, 27 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Anulka dziękuję za opinię. Amanogawy maja jeszcze jeden plus - jesienne przebarwienie.
czyli za grabami też byś nie była?

A za takimi tłustym grabami to bym była. Takie np. przystrzyżone kolumny tłuściutkie na krótkich nóżkach albo smukłe świece na wyższych nóżkach (ale nie chudziutkie).

Może platany Alphens Glob? One tworzą mocną wyrazistą koronę, tyle że kulistą, nie wiem czy to by Ci pasowało. U Joli z Lawendowego są cudne.

Przychodzi mi do głowy jeszcze grusza chanticleer, też się jesienią ładnie wybarwia.

Może faktycznie przemyśleć opcje z trzema rodzajami drzew - klony, które masz, z tyłu trzy jednakowe i po bokach trzeci gatunek.
A jakie drzewa proponował Ci Łukasz, bo tego nie pamiętam?
Typografia ogrodu 22:35, 27 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
kurcze aż nie wiadomo co zacytować bo wszystko zajebiste
buziaki
Nowocześnie z różAnką :D 22:13, 27 wrz 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Na środku będziesz miała wielopniowe klony ginnala. Po bokach możesz dać kolumnowe graby lub ambrowce Slender Silhouette, ale z tylu dałabym drzewa jednopniowe o jakiejś naturalnej koronie, może jakieś inne klony, np. Acer rubrum Autumn Flame. Chociaż po zastanowieniu, w czasie pisania, tak jakoś do tych wielopniowych nie pasują mi kolumny. Po bokach też dałabym raczej drzewa na jednym pniu.

albo wielopniowe wszedzie?
Nowocześnie z różAnką :D 22:12, 27 wrz 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Ale u Ciebie planowanie
Muszę dokładniej poczytać, bo po dłuższej nieobecności średnio ogarniam...
Drzew faktycznie brakuje, za to trawnik ogromny
Czytam, że myślisz o amanogawach - ma 3 sztuki i jakoś faktycznie latem nie powalają, zwykłe zielone, ale jesienią są super bajecznie się przebarwiają. Bardziej mnie wtedy zachwycają niż kwitnące wiosna

trawnik ogromny i na szczęście już wkurzający równiez eMa

co do amanogawy - mam jedną i zgadzam się że to jesienią ona jest królową

ale mam zagwostkę co......?
Nowocześnie z różAnką :D 22:11, 27 wrz 2017

Do góry
iwka napisał(a)
też mam zagwozdkę z drzewami, nie umiem się zdecydować ostatnio wpadła mi w oko stewartia, Kasia ją ma i szukając o niej info trafiłam na Twoją listę

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete,

Moje kryteria są takie same, szukamy razem z tego co doczytałam to kalina, stewartia, kruszyna i dereń odpadły

ja się nie znam, ale chyba z Ewa się zgadzam, na tyłach to coś wielopiennego chyba by pasowało, trzy kolumnowe to zginą tu

wow Iwona ale fajnie że mi to przypomniałaś!
kurcze może same klony ginnala wszedzie dac????
Nowocześnie z różAnką :D 21:57, 27 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

o kurcze..aż tak? serio... ?
to jak byś to zrobiła?

Na środku będziesz miała wielopniowe klony ginnala. Po bokach możesz dać kolumnowe graby lub ambrowce Slender Silhouette, ale z tylu dałabym drzewa jednopniowe o jakiejś naturalnej koronie, może jakieś inne klony, np. Acer rubrum Autumn Flame. Chociaż po zastanowieniu, w czasie pisania, tak jakoś do tych wielopniowych nie pasują mi kolumny. Po bokach też dałabym raczej drzewa na jednym pniu.
Nowocześnie z różAnką :D 21:40, 27 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

http://moderncountrystyle.blogspot.com/2014/10/contemporary-country-garden-tour.html

Myślę, że do wyboru drzew bardzo ważna jest ta inspiracja na której Ania się wzoruje. Nie wyobrażam sobie w kostkach cisowych wielopniowych drzew. Chyba, że mówimy o jakimś innym umiejscowieniu drzew na działce...
I ja też głosuję za grabami Widziałaś u Madżen na przedpłociu jakie ma graby?

Aniu, rozumiem, ze teraz tylko zastanawiasz się nad wyborem drzew? PRojekt Lukiego jest taki fajny, że ja tam nic bym nie zmieniała
Nowocześnie z różAnką :D 21:39, 27 wrz 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Tu aż się prosi o kolumnowe graby

własnie juz tak po wpisie Anuli amanogawy odpadły i teraz dumam nad wersja minimal z grabami lub wersja max Navi z 9 drzewami
Nowocześnie z różAnką :D 21:36, 27 wrz 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Ty chcesz same kolumnowe drzewa? Masz taką przestrzeń i tylko kolumny? To jak kropla wody na gorącym kamieniu

o kurcze..aż tak? serio... ?
to jak byś to zrobiła?

Typografia ogrodu 21:28, 27 wrz 2017

Do góry
kurcze aż nie wiadomo co zacytować bo wszystko zajebiste
Nowocześnie z różAnką :D 20:51, 27 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
drzewa domalowałam

jezu patrzę na to i zastanawiam się czemu ja sie trzymam 6,75???

Ty chcesz same kolumnowe drzewa? Masz taką przestrzeń i tylko kolumny? To jak kropla wody na gorącym kamieniu
Malutki pod lasem 20:47, 27 wrz 2017

Do góry
no pewnie
ta sesleria ma dwa oblicza, od góry zielona od dołu hmm............. jak lawenda (o roslinke mi chodzi nie kolor)
Nowocześnie z różAnką :D 20:45, 27 wrz 2017

Do góry
no obiektywnie poprostu
popatologizuj się troche to na tych samych falach pogadamy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies