Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Anda 21:57, 27 wrz 2017

anna_t napisał(a)

o kurcze..aż tak? serio... ?
to jak byś to zrobiła?

Na środku będziesz miała wielopniowe klony ginnala. Po bokach możesz dać kolumnowe graby lub ambrowce Slender Silhouette, ale z tylu dałabym drzewa jednopniowe o jakiejś naturalnej koronie, może jakieś inne klony, np. Acer rubrum Autumn Flame. Chociaż po zastanowieniu, w czasie pisania, tak jakoś do tych wielopniowych nie pasują mi kolumny. Po bokach też dałabym raczej drzewa na jednym pniu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 22:11, 27 wrz 2017

iwka napisał(a)
też mam zagwozdkę z drzewami, nie umiem się zdecydować ostatnio wpadła mi w oko stewartia, Kasia ją ma i szukając o niej info trafiłam na Twoją listę

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete,

Moje kryteria są takie same, szukamy razem z tego co doczytałam to kalina, stewartia, kruszyna i dereń odpadły

ja się nie znam, ale chyba z Ewa się zgadzam, na tyłach to coś wielopiennego chyba by pasowało, trzy kolumnowe to zginą tu

wow Iwona ale fajnie że mi to przypomniałaś!
kurcze może same klony ginnala wszedzie dac????
anna_t 22:12, 27 wrz 2017

szemusia napisał(a)
Ale u Ciebie planowanie
Muszę dokładniej poczytać, bo po dłuższej nieobecności średnio ogarniam...
Drzew faktycznie brakuje, za to trawnik ogromny
Czytam, że myślisz o amanogawach - ma 3 sztuki i jakoś faktycznie latem nie powalają, zwykłe zielone, ale jesienią są super bajecznie się przebarwiają. Bardziej mnie wtedy zachwycają niż kwitnące wiosna

trawnik ogromny i na szczęście już wkurzający równiez eMa

co do amanogawy - mam jedną i zgadzam się że to jesienią ona jest królową

ale mam zagwostkę co......?
anna_t 22:13, 27 wrz 2017

Anda napisał(a)

Na środku będziesz miała wielopniowe klony ginnala. Po bokach możesz dać kolumnowe graby lub ambrowce Slender Silhouette, ale z tylu dałabym drzewa jednopniowe o jakiejś naturalnej koronie, może jakieś inne klony, np. Acer rubrum Autumn Flame. Chociaż po zastanowieniu, w czasie pisania, tak jakoś do tych wielopniowych nie pasują mi kolumny. Po bokach też dałabym raczej drzewa na jednym pniu.

albo wielopniowe wszedzie?
nawigatorka 22:37, 27 wrz 2017

leon60 napisał(a)
Tu aż się prosi o kolumnowe graby
czekalam kto powie to głośno
nawigatorka 22:39, 27 wrz 2017

iwka napisał(a)
też mam zagwozdkę z drzewami, nie umiem się zdecydować ostatnio wpadła mi w oko stewartia, Kasia ją ma i szukając o niej info trafiłam na Twoją listę

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete,

Moje kryteria są takie same, szukamy razem z tego co doczytałam to kalina, stewartia, kruszyna i dereń odpadły

ja się nie znam, ale chyba z Ewa się zgadzam, na tyłach to coś wielopiennego chyba by pasowało, trzy kolumnowe to zginą tu

parotia jest piekna sle rosnie wolno. A duze okazy kosztują po kilka tysięcy. Takie miałam doswiadczenia gdy po kraju szukałam wielopniowego
nawigatorka 22:42, 27 wrz 2017

Przyznam Ci ze tez Myslalm o samych klonach u Ciebie ale to się sprawdzicjedynie wtedy gdy nie zaczniesz kokoszyc i dosadzać kiedyś innych gatunków
Zana 22:59, 27 wrz 2017

anna_t napisał(a)
Anulka dziękuję za opinię. Amanogawy maja jeszcze jeden plus - jesienne przebarwienie.
czyli za grabami też byś nie była?

A za takimi tłustym grabami to bym była. Takie np. przystrzyżone kolumny tłuściutkie na krótkich nóżkach albo smukłe świece na wyższych nóżkach (ale nie chudziutkie).

Może platany Alphens Glob? One tworzą mocną wyrazistą koronę, tyle że kulistą, nie wiem czy to by Ci pasowało. U Joli z Lawendowego są cudne.

Przychodzi mi do głowy jeszcze grusza chanticleer, też się jesienią ładnie wybarwia.

Może faktycznie przemyśleć opcje z trzema rodzajami drzew - klony, które masz, z tyłu trzy jednakowe i po bokach trzeci gatunek.
A jakie drzewa proponował Ci Łukasz, bo tego nie pamiętam?
leon60 07:17, 28 wrz 2017

nawigatorka napisał(a)
czekalam kto powie to głośno

Aniu mimo różnych kombinacji ja dalej widzę to tak samo graby kolumnowe na całości, klony w trawniku + jedna sztuka powtórzona na rabacie, ewentualnie wersja Asi klony na trawniku + dwa klony na rabatach.
margaretka3 08:32, 28 wrz 2017

Aniu, graby czy wielopniowe - to już sama musisz wybrać, co Ci w duszy gra.
Ale gdybyś chciała graby/amanogawy kolumnowe, to 3 to za mało, tam masz miejsce na co najmniej 6. Wyydaje mi się, że na większej powierzchni one powinny dać efekt wyrazistego szpaleru.