Tak, to prawda, lustra i detale robią robotę, ale jest tak ciasno i cieniście, że trudno już roślinom rosnąć. To jest niestety zła strona tego ogrodu. Nie ma oddechu i nie ma możliwości dosadzania. Na szczęście mam nowy ogród, a ten powoli idzie w zapomnienie...
Plany jak wiadomo nie zawsze się udają, ale dążymy do tego, aby marzenia się spełniły, czego i Wam życzymy
Zrobiliśmy obwódki trawnika w ogrodzie wgłębionym, a moje zajęcia na ostatnie tygodnie: korekty i opisywanie ponad tysiąca zdjęć w książce
Także zamiana tych zdjęć na lepsze więc jestem nieco umordowana. Muszę wreszcie pojechać do ogrodu.
No już nie są zakopane...nadchodziły u mnie takie większe mrozy i pognałam do ogródka no i wykopałam moją gromadkę Teraz widzę, że zimy nie ma i być może nic by im się tam nie stało, ale ryzyk-fizyk...Powsadzałam w takie kratki po pieczarkach wyłożone agrowłókniną, bo niestety zbrakło mi dużych donic, przysypałam ziemią wymieszaną z torfem, lekko podlałam i wstawiłam do ciemnej piwnicy do spania Dziś robiłam przegląd-wyjęłam z tej mieszanki wszystkie i obejrzałam czy wszystko ok...czy nie ma śladów gnicia itp...no i powiem szczerze-nie jest źle aby tak dalej wszystkie wypuściły już małe białe korzonki, a jedna jakby się szykowała do wyjścia na powierzchnię..rośnie w najlepsze...w ciemnej piwnicy
Z Anglii też będą moje zdjęcia, ale szykuję całkiem oddzielny album o Naszej Anglii i mam już zdjęcia robione na tę okoliczność, tylko czekam aż więcej ogrodów powstanie- wtedy wystartuję jak powstał ten ogród Pozdrawiam
Ziemia została wzruszona i poprawione warunki glebowe w jakimś sensie, skoro trawnik się zazielenił, trawnik zakorzenił się głębiej. To jest przyczyną.
Jak temu zaradzić? Nie kopać w trawniku, a jak już było kopane, to potem równomiernie nawozić w sezonie i trawnik się wyrówna. To cała tajemnica.
Ziemia wygląda na piaszczystą, przydałoby się wyściółkować krzewy czym się da, nawet skoszoną trawą lub pociętymi chwastami bez nasion. Poprawi się hortensjom warunki.