Na dobranoc zdjęcie z mojego ogródka a właściwie oczka wodnego
Zaczęły kwitnąć lilie...
i taki czarny jegomość dość sporych rozmiarów siedzi prawie nieruchomo na liliach od co najmniej kilku dni
Szkodnik jakiś? Czy tylko gość zachwycony liliami?
To Poskrzypka liliowa żarłoczne larwy,siedzą w tej swojej czarnej kupie i dalej wcinają...,u mnie Decis radzi ,pryskam nim jak tylko zobaczę te czarne kupy na liściach ,u mnie zaczynają od dolnych liści ,więc zawsze zdążę zanim dojdą do kwiatów.W tym roku niektóre prysnęłam profilaktycznie i nie było, resztę musiałam pryskać później.Można rozduszać ...ale ble...! i niektóre wtedy strącone spadną i wrócą...
Mira coś podobnego (blee, obrzydliwstwo!) zeżarło mi końcem maja szachownice cesarskie. Na szczęście zdążyły pięknie wykwitnąć i po kwitnieniu liście zeżarło prawie całe. Nie czekałam na zaschnięcie liści wyrwałam wszystko. Mam nadzieję, że to nie zimuje w ziemi
A wydawałoby się, że zapach szachownic skutecznie odstrasza wszelkich intruzów. Ale w tym roku było to po raz pierwszy (a mam szachownice od kilkunastu lat)
Ula dzięki za pochyleniem się nad moim dylematem - na razie nie pasuje mi do otoczenia nic z cegły - choć takie bardzo mi się podobają.
Sądzę że będzie ze ścinków i tak by pasowało do całości. Ja ścinkami ścieżki
w jagodniku mam wysypane. To też nie jest najlepsze rozwiązanie bo po sezonie trzeba znów dokładać ścinków -
-------------------------------
coś mi zjadło lilie i co nażarło się i padło czy jak? pierwszy raz coś takiego widzę
Kasia nie mam pojęcia... Pamiętam tylko, że miały być bardzo ciemne bordowe... Kompletnie mi nie pasują do sąsiadów, zresztą pozostałe lilie na tej rabacie też. Muszę je przesadzić jesienią.
Lilie piękne.
Ale ogrodówki jakie masz piękne.
Ja mam tylko dwie.Jedna w pączkach .a druga chyba nie zakwitnie., kolejny rok
Ale bukietówek mam duzo.Jeszcze trochę i będą hortensjowe widoki i u mnie i u innych wiesze, ładniejsze.
Tak się kwiatuchy miedzy sobą dogadały, że się pomieszały..... i całkiem fajny widoczek powstał
Jeśli Ci się coś spodobało u mnie, to kopiuj do woli. Ja się tylko bedę z tego cieszyć
Pozdrawiam
Piękne ujęcia różane.
Gusty pięknie rosną.
Hortki już pieknieja. Zaraz będę pokazy hortek. A te bardzo lubię.
Lilie też piękne.
Piękny ten letni czas.
A u ciebie duże bogactwo roślin i kwitnien. Jest na czym oko zawiesić .oj jest