Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 17:47, 05 lip 2018

effka napisał(a)

dla mnie green twister są obłędne, pokażę dzisiaj u siebie fotki moich tegorocznych, niecierpliwie czekam aż się rozrosną.

na zdjęciach ślicznie ta odmiana wygląda, zajrze wieczorkiem pooglądać fotki
lindsay80 17:49, 05 lip 2018

Iwonka napisał(a)

Piękna jeżówka i fajnie wygląda z krwawnikiem i rozplenicą Krwanik w jakim kolorze? Chyba mój prezentowy od Krakusa przesadzę, bardzo podoba mi się to zestawienie

Iwonka, pomyliłaś krwawnik z rozchodnikiem - to rozchodnik Stardust, kwitnie na biało i jest dosyć wczesny.
lindsay80 17:51, 05 lip 2018

mirela napisał(a)

Nie za dużo ich wkoło. Bazuję na internecie jednak. Jedynie tę jedną odwiedzam, bardzo przyjemny pan, opowiadać może o roślinach godzinami, prawdziwy zapaleniec. On robie sadzonki do Kapiasa - nie musze mówić że cenowo bardzo korzystnie to wygląda .
Szkółka nazywa się Szotek - jest w Goczałkowicach.

Co do kotów - super mieć zwierzęta w domu. Jednak wbrew naszym oczekiwaniom dwa koty wcale nie czują się raźniej. Nie są zwięrzetami stadnymi. Jak ja drugiego dokupiłam to rezydent bardzo był z tego niezadowolony, wyciszył się, oddalił od nas. Całe terytorium musieli sobie podzielić, często walczą. Jak jeden zachorował to ten drugi od razu to wykorzystał i tłukł go, wyganiał z kuwety itd.

Tak cebulki oczywiście nie za ładne, namoczyłam je, zobaczymy co z nich wyrośnie. NA razie cieszę oko Christą .
A na lilie czekam - choć też boję się, czy coś z nich wyrośnie - bardzo okazyjnie cenowo były - a to źle wróży.

Zdarzyło mi się kiedyś w tej szkółce być

Mirela, nasze koty będą podwórkowe.
A w przypadku kociego rodzeństwa też to obowiązuje?

Trzymam kciuki, żeby zakupy cebulowe nie okazały się niewypałem!
lindsay80 17:53, 05 lip 2018

margaretka3 napisał(a)

Jeśli owoce są popękane i trochę zniekształcone, to znaczy, że kwiat był staśmiony. Ja obrywam takie kwiaty - są znacznie większe od pozostałych.
A wczoraj znalazłam na jednym liściu ślad zarazy ziemniaczanej. Na szczęście temperatura rośnie, dziś podleję gnojówką dla wzmocnienia, może się wybronią.

hmmm, nie znałam takiego określenia.
Ale jestem pewna, że ten konkretny owoc był ok, a popękał po tym chłodnym okresie, tak wygląda

Ja podlewam gnojówką pokrzywową co jakiś czas, a pryskam OW
lindsay80 17:54, 05 lip 2018

effka napisał(a)
Jezówkę White Double Delight zapisuję do zakupu, niesamowita jest!

potwierdzam, piękna!
lindsay80 17:55, 05 lip 2018

mirela napisał(a)

Ja też. Czy rozmnażałaś ją może z nasion ? Nie wiesz czy powtarza cechy ?

te odmianowe, pełne nie wysiewają się - ale rozmnożyć z powodzeniem można przez podział.
lindsay80 17:56, 05 lip 2018

estre napisał(a)
Świetna ta biała jeżówka! Też zapisuję
Ciekawe jak tam kociaki, pewnie łobuziaki

Moja córka jest u babci, oswaja je i przyzwyczaja do swojego towarzystwa, a my na miejscu kompletujemy akcesoria na ich przybycie.
lindsay80 18:02, 05 lip 2018

Kasya napisał(a)
jak robilas nalewke ze swidosliwy ?
przepis poprosze

Przepis na nalewkę ze Świdośliwy

1,5 kg owoców świdośliwy
0,5 l spirytusu (95%)
0,5 l wódki (40%)
0,4 kg cukru
1 cytryna - obrana i pokrojona (2 - 3 plasterki zostawiam ze skórką)

Owoce zalewam mieszanką alkoholu, odstawiam na tydzień, codziennie wstrząsam.
Po tygodniu odlewam ciecz, owoce zasypuję cukrem - stoi tak do momentu rozpuszczenia cukru (7 - 10 dni) zlewam ten syrop, mieszam z alkoholem odlanym wcześniej, rozlewam do butelek i zostawiam do zimy.

A żeby nie być gołosłowną mój tegoroczny urobek - świdośliwa, wiśnia, maliny

lindsay80 18:05, 05 lip 2018

AngelikaX napisał(a)
Pięknie masz Edytko Nie wiem co pierwsze chwalić... jeżówki, lilie boskie... zakupy także

ps. Mam też jedną lawendę która wygląda jak Twoja... zastanawiało mnie co jej dolega

No to tylko na zdjęciach jest tak pięknie, a na żywo masakra.

Mi tych lawend z 5 w sumie wyleciało, za późno zareagowałam, bo czasu nie miałam a i pogoda taka była, że oprysk byłby bezsensowny.
Sebek 18:16, 05 lip 2018

Swidośliwa widzę i ładna i pozyteczna Ja jednak ich nie dorwałem... Ale 4 metrowe Doorenbosy u Kapiasa czekają