Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w mieście-ogrodzie 10:52, 06 mar 2017

Do góry
Jabłoń po sobotnim "strzyżeniu". Trwało to 5 godzin, taka ze mnie gelejza
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:51, 06 mar 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

A zaraz za lipcowymi zdjęciami czeremchy mam takie:

Chciałoby się już dziś takich kolorków.

Cudna mieszanka
To miejsce trzeba kochać 10:46, 06 mar 2017

Do góry
Projekt miałam. Część nasadzeń jest zgodnych, ale dużo też zmieniałam. Spodobało mi się.Tu gdzie jest rabata zmieniana w projekcie były sosny, a przed nimi trawy, lilak Palibin, rozchodniki i śliwa dziecięca.

Na początku chcieliśmy te sosny zostawić, ale potem jak zrobiłam już inne rabaty, to te sosny jakoś przestały pasować do reszty. Były nieuporządkowane, niechlujnie wyglądały.

A ten rysunek to modyfikacja projektu jaki dostaliśmy. Kółeczka przemieściłam, żeby to sobie zobrazować. Nic szczególnego.

Różanka zaplanowana
Ogród w mieście-ogrodzie 10:36, 06 mar 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Oj przydałaby się taka ręka

Może wiesz co za amator obrywa same kwiatki moim przebiśniegom (od 3 lat)
Teraz trzymam je w klatce i chwilowo są bezpieczne

nie mam bladego pojęcia, może jakiś zajączek

anka_ napisał(a)
No Alicjo przecież człek załamać się można... u mnie w drugim roku 3 kwiatki w kępie, a tu.....
I oczywiście taka Osoba to skarb.

Oprócz ręki Taty, nie zaszkodzi kiedy podłoże jest próchniczne. Miejsce jest jasne ale ocienione.
Ta sama kępka z drugiej strony :

Ogródkowe perypetie:) 10:35, 06 mar 2017

Do góry
Aguś cuś takiego wymodziłam

Ciemnozielone to to co zapamietałam , że jest,
niebieskie , jesli dobrzezrozumiałam ma być ciurkadełko
żółte piaskownica

jasnozielone - proponowane zielone parawany, różową linią zaznaczone nowe rabaty bylinowe

Masz pokoiki i przejścia do kolejnych zakątków ogrodowych, wyszedł mi podział na 5 małych kącików , ale można coś wywalić. Zaznacz w którym miejscu jest grujecznik i gdzie Ty myślisz o tej przesłonie?
Kiedyś będzie tu ogród 10:32, 06 mar 2017

Do góry
Tu widać Molette w 2012...rośnie

Znalazłam fotę jesiennej molinii
Kiedyś będzie tu ogród 10:28, 06 mar 2017

Do góry
Gosiu sieję w domu, po pikowaniu jak się nie mieści to wszystko na parapetach to na dzień wystawiam do tunelu. Poleciałam zmierzyć- 4 x 6,5 m. Nie jest wielki ale na własne potrzeby wystarcza. Taki szczypior w zimę... pychota...

Co do ogrodu Toszki to przyznam się, że z pierwszej wizyty zapamiętałam tylko rabatę kwaśną. Byłam nią oczarowana. I ten zapach ziemi... niesamowity... czuć grzybami, a ręku czarny puch ... coś wspaniałego.

No to zdradzę jeszcze troszkę ... było wyprowadzanie hortensji, ale kulkowe buksiki na nóżce też są....

I masa takich bez nóżek...

Nie wiem tylko jakim cudem nie zrobiłam fotki olbrzymiej cisowej kuli...

Stożki też są...
Pogubiłam się po drodze... 10:26, 06 mar 2017

Do góry
mi spodobały się na Gardeni donice z płyt pilśniowych, fajna niedroga alternatywa tak się zastanawiam czy jak by jeszcze dać na to siatkę i klej to nawet można by coś z betonem pokombinować. nawet takie są urocze

nie pilśniowa to raczej osb
Gardenia 2017 10:18, 06 mar 2017

Do góry
Napia napisał(a)

pamiętasz co to za firma?
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:15, 06 mar 2017

Do góry
Ewa prawie

koniec zimy ale nie koniec zbierania chrustu
jena z wielu kupek w/w

Indianie z sąsiedniego plemienia ze swoimi mustangami próbują wydostać się z bagienka

Kiedyś będzie tu ogród 10:04, 06 mar 2017

Do góry
Mira104 napisał(a)
Anka cudniaste masz te rośliny bardzo podobają mi się pierisy.

Mirko to Toszkowe piękności. Ja jedynie miałam okazję je podziwiać....

anbu napisał(a)
Mira z tego co zrozumiałam to zdjęcia z ogrodu Toszki
Aneczko oczywiście dobrze zrozumiałaś- to Iwonki cuda.

Toszka napisał(a)
Nie wiem dlaczego w tym roku moje żarówki mało żółte.
Aniu_ ta druga limonkowa sosna to pinus sylvestris Gold Coin
Iwonka weź ty mnie kobieto nie denerwuj z tym "mało żółte', one jak słoneczka wczoraj dawały... Zresztą ja kocham wszystkie twoje sosenki, te zielone też...

Tą pięknotkę też... Ha przypomniałam sobie - to Pinus nigra 'Molette' (Iwonko jak coś pokręcę to krzycz)

Szkoda, że nie bardzo jest jak jej cyknąć fotkę w całości (dom sąsiadów wchodził mi w kadr). Dużo wyższa ode mnie, ciemno zielona, przepiękna...
A... i stoi prosto... słupy też... tylko oko fotografa coś nie teges...
Kiedyś będzie tu ogród 09:54, 06 mar 2017

Do góry
Nie wiem dlaczego w tym roku moje żarówki mało żółte.
Zdjęcie sprzed 3 lat
Pinus mugo Zundert

Aniu_ ta druga limonkowa sosna to pinus sylvestris Gold Coin
Ogród na piasku i z wielkim murem 09:48, 06 mar 2017

Do góry
Dzisiaj prażę ziemię i sieję od nowa.
Część ziemiórek wyłapało się na żólte tablice, ale sporo szkody już zdążyły narobić.

Żeby nie było smutno, to są pierwsze kwiatuchy

Podmiejski ogródek 09:45, 06 mar 2017
Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz ten węższy, bardziej schowany fragment:

Rabata pod tarasem też w całości do zrobienia ale najwcześniej za rok. Najpierw musimy zrobić taras, który się powoli rozpada, ale w tym roku na pewno nie damy rady.

Fajnie,że masz działeczkę otoczoną zewsząd murkami,dla roślin super osłona przed wiatrem;kominek wymiata i jest charakterystyczny;stąd pewnie jego obecność w awatarku
Kibicuję zmianom
Podmiejski ogródek 09:41, 06 mar 2017
Do góry
makadamia napisał(a)
A ponieważ, jak każda szanująca się Ogrodowiczanka, zrobiłam dzisiaj porządki - akurat na tyle, żeby zdjęcia można był wstawić, to pokazuję zdjęcia:

rabata rodkowa, na której w zeszłym roku posadziłam większość roślin - teraz będę się przyglądać, gdzie są dziury i trzeba uzupełnić.

rabata lipkowa, którą niedawno omawialiśmy - do zrobienia w całości.
zacząć trzeba od przesadzenia dużego cisa z przodu, wywalenia lilaków i uzupełnienia żywopłotu.

rabata południowa, mój starszy syn w promocji
też w całości do zrobienia, ale ponieważ w zeszłym roku glupio się pospieszyłam z sadzeniem piwonii i cebul, to teraz na wiosnę wywalę jedynie tą wielką tuję i posadzę ciski kolumnowe. reszta będzie do zrobienia w sierpniu/wrześniu.

Podoba mi się układ działki i rabat,oryginalnie i fajnie,;działeczka z potencjałem
Za promocję dziekujęmyUrocza i radosna

PS:Jak nie daj Boże moje rodki przestaną byc geste-uff,na razie są-to będe tu szczegółowo rady analizować

co do zakwaszania;dość tanio o ile dobrze pamiętam,kwiestja ok.10 złotych możesz też nabyć gotowy preparat siarczanu amonu w sprzedaży wysyłkowej.
Nie wiedziałam,ze fusy z kawy są tu pomocne Będę korzystać z tej rady
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:32, 06 mar 2017

Do góry
Na parapetach i na schodach też wiosna

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:26, 06 mar 2017

Do góry
Takie plany na weekend były (poza malowaniem u mamy)... i kopanie i opryski i sprzątanie....
Kopać nie kopałam, bo jeszcze bardzo mokro, pryskać też nie, bo wiało...jedynie posprzątałam cały ogród z wiecznie przefruwających śmieci budowlanych od sąsiada, posprzątałam cały taras i urządziłam ognisko z gałęzi i wyciętych traw....się hajcowało
Czy taka ilość wdychanego dymu trawek nie szkodzi????

W tle widać przekrzywionego przez wichury serba, którego nadal nie mogę przekopać - zostawiłam to na ten tydzień - trzeba tylko paliki dokupić

Potem dodałam ziemniaczki, kiełbaskę, napój orzeźwiający i zakończyłam otwieranie sezonu ogrodowego
...uDany ogród 09:04, 06 mar 2017

Do góry
adewzuol napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia. Piękne.

Bardzo się cieszę , że podobają Ci się moje zdjęcia.
To takie zwykłe pstrykanie, ale uwielbiam to
Pozdrawiam serdecznie!

Dzisiaj mroczno zatem trochę jasnego nieba da Was

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:03, 06 mar 2017

Do góry
Jana napisał(a)
Gosiu ja to chyba gdzieś ominęłam Twoją paprykę, wysiewałaś ją w poprzednich latach czy pierwszy raz? (ps. w to pierwszy raz to ja sama nie wierzę) masz może jej fotkę?, jestem ciekawa jak wyrosła w Twoich terenach.....a drugie pytanie, wypatrzyłam w Mai w ogrodzie drzewo czeremcha pospolita, pięknie kwitnie i na jesień też piękna, pamiętam, że była na Twojej liście.....nie masz jeszcze z nią doświadczenia? chodzi mo o to, że jest też krzew choć drzewo w swoim pokroju z pewnością ładniejsze ale bardzo wysokie....czy widziałaś kiedyś może krzew na żywo, a jeśli tak jak wyglądał, czy miał zwarty pokrój? pozdrawiam

Wysiewam od kilku lat co roku, raz sie udaje lepsza, raz gorsza. Przez ostatnie dwa lata sadziłam ją w zbyt słabej ziemi, dlatego była maleńka, ale i tak owocowała. Pokazywałam ją chociażby tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=38
W tym roku posadzę paprykę w ziemi dopieszczonej obornikiem.

Czeremchę mam w ogrodzie od wiosny ubiegłego roku. Kupiłam 3 szt. odm. Novosybirskaja. Ma pokrój krzewu, rozkrzewia się od samego dołu. Moja odmiana nie przebarwia się jesienią, zachowuje purpurowy kolor do przymrozków, a zmrożone liście opadają wszystkie na raz.
W lipcu:

W październiku:

A zaraz za lipcowymi zdjęciami czeremchy mam takie:

Chciałoby się już dziś takich kolorków.

Ogródek Iwony II 09:03, 06 mar 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Potem podczas wycieczki szkolnej skorzystałam z zaproszenia Ewy bacowej i tam urządziliśmy piknik. Dzieciaki pierwszy raz były w takim ogrodzie

Fajna wycieczka i piknik dla dzieciaczków
Zazdroszczę Ci Iwonko bliskości morza,bo właśnie teraz zauważyłam,że mieszkasz w pomorskim
I klimat łagodniejszy dla roślin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies