Ósme
mnie się podoba chyba najbardziej, ale do godz 14.00 pełne słońce , potem cień
miedzy nimi przy kamieniach są krokusy , a bardziej z tyłu trzy jałowce płożące, przy samym brzegu po obwodzie jest dąbrówka ta moja ciemna szafirowa drobniutko listna.
Sylwuś Tobie się horty bukietowe dostały, które moim zdaniem są banalnie proste w rozmnażaniu . Wiosną ogrodówek Ci poukorzeniam. Wydawałoby się, że z takiego patysia trzeba długo na efekt czekać, a u mnie już takie duże krzaczki. Wydaje mi się, że raz dwa urosły .
Justyś to moja pierwsza ukorzeniona hortka ogrodowa. Jesienią powędrowała do Kasi do Krakowa. Ukorxzeniałam tak właśnie w doniczce, w butelkowej miniszklarence
tę ukorzeniłam w 2014r
z tego kawałka roślinki
a to moja duma i chluba. Także ukorzeniona w 2014 roku z dwóch gałązeczek. Prześliczna, wielobarwna. Tworzy już spory krzaczek. Z niej samej też już ukorzeniłam maluszka i też do KAsi powędrował.
Dodam jeszcze, że zupełnie przypadkiem ukorzeniły mi się dwie gałązeczki hortki Wackerbarth Schloss. Dotykały ziemi i puściły korzonki. I tak z dwóch krzaczków, będą 4 (o ile przeżyją te mrozy )
Wracam po zimowych przemyśleniach do tej rabaty.Obwódka będzie bukszpanowa a raczej już po części jest.Moje propozycje roślin w grupach sadzone po łuku
I propozycja
berberysy kolumnowe bordowe po 3 szt
kule bukszpanowe po 3 szt różnej wielkości
pomiędzy nimi stipa lub miskant Adagio
odętka lub jeżówki białe
lawenda,szałwia Nemrosa,Caradonna,Purple Rain/jedna z tych odmian/
turzyce Silver Sceptre lub Ice Dance
II propozycja
berberys kolumnowy
perowskia Little Sprint
rozplenice Little Boy
szałwie jak wyżej
lawenda
rozchodniki Purple Emperor,Matrona lub Chocolate..
III propozycja
berberysy
szałwie w kolorze fioletu i bieli
perowskia
Hakone macra Aureola
molinia Caerula
Która z tych propozycji najfajniejsza?może ktoś stworzy z tych roślin inne zestawienie?