Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

roma2 21:18, 05 kwi 2017

Z wielka przykrością czytam, ale taką wielką przykrość w postaci 40 ton ziemi zwanej nie wiedzieć czemu czarnoziemem wylądowało i u mnie 2 lata temu. I tak była lepsza niż nasz piach. Ale nie taka jaką chciałam i jaką zamawiałam i za jaką zapłaciłam. Teraz zamawiam mniej po rozpoznaniu! Jak do du.y, to odsyłam w cholerę! I w nosie mam te wszelakie wyzwiska jakie na mnie lecą! Nikt mi już z ziemią nie przyjedzie, gdy nie ma mnie na działce! Mężowi wytłumaczyłam (znaczy, tłumaczyłam, tłumaczyłam, tłumaczyłam... i tłumaczyłam - dotarło chyba), bo musimy zamówić na północną stronę działki i jak mówi boi się sam !
Makusia 21:18, 05 kwi 2017

HAniu dziękuję Ci, bo jakoś tak mi lżej nieco i trochę emocje mi łagodzisz.
Makusia 21:21, 05 kwi 2017

roma2 napisał(a)
Z wielka przykrością czytam, ale taką wielką przykrość w postaci 40 ton ziemi zwanej nie wiedzieć czemu czarnoziemem wylądowało i u mnie 2 lata temu. I tak była lepsza niż nasz piach. Ale nie taka jaką chciałam i jaką zamawiałam i za jaką zapłaciłam. Teraz zamawiam mniej po rozpoznaniu! Jak do du.y, to odsyłam w cholerę! I w nosie mam te wszelakie wyzwiska jakie na mnie lecą! Nikt mi już z ziemią nie przyjedzie, gdy nie ma mnie na działce! Mężowi wytłumaczyłam (znaczy, tłumaczyłam, tłumaczyłam, tłumaczyłam... i tłumaczyłam - dotarło chyba), bo musimy zamówić na północną stronę działki i jak mówi boi się sam !

Mnie nie było trochę z wyboru. Stwierdziłam w swojej naiwności, że dostawca sprawdzony, bo za płotem mam próbkę, która podziwiam z zazdrością od jesieni.
Ehh...cytując Kogoś- człowiek się głupi rodzi i głupi umiera
Johanka77 21:26, 05 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Bratki bratkami, a ja Wam powiem, że dzisiaj dotarła ziemia. Może ja się nie znam, ale koło czarnoziemu to może leżała. I to byłby punkt styczny. Nie było mnie niestety, jak Pan przyjechał ale jak wróciłam, to mało nie padłam! Dzwonie do właściciela, lekka konsternacja, że on nie wie, bo to pracownik ale mówił, że ma być czarnoziem. Ma podjechać do końca tygodnia i zidentyfikowć.
Ziemi tyle, że na ulicę się wy....więc chcąc, nie chcąc musiałam kilkanaście taczek przewieźć, bo by mnie ludzie zaciukali. Kamienie, darń, jakaś reklamówka....No i co mam z tym zrobić? Jestem realistką, mam świadomość, że pan mi łopatą tej kupy na samochód nie załaduje. Na kolejną dostawę nie mam miejsca. Pan pewnie mnie uszczęśliwi obniżeniem ceny...

Ludzie! Mam dość!

Kochana, nie wiem, kto pamięta, ale mi zeszłej jesieni zamiast obornika przekompostowanego przywieźli g*wno ze słomą... Ja się uparłam i wymienili. Chociaż szału to i tak nie było. Za to much zyskałam co nie miara...

Natomiast czarnoziem to ja miałam. Tak wygląda czarnoziem, możesz Panu pokazać

Miałam taki z osuszania stawu. Boski był, ale niestety, się skończył.
Ostatnia wywrotka była już nieco inna
anna_t 21:31, 05 kwi 2017

Marta daj mu popalić ja tam lubię takie akcje bo to jest tak ze ludzie zazwyczaj pobłażliwi a cwaniaczki na tym korzystają
p.s. alez ja bym Cię chciała w s... akcji zobaczyć!
Margerytka40 21:37, 05 kwi 2017

Też bym nie podarowała i straszyła czym tylko się da.
Gruszka_na_w... 21:38, 05 kwi 2017

cytat
W Polsce czarnoziemy spotyka się tylko na nielicznych i niewielkich terenach – łącznie około 1% powierzchni, przede wszystkim na Wyżynie Lubelskiej i Kielecko-Sandomierskiej oraz na przedpolu Karpat i Sudetów (głównie w pięciu płatach: hrubieszowskim, sandomierskim, proszowickim, przemyskim i głubczyckim).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:41, 05 kwi 2017

Johanko, ziemia z osuszania stawu będzie mieć piękny czarny kolor, bo na dnie stawu rozkładało sie sporo materii organicznej. Może byc jednak spore ryzyko skażenia ziemi metalami ciężkimi. Nigdy nie wiadomo, co w tym stawie było topione.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:45, 05 kwi 2017

Makusiu, jeśli to nie jest typowa glina z głębokiego wykopu (rozpoznasz po żółtobrązowym kolorze) ani piasek, to spokojnie możesz ja zostawić. Wynegocjuj z panem obniżke ceny ze względu na zanieczyszczenia ziemi śmieciami. Dodaj do niej swojego obornika, dosyp piasku, mączki bazaltowej i bedzie ok
roma2 21:53, 05 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
cytat
W Polsce czarnoziemy spotyka się tylko na nielicznych i niewielkich terenach – łącznie około 1% powierzchni, przede wszystkim na Wyżynie Lubelskiej i Kielecko-Sandomierskiej oraz na przedpolu Karpat i Sudetów (głównie w pięciu płatach: hrubieszowskim, sandomierskim, proszowickim, przemyskim i głubczyckim).

Nie miałam pojęcia, że tak rzadko! Choć płat głubczycki jest całkiem blisko mnie! Haniu, ja miałam świadomość, że czarnoziem to nie będzie! Aż tak naiwna nie jestem. Choćbym mieszkałała po środku wszystkich tych płatów. Naiwnie myślelismy jednak, ze przywiozą coś lepszego. Teraz łażę i sprawdzam. Biorę w łapy, ściskam, wącham , znaczy organoleptycznie??? Chyba jeszcze tylko nie zjadłam.