Witam serdecznie
Bardzo się cieszę , że podoba Ci się mój dopiero powstający ogród.
Masowa wycinka drzew mnie bulwersuje i przeraża. Ludziom chyba rozum odebrało.
Polska zmieniła się definitywnie, aż żal patrzeć jak na ziemi lądują wiekowe drzewa tylko dlatego, że można...
Szkoda słów
Przedstawiam Wam moje funkie i rozplenice kupione w kłączach wsadziłam do doniczek. Codziennie odwiedzaja taras żeby się już powoli hartowac a na noc do domu do najchlodniejszego pokoju. Mam nadzieje że bedzie ok
Woże to g.... I nie wiem czy cieszyć się czy płakać . Prosiłam o pomoc M , prosiłam sąsiada ,ale g.... z tego wyszło . I tak bujam się z tym g..... sama .
Tego po lewej najlepiej by było zmniejszyć z wysokosci o połowę. W ten sposób uzyskasz już dość proporcjonalny stożek. Teraz będzie najważniejsze każdą boczną gałązkę starannie skrócić, tak by pobudzić do wzrostu i rozkrzewienia w szerokość. Radzę to zrobić gałązka po gałązce, sekatorem. Nie nozycami.
Nie bój się się drastycznego zmniejszenia wzrostu. Trudniej jest wypracować szerokość/pękatość. Cis dość szybko będzie chciał odbudować wzrost kosztem szerokości.
Natomiast ten stożek po prawej... oglądałaś go? Nie da się zrobić lizaka? O cisa z prostym grubym pieńkiem jest bardzo trudno. Lizaki kosztują majątek i jeszcze trudno je kupić. Może lepiej przerobić go na lizaka, a na stożek kupić drugiego cisa...
Witam
Na rabacie posadzone są róże Chopin, a przed nimi pas lawendy, a przy chodniczku obwódka z bukszpanu. Zostało jeszcze dużo pustego miejsca między bukszpanem a lawendą-ok 2m 50cm i między różami a domem-ok 4m 50cm. Myślałam o dosadzeniu jeszcze jednego rzędu lawendy i róż. Ale czy to dobry pomysł? Chciałabym dosadzić coś zimozielonego tylko pomysłu brak. Proszę o podpowiedź
Izuniu też lubię takie porównania. Na co dzień wydaje mi się, że nic nie zrobiliśmy przez ostatnie dwa lata. Patrzę na fotki i jednak jakieś zmiany widać
Też sądzę, że to zestawienie brązu i bieli w takiej ilości zieleni będzie najlepsze. Cieszę się, że podoba Ci się taka wizja
A co słychać w ogrodzie na bylinówce wszystko wypuszcza ładnie,
czosnki ładnie wypuszczają tak samo tulipany wszystko podnawoziłem już nawozem.
Większość iglaków przycięta już, trawy wycięte, oczko wyczyszczone jeszcze dużo nie zrobione. wnet lotosy trzeba będzie wybudzić ze snu zimowego.
foto z 2016
Plan na najbliższy tydzień uporządkowanie rabatek i rozsypanie kompostu.
Jeden gotowy do opróżnienia a drugi kompostownik już pełny i mus coś z tym zrobić.
Marzy mi się taka pogoda.