Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Toszka 11:16, 12 mar 2017

a czy możesz każdemu cisowi zrobić portfolio... na tym zdjęciu ciężko dostrzec układ gałązek i określić gatunek/odmianę.

Na razie jeśli dobrze dostrzegłam to ten po prawej ma długi prosty główny pień... popatrz dokładnie...czy tak faktycznie jest... może lizak?

Drugi wydaje się być jak baccata (poziome gałązki). Proszę zbliżenia

Podsadzenie cisów innymi to zły pomysł. (Powiem więcej - z perspektywy czasu wiem, że zrobiłam błąd podsadzając swoje bukszpanowe kuliszcza. Uważam, że samodzielnie by się szybciej wypełniły niż zrosły z dosadzonymi. )
11:22, 12 mar 2017
ren133 napisał(a)

Czyli gdybym wertykulację zrobiła za tydzień to nawozem sypnąć na koniec marca?

ja sie zastanawiam czy sie uda w sobotę zwertykulować trawnik ...bo nadal woda stoi...a dzis popadało znowu ...nawet jakiś śnieg z deszczem rano był....troche mnie nudzi juz ta ciapa.
AnnaCh 11:59, 12 mar 2017

ren133 napisał(a)
Idę zobaczyć Twoje cięcie
Z jarząbami będzie pięknie Ten pan od grabów je ma?
Cięcia u mnie nie ma, ale to pewnie widziałaś, bo byłaś
Nie wiem czy pan od grabów je ma, zadzwonię, chciałabym, żeby były
ren133 13:37, 12 mar 2017

ana_art napisał(a)
pokaż go z bliska

ren133 13:38, 12 mar 2017

ana_art napisał(a)
moje stożki bukszpanowe są podsadzone małymi dookoła bo miały dziwny kształt zaokrąglony, inne które rosną na zawijasowej miały kształt jak te Twoje cisy i ciełąm je w stożki, cięcie było ostre, przez dwa lata wyglądały mało spektakularnie a teraz mają bardzo ładny kształt.

Pokombinuję w takim razie dzięki
ren133 13:44, 12 mar 2017

Toszka napisał(a)
a czy możesz każdemu cisowi zrobić portfolio... na tym zdjęciu ciężko dostrzec układ gałązek i określić gatunek/odmianę.

Na razie jeśli dobrze dostrzegłam to ten po prawej ma długi prosty główny pień... popatrz dokładnie...czy tak faktycznie jest... może lizak?

Drugi wydaje się być jak baccata (poziome gałązki). Proszę zbliżenia

Podsadzenie cisów innymi to zły pomysł. (Powiem więcej - z perspektywy czasu wiem, że zrobiłam błąd podsadzając swoje bukszpanowe kuliszcza. Uważam, że samodzielnie by się szybciej wypełniły niż zrosły z dosadzonymi. )

Fajnie, że jesteś

Oba kupiłam jako baccata

Pierwszy

Drugi

ren133 13:46, 12 mar 2017

eee_taam napisał(a)

ja sie zastanawiam czy sie uda w sobotę zwertykulować trawnik ...bo nadal woda stoi...a dzis popadało znowu ...nawet jakiś śnieg z deszczem rano był....troche mnie nudzi juz ta ciapa.

U nas nie pada od kilku dni ... dzisiaj nawet zaświeciło słonko ... a na kolejne dni przewidują ładną pogodę))) Oby prognozy się sprawdziły ... czego Tobie i sobie życzę
ren133 13:47, 12 mar 2017

AnnaCh napisał(a)
Cięcia u mnie nie ma, ale to pewnie widziałaś, bo byłaś
Nie wiem czy pan od grabów je ma, zadzwonię, chciałabym, żeby były

Własnie byłam i cięcia nie widziałam ... daj znać proszę czy ma
ana_art 17:09, 12 mar 2017

ren133 napisał(a)

nic mu nie będzie jak go nakarmisz
Toszka 19:03, 12 mar 2017

ren133 napisał(a)
Pozostały mi jeszcze cisy do wsadzenia (wysokie bo mają ok 170cm ale chude)... chcę z nich zrobić stożki ... może bardziej doświadczeni mogliby się wypowiedzieć czy da radę?

Tego po lewej najlepiej by było zmniejszyć z wysokosci o połowę. W ten sposób uzyskasz już dość proporcjonalny stożek. Teraz będzie najważniejsze każdą boczną gałązkę starannie skrócić, tak by pobudzić do wzrostu i rozkrzewienia w szerokość. Radzę to zrobić gałązka po gałązce, sekatorem. Nie nozycami.
Nie bój się się drastycznego zmniejszenia wzrostu. Trudniej jest wypracować szerokość/pękatość. Cis dość szybko będzie chciał odbudować wzrost kosztem szerokości.

Natomiast ten stożek po prawej... oglądałaś go? Nie da się zrobić lizaka? O cisa z prostym grubym pieńkiem jest bardzo trudno. Lizaki kosztują majątek i jeszcze trudno je kupić. Może lepiej przerobić go na lizaka, a na stożek kupić drugiego cisa...

Coś ci pokażę