Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 13:13, 12 lip 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Jakie bukiety
April podbija las... 12:46, 12 lip 2023

Do góry
April napisał(a)
Tarcia, ja swoje cercisy, wszystkie aż cztery sadziłam w wielki dół właśnie, w ziemię ogrodową plus obornik, plus kora bo próchnica. No i obowiązkowo hydrożel. Swojego rodzimego piasku nawet nie dodawałam bo to żółty, wiślany. Twój jednak jakieś tam dodatki ma, więc trochę możesz domieszać. Nie zwracam uwagi na ph, pewnie już się trochę zakwasiły siłą rzeczy. Ale im to nie przeszkadza. Najwcześniej sadzony ma chyba już 4 lata. Akurat susza mu szkodzi bo pod tujami posadziłam. Ale trudno, musi wytrwać. Pozostałe rosną jak na drożdżach
Rising Sun przy misie będzie wyglądał zaje...e, bo on ma takie pomarańczowo-różowe młode listki. Czy to znaczy że misa już na 100% znalazła miejscówkę?

Mój jest taki. Kupowany mikrus. Ale też mocno ucierpiał pierwsze dwie zimy

Risinga musze przeniesc na front domu, teraz ma przechlapane tam przy brzozie, przy misie chce tego Goldena posadzic. Mise zostawiam tam gdzie byla, juz wstepny plan jest zeby obrzeze zrobic, wyspe obejmujaca brzozy od dereni az do tego Carnivala co go mrowki jadly, odchwascic i zrobic nasadzenia. Bedzie ładny widok i z podcienia i od strony hustawki. od hustawki chce zrobic zwirkowo- kostkowa sciezke do misy jakby wcinajaca sie w rabate. Nie wiem czy pisze sensownie i zrozumiale ale na pewno skumasz. Na razie taki plan.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:38, 12 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Blada już kwitnie długo, a teraz zaczyna reszta jeżówek.

I weź tu ogrodniczko stipy nie miej na rabatach
Pięknie ❤️

A róże i teś śliczne .
Ogród długi 12:23, 12 lip 2023

Do góry
Wyskoczyłam na chwilę popatrzeć na lawendę, zdjęcia może nie oddają tego, ale tam jest taki ruch! U Was też tyle latających?

Lawenda wystrzeliła na boki i łącza się kwiatostany w grupki. Nie wiem, czy ma za mało wody czy za blisko ja wsadziłam, a ona przecież urosła. W zeszłym roku tak nie wyglądała, średnio mi się to podoba.

Anna i Ogród 2 11:59, 12 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
I jeszcze taka zmiana
Było

Jest

Małż mówił że korzeń był na wierzchu i bardzo mały. Przez przypadek pociągnął a jałowiec wyleciał. Kolejny problem z głowy

Teraz myślę czy ta róża Florentina zarośnie tą dziurę.

A może jednak jakiś krzak wsadzić, hmm...

A to wystawa południowa?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:51, 12 lip 2023

Do góry
Lato w pełni, upały dają w kość roślinkom. Działam jak mucha w smole w drugiej części ogrodu, ale nic nie sadzę bo to za duży wstrząs by był dla roślin. Chyba będę musiała na jesień wykopać drzewa i je od nowa posadzić bo po dosypaniu ziemi są za nisko.
Każda rabata wymaga zmian, frontowa jest moją ulubioną ale też jest tam trochę pracy do wykonania. Jej część bliżej furtki jest bujna, a im dalej tym bardziej jest pusta. Chcę z niej wysadzić tawuły tor i przenieść je na nową rabatę przy garażu, a na tej zostawić bodziszki, seslerie, vanilki, gaury, jeżówki, liatry i werbeny, w pleckach są miskanty little zebra. Ale to na jesień.
Zostawiam kilka zdjęć

Kto mi taką dziurę kopie? Kret też się w najlepsze panoszy

Były pytania o donice przy wjeździe, to prezentują się tak:

Na tej przydałby się mi jakiś wyższy akcent, dałam w plecy werbenę ale dwie sadzonki nie dawały rady i je przycięłam. Sąsiad chce się podzielić wisterią, myślę czy jej nie puścić na mur.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 11:43, 12 lip 2023

Do góry
Wiązówka Venusta

Liliowiec Night Embers

Pierwsze jezowki

Przetacznikowiec wirginijski

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:39, 12 lip 2023

Do góry
edi75 napisał(a)
Ładniutkie jeżówki

Edytko dziękuję część jeszcze w pąkach.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:31, 12 lip 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale grubaski! Piękne

A z tyłu z i boku też Ci dobrze idzie .

Aguś dziękuję, stipy już wyczesałam, mam całe wiadro nasion leżały już jak pokraki. Wkurza mnie trochę lawenda na tej rabacie, zamiast sztywno stać to leży jak umarlak, nie wiem o co chodzi, czy taka odmiana czy co. O tu widać jak się pokłada.
April podbija las... 11:21, 12 lip 2023

Do góry
Tarcia, ja swoje cercisy, wszystkie aż cztery sadziłam w wielki dół właśnie, w ziemię ogrodową plus obornik, plus kora bo próchnica. No i obowiązkowo hydrożel. Swojego rodzimego piasku nawet nie dodawałam bo to żółty, wiślany. Twój jednak jakieś tam dodatki ma, więc trochę możesz domieszać. Nie zwracam uwagi na ph, pewnie już się trochę zakwasiły siłą rzeczy. Ale im to nie przeszkadza. Najwcześniej sadzony ma chyba już 4 lata. Akurat susza mu szkodzi bo pod tujami posadziłam. Ale trudno, musi wytrwać. Pozostałe rosną jak na drożdżach
Rising Sun przy misie będzie wyglądał zaje...e, bo on ma takie pomarańczowo-różowe młode listki. Czy to znaczy że misa już na 100% znalazła miejscówkę?

Mój jest taki. Kupowany mikrus. Ale też mocno ucierpiał pierwsze dwie zimy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:56, 12 lip 2023

Do góry
Cyknęłam z rana parę fotek .
Anna i Ogród 2 10:52, 12 lip 2023

Do góry
I jeszcze taka zmiana
Było

Jest

Małż mówił że korzeń był na wierzchu i bardzo mały. Przez przypadek pociągnął a jałowiec wyleciał. Kolejny problem z głowy

Teraz myślę czy ta róża Florentina zarośnie tą dziurę.

A może jednak jakiś krzak wsadzić, hmm...
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:44, 12 lip 2023

Do góry
Drugie podejście do sporobolusa
No teraz to mi piękne sadzonki przysłali ,doniczka 3l i zaczynają kwitnąć
Pójdą na oczkową

A tu na fotce te mikrusy co mi przysłali wiosną. Doniczka 0,5 l. Tyle czasu i stały w miejscu. Wykopałam je i wsadziłam w doniczki.
Najlepsze jest to , że kupiłam 4szt. a mam 2 szt. :-/
Sprzedawać taki badziew! Wrr

Szarobiałego ogrodowe początki. 10:42, 12 lip 2023

Do góry
Ostróżeczki z jednej torebki.
Kocham

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:25, 12 lip 2023

Do góry
Wczoraj je złapałam w takim momencie, że właściwie bardziej różniły się zapachem niż kolorem
Zieleń, drewno i antracyt 09:45, 12 lip 2023

Do góry
Łączka zdziczała już bardzo - lubię ją taką

Szczypta widoków spożywczych na koniec i wracam do pracy

Miłego dnia - u mnie w końcu trochę popaduje
Anna i Ogród 2 09:44, 12 lip 2023

Do góry
Taka zmiana na tarasie. W końcu pozbyłam się łuków
Przed

Po
Zieleń, drewno i antracyt 09:37, 12 lip 2023

Do góry
April napisał(a)
Zuza, wspaniała różana kolekcja Piękne zdjęcia. Zapach mogę sobie tylko wyobrazić
Piszesz że już przekwitają? U mnie w cieniu dopiero zaczynają. Aldenka ma pierwsze kwiatki. Dinky pewnie dziś jak wrócę z pracy już też otworzy.

Moje Aldenki łapią już kolor pistacjowy
Wczoraj zrobiłam inwentaryzację odmian na dzikiej różance(nie mogłam się połapać w rugosach, z kwiatami jednak łatwiej je rozpoznać ) i przy okazji policzyłam całe ogrodowe towarzystwo. Wyszło, że jestem posiadaczką 62 krzaków różanych, z czego kwitnie już tylko ok 1/3, więc to raczej bliżej końca.
Cienisty ogród ma jak widać sporo plusów Chociaż z tym słońcem u mnie nie narzekam, hamakowa fajne kolory właśnie chwyciła
Zieleń, drewno i antracyt 09:19, 12 lip 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zuza, dzięki Tobie odkryłam u siebie zdatną do konsumpcji szparagówkę. Podczas podlewania przyjrzałam się dolnym partiom krzaczkw, a tam już mnóstwo strączków.

Smacznego w takim razie
Dosiewałam wczoraj kolejną partię fasolki. W tym roku to wysiewy na wesoło, każdy rzut w innym kolorze - zbieram teraz fioletową, następna będzie zielona, a ostatnia żółta

W mini sadzie pierwszy raz mam tak oblepione jabłonki Uroczo to wygląda i już się nie mogę doczekać zbiorów Powinnam obrywać nadmiary, ale na razie tylko skubię pojedyncze owoce jako dodatek do kompotów.
Świerk serbski - Picea omorika 08:49, 12 lip 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ale jak tylko prysznic?
Najlepiej podlewać konewką 10 l wtedy wiesz ile dajesz wody.
Nie lej po igłach ,bo grzyba mogą złapać itp.
Prysznic czyli taki strumień z węża jak na zdjęciu, polewam od czubka drzewka i wszystko skapuje w okolice korzenia - tworząc kałuże, która po kilku minutach jest wchłaniania, więc podlewanie zawsze robię obfite. Jest to woda deszczówka ze zbiornika.

Czyli podlewać bezpośrednio do korzenia tak? Unikać podlewania po igłach? Dziwne - bo w Google szukałem wiele razy i nic nie znalazło na ten temat czy podlewać po igłach czy do korzenia. Więc pomyślałem że podlewanie drzewka od góry będzie bardziej skuteczne - taka symulacja deszczu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies