Do ogrodu zawitał nowy klon. Jego zadaniem będzie zacienienie latem południowego tarasu. Testowaliśmy miejsce, gdzie go posadzić, by spełniał swoją rolę. Widzę go z okna salonu. Cudny I drzewo dla Zbyszka typu: Muszę to mieć: Pan Tulipanowiec.
Posadzone:
Kupiłam trawki:
trzcinnik krótkowłosy, Gracilimusy, które chyba nimi nie były ... i perłówkę Melica Ciliata Pouzupełniałam nimi miejsca po padniętych trawach
W ogrodzie świeżo, soczyście
Kwitły pierwsze róże sadzone wiosną. Podobno powinno się w pierwszym sezonie obrywać kwiaty, aleja nie mogłam pozbawić się widoków kwiatów
Wielkanocne jaja w czerwcu robiły za kule przy oczku. Wprawdzie do jesieni gips od deszczu zdążył się pokruszyć, ale i tak efekt bardzo mi się podobał gipsowych kulek - jaj
Skoszoną trawą ściółkowałam różankę. Było wiele opinii na temat ściółkowania trawą, z których wywnioskowałam ostatecznie, z ena rabatach różanych jest ona dobrze tolerowana
Rabata bylinowa kwitła na biało i na niebiesko ...
Haniu ,Bogusiu zrobiłam jeszcze raz zdjęcie .Założyłam okulary i widzę że sporo jest tych malutkich siewki.Możecie ocenić jeszcze raz .
I jeszcze to.Posiałam nasionka miała być szałwia A wychodzą chyba jakieś trawki.
Specjalnie wielkich rewolucji nie będzie, ale niektóre byliny mus na rabacie odmłodzić, i trochę nowej ziemi z kompostownika dodać, bo już na resztkach rośliny ciągną.
Sama jestem ciekawa co zastanę po 10 dniach nieobecności. Trzymajcie kciuki!
Weszłam dziś do Lidla po jajo niespodziankę dla maleńkiej wnusi, oczywiście oko zawiesiłam na tym
W tym roku wzięło mnie na dalie kuliste, a jeszcze przyjdą z przesyłki, (ponoć) jak istnieje takie słowo mam rezygnować z dali.
Jeszcze 'Krokosmia' nigdy nie miałam.
Więcej bałam się przewracać w pakach.
Mirko dla Ciebie po prawej stronie ledwo widoczne kropeczki zielone przetacznika siane 22 lutego, po lewej Złocień wielki 'Crazy Daisy'
Trawka 'Bronze' z pierwszych siewów 12 luty, słabiutko.
Aster alpejski i Jeżówka mieszanka, wszystko posadzę na rozsadniku, niech dadzą popis koloru.
Znalazłam swoje nasiona jeżówki żółtej.
Heliotrop i ostróżka biała z ciemnym środkiem.
To wszystko maleńkie nie rośnie nie mam co pikować.
Tylko u Bogusi na drożdżach wyrasta, ja ostatnio paznokcie maluję na zielono, może coś przyśpieszy.
Jest mowa o zielonych palcach może coś pomoże
Anula tak duzo to nie zrobilam a kolezanki roznie - wiekszosc obdarowana wiec nie maja czego zazdroscic inne sie przygladaja i pewnie bedzie jak z paznokciami - wypatrywanie 'nowosci'
Wczoraj pisałam o podzielonym kosmosie czekoladowym, piszesz posadziłaś swoje bulwy.
Zastanawiałam się moje nie miały bulw, tylko korzenie, sprawdzam w gogle jak wyglądają, wówczas załapałam, podzieliłam lobelię, stała pojedyncza oddzielnie bez napisu.
Natomiast wyniosłam z piwnicy niskie dalie do posadzenia w doniczki, miały powiązane wstążki.
Jedna wstążka była z napisem kosmos, ale uznałam że to pomyłka, zasugerowałam się już podzieloną roślinką.
Teraz jedna z tych poniżej bulw musi być kosmos, tylko która to?
Te po lewej stronie są dalie 'Purpinki'
Po prawej jedna karpa musi być kosmos czekoladowy, po tej samej stronie jest dalia niska 'Bordey Rose'
wydaje mi się że kosmos ma bardziej wydłużone bulwy.
Pod spodem w donicy są dalie 'Roksy.
Wczoraj pomyślałam wszystko oznakowane to już nie pomylę.
Kto pozna czy ta karpa kosmos czekol.