Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

MirellaB 22:42, 01 mar 2017

Zapomniałam o wysianiu Purple Majesty. Dobrze, że do Ciebie zajrzałam
Kasya 22:56, 01 mar 2017

JoannA napisał(a)
Kosmosy wypuszczą. W ub. roku też sadziłam takie suche korzonki i ładnie wyrosły. I kwitły do późnej jesieni, tylko jakoś nie wyczułam tego zapachu czekolady

a ja nie wiedzialam ze one nie zimuja....kiedys posadzilam jesienia i na tym sie skonczylo
Anabell 21:59, 02 mar 2017

JoannA napisał(a)
Kosmosy wypuszczą. W ub. roku też sadziłam takie suche korzonki i ładnie wyrosły. I kwitły do późnej jesieni, tylko jakoś nie wyczułam tego zapachu czekolady

Asiu! jak to dobrze pogadać o roślinkach

Wczoraj pisałam o podzielonym kosmosie czekoladowym, piszesz posadziłaś swoje bulwy.
Zastanawiałam się moje nie miały bulw, tylko korzenie, sprawdzam w gogle jak wyglądają, wówczas załapałam, podzieliłam lobelię, stała pojedyncza oddzielnie bez napisu.
Natomiast wyniosłam z piwnicy niskie dalie do posadzenia w doniczki, miały powiązane wstążki.
Jedna wstążka była z napisem kosmos, ale uznałam że to pomyłka, zasugerowałam się już podzieloną roślinką.

Teraz jedna z tych poniżej bulw musi być kosmos, tylko która to?

Te po lewej stronie są dalie 'Purpinki'
Po prawej jedna karpa musi być kosmos czekoladowy, po tej samej stronie jest dalia niska 'Bordey Rose'

wydaje mi się że kosmos ma bardziej wydłużone bulwy.

Pod spodem w donicy są dalie 'Roksy.

Wczoraj pomyślałam wszystko oznakowane to już nie pomylę.
Kto pozna czy ta karpa kosmos czekol.
JoannA 22:10, 02 mar 2017

Normalnie się uśmiałam Haniu
I jak tu teraz rozpoznać który to kosmos jak wszystkie wyglądają tak samo. Gdybym je dokładnie na żywo obejrzała to byłoby łatwiej rozpoznać, a na zdjęciach trudno tak.
Wydaje mi się, że ta karpa na którą wskazałaś to nie kosmos. Bardziej ta po prawej na górze. Pisałam Ci że bałam się dzielić bo takie zbite były i mogłam uszkodzić wyrastające młode pędy.
Ale nie martw się, rozpoznamy je jak wyrosną, zanim wysadzisz na rabaty.
bogumila 22:16, 02 mar 2017

Może po łodyżkach?Kosmosy mają cienkie,dalie grubsze.Okrągłe bulwki miały u mnie małe dalie pomponowe.
Anabell 22:22, 02 mar 2017

Mirko dla Ciebie po prawej stronie ledwo widoczne kropeczki zielone przetacznika siane 22 lutego, po lewej Złocień wielki 'Crazy Daisy'

Trawka 'Bronze' z pierwszych siewów 12 luty, słabiutko.

Aster alpejski i Jeżówka mieszanka, wszystko posadzę na rozsadniku, niech dadzą popis koloru.
Znalazłam swoje nasiona jeżówki żółtej.

Heliotrop i ostróżka biała z ciemnym środkiem.
To wszystko maleńkie nie rośnie nie mam co pikować.

Tylko u Bogusi na drożdżach wyrasta, ja ostatnio paznokcie maluję na zielono, może coś przyśpieszy.
Jest mowa o zielonych palcach może coś pomoże
JoannA 22:23, 02 mar 2017

Bogusia dobrze podpowiada. Patrz Haniu na grubość łodyżki
Mirka 22:32, 02 mar 2017

Haniu zobacz wstawiłam fotkę zajrzysz
Anabell 22:34, 02 mar 2017

Asiu

wiosną ubiegłego roku posadzone były dalie i kosmos w małe jednakowe doniczki oznaczone. Rosły w mnożarce, posadziłam cztery doniczki, zapomniałam że miałam kosmos.
Pytałaś mnie jak czy kwitnie kosmos, wówczas pomyślałam gdzie on rośnie, razem z daliami.
W tym roku też tak będzie, tylko szczęście że to bardzo niskie dalie.

Bogusia
ja już wczoraj obcięłam łodygi i w tym czasie przekonana byłam że to tylko dalie.
Choć sprawdzę jeszcze po grubości obciętych przy karpie.
Anabell 22:47, 02 mar 2017

Weszłam dziś do Lidla po jajo niespodziankę dla maleńkiej wnusi, oczywiście oko zawiesiłam na tym
W tym roku wzięło mnie na dalie kuliste, a jeszcze przyjdą z przesyłki, (ponoć) jak istnieje takie słowo mam rezygnować z dali.

Jeszcze 'Krokosmia' nigdy nie miałam.
Więcej bałam się przewracać w pakach.