Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 08:46, 02 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W kole rośnie Buk Dawyck Purple, jednak po sezonie przemyśleń i opinii innych, w tym roku go przesadzę, bo tutaj w przejściu może mieć zbyt mało miejsca.

Słuszna decyzja co do buczka. Ten buk rośnie do 12-15 m a średnicę ma ok. 3 m. Im szybciej to zrobicie, tym będzie łatwiej i drzewko nie ucierpi . Chyba gdzieś w rogu było by mu najlepiej albo przy ogrodzeniu.
Napisz mi proszę, czy te tuje przy betonowym ogrodzeniu nie ogołacają Ci się w miejscach, gdzie jest mało światła (od str. płotu)?
I czy masz jakiś plan co do tego placyku po wysadzeniu buczka? Pozostanie czy wyprostujesz ścieżkę? A jeśli pozostanie to jaką będzie pełnił funkcję?
A co do ławeczki przyszedł mi do głowy taki pomysł. Pod drzewkami z przodu turzyce albo rozplenice a za nimi jarzmianki albo jeżówki - długo kwitną i długo będą zdobić. Hortensje za ławeczką oczywiście bym pozostawiła .
edit:
wcale nie masz takiego małego ogrodu.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 08:31, 02 mar 2017

Do góry
E tam Ania jaka kara zaraz, przyszly, pozarly, smakowalo, polcialy dalej i nawe sie nie kapnely, ze szkod narobily kto je teraz znajdzie

Dzidko przypomnialas mi o takiej haftowanej bluzce, ktora wyszyla moja mama a uszyl tato szkoda, ze jej nie mam juz.

Piotrze oj tak zawitala juz

Dana za plotem tak ale nie po drogach dwa lata temu zabilam jedna autem, wyleciala mi zza krzakow na droge. awet szybko nie jechalam, bo wiem, ze tam laza ale i tak nie mialam szans.

Viola mi tez sie podobaje te dzikusy

deren jadalny
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 08:28, 02 mar 2017

Do góry

Miałam kruszący się beton nosiło się na górę wkurzyłam się i jak poszłam na emeryturę to nie siedziałam i nie płakałam a wzięłam się za robotę robiłam te 100 m 2 lata .Do dziś dziękuję Bogu że wpadłam na ten pomysł.Kosztowało mnie grosze
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 08:27, 02 mar 2017

Do góry
Chcecie to proszę
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 08:05, 02 mar 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
a sarny tez mam

dzikow na szczescie nie

cudnie wygląda
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:02, 02 mar 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiosna Panie sierżancie

Sylwia kupiłas gotowe drzewko czy z gałązki ,bardzo ładnie się kładzie ,poproszę namiary kto to
Ukojenie 07:50, 02 mar 2017

Do góry
Dorobilam koronke na dole i sa perfekcyjne
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:49, 02 mar 2017

Do góry
Po drodze do domu ścięłam turzycę palmową - ma już ładne odrosty, dokończyłam ścinać mozgę i wyczyściłam jeszcze z suchych traw donice na tarasie....

i taki 1 malutki zakupik w CO

już w ziemi
Ogród w remoncie 07:37, 02 mar 2017

Do góry
Dziewczyny
Wiem że macie rację i nie zamierzam wywalać niczego co jest w miarę ładne i da sie jakoś wkomponować w mój ogród. Chciałabym tylko niektóre rośliny przesadzić jak się uda,niektóre może przyciąć odpowiednio i wyprowadzic na "ludzi".
Ogólnie to łapie mnie chyba jakaś gorączka ogrodowa ale to chyba wiosna po prostu

Wczoraj cały wieczór spędziłam na poszukiwaniu inspiracji na ciurkadełko i tyle wymyśliłam,że wiem gdzie ono miałoby się znaleźć i że ma być w kształcie okręgu.
Widziałabym ten okrąg trochę podwyższony tak jak tutaj tylko wypełniony żwirkiem a na nim trzy różnej wielkości kule z wypływającą z nich wodą.
To ciurkadełko to też jedna z pierwszych rzeczy które chciałabym zrobić bo to miejsce gdzie przesiaduję często i jak tu pić poranną kawkę bez pluskania wody.
Ogród bacowej 07:01, 02 mar 2017

Do góry
Tak wygląda z dalszej perspektywy, zbiornik wodny i te płytki brązowe zakrywają płyte szamba. Widać czarny kominek , to odpowietrzenie szamba.

Ogródek Iwony II 01:51, 02 mar 2017

Do góry

W ogrodzie towarzyszył mi kot Leon, który wcześniej był Kicią Okazało się jednak, ze to KOT

W kole rośnie Buk Dawyck Purple, jednak po sezonie przemyśleń i opinii innych, w tym roku go przesadzę, bo tutaj w przejściu może mieć zbyt mało miejsca.

Berberysy przy tarasie w donicy pięknie się rozrosły. Niestety już bez Gracilimusów.

Ogródek Iwony II 01:40, 02 mar 2017

Do góry
Kwitła jabłoń rajska, wszystko było soczyste

Założyliśmy kolejne obrzeża z przodu domu

Dopracowałam nasadzenia: więcej zimozielonych, trawy i żurawki

Ogródek Iwony II 01:30, 02 mar 2017

Do góry
Dalej pracowaliśmy nad zakątkiem bylinowym i warzywnikiem.

Zaczęła wschodzić trawa i pierwsze posiane warzywa

Na bylinowej kwitła smagliczka.

Ogródek Iwony II 01:17, 02 mar 2017

Do góry
Maj
Przyszła paczka od Łukasza z sadzonkami pysznogłówek.
A na rabatach szalały tulipany. Choć nie było setek, to te, co były, cieszyły kolorem

Kwitła tawułą wczesna. Nie wiem, czy w tym roku będzie równie pięknie kwitła. Pocięłam ją w kulkę, ale to może spowodować, ze będzie słabo kwitła. Tnie się ją tylko raz po kwitnieniu.

Ogródek Iwony II 01:05, 02 mar 2017

Do góry
Było ciepło, więc już od początku kwietnia werandowałam moje rozsady.

Rozpoczęliśmy realizacje planów związanych z warzywnymi skrzyniami i zakątkiem bylinowym.

Czekały nas prace związane z budynkiem gospodarczym: dach i ocieplenie ...

Zaczynały kwitnąć pierwsze tulipany

i Nigry. Trawa zaczęła się zielenić

Ogródek Iwony II 01:04, 02 mar 2017

Do góry
Kwiecień
Miesiąc rozpoczęłam zakupami

Kwitły bergenie

Berberysy wypuszczały listki, a miskanty nie obudziły się. Trawnik po jesiennej wertykulacji wyglądał okropnie.

Ogródek Iwony II 00:46, 02 mar 2017

Do góry
Uporządkowałam rabaty w oczekiwaniu na tulipany...

Irga na pniu znalazła nowe miejsce na mini rabatce. Mnożyły się dalsze plany:

Pod koniec miesiąca przyszły pierwsze zamówione róże:
Ogródek Iwony II 00:43, 02 mar 2017

Do góry
Niemal za grosze kupiliśmy kilka kulek bukszpanowych, które miały znoiszczone doniczki.

Na Wielkanoc postanowiłam zrobić sobie jaja. ie obyło się bez nieudanych prób, ale wspierana przez dziewczyny wreszcie zawołałam: Udało się

Koniec marca był dosyć ciepły. Na tarasie wystawiliśmy mebelki, piliśmy już kawkę na zewnątrz.

Ogródek Iwony II 00:43, 02 mar 2017

Do góry
Marzec
Na zewnątrz było jeszcze zimno, ale skoro sezon rozpoczęty, trzeba było pomalować doniczki na kwiatki sezonowe.

Na dzień Kobiet dostałam od Zbyszka pierwsze bratki

W ogrodzie kwitły przebiśniegi i krokusy

Ogródek Iwony II 00:42, 02 mar 2017

Do góry
Nie wiem, kiedy będę miała więcej czasu, a nosze się z zamiarem podsumowania zeszłego sezonu tak trochę w pigułce "Od wiosny do wiosny" w moim ogródku.
Zatem zapraszam na podsumowanie roku 2016
Luty
Sezon rozpoczęły przebiśniegi i parapetowe wysiewy.

W domu zakwitł amarylis

Stipa zdobiła rabatę, niestety nie przetrwała.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies