Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Wierzba płacząca 11:21, 12 lut 2014

Do góry
Dobra do założeń krajobrazowych, nad wodę w parkach, ale też niekoniecznie. Nie jest drzewem długowiecznym, kruszą i sypią się gałęzie, do ogrodów normalnych, przydomowych nie polecam.

Jak ktoś ma hektary i mokre tereny i chce za darmo mieć drzewa (wsadzi gałązkę i ma drzewo) niech sadzi, ale są ładniejsze drzewa.

Niezłe nad wodą, ale też bym wybrała co innego.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:16, 12 lut 2014

Do góry
Hortensje bukietowe, dereń Elegantissima i może coś bordowego np. berberysy Harlequin.

Ale ja nie jestem zwolenniczką takiego mieszania więc nie umiem polecić.

Wklej zdjęcie tego miejsca, bo jak polecać skoro się nie widzi jak to wygląda

To jakbyś dobierał kobiecie ubiór - torebkę i buty, bez zobaczenia sukienki
Domki, budki lęgowe dla ptaków 11:13, 12 lut 2014

Do góry
Ale nasze są tak wykonane w środku specjalnie, że kot nie ma szans. Wiemy o tym. Witek wymyślił własny patent.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:03, 12 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"Murek" z roślin to nic innego jak właśnie żywopłot Murek buduje się z kamienia, betonu itp

Na żywopłot nieformalny czyli swobodnie rosnący polecę albo jeden gatunek krzewów, albo kilka gatunków jako kompozycję.

Jednogatunkowy np. derenie białe Elegantissima, tawuły wczesne, inne dowolne krzewy kwitnące lub ozdobne z liści. Mogą też być piękne hortensje bukietowe, nie ma nic piękniejszego niż pas kwitnących hortensji Limelight.

Dla mnie żywopłot z hortensji jako tło dla sadu byłby przepiękny. A w sadzie łany kwitnących narcyzów lub przebiśniegów.

A polecisz jakąś kompozycje? Z drzew i krzewów liściasty, która zajmowałaby tak około 1,5 m?
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 10:59, 12 lut 2014

Do góry
Rura drenarska z otuliną jakieś 9 zł, bez otuliny 2,80 - 3,10.

Geowłóknina jest w rolkach ale nie pamiętam po ile metrów. Jej kosztu szukaj u producenta.
Topiary z bukszpanu i cisa 10:44, 12 lut 2014

Do góry
Cięcie wstępnie ukształtowanych cisów popraw latem jak przyrosty nie będą już takie miękkie.
Funkie - Hosta 10:38, 12 lut 2014

Do góry
Zakupy polecamy wyłącznie na pw.
Rodzaje donic 10:36, 12 lut 2014

Do góry
Gałęzie z dereni, wikliny inne kolorowe gałązki ustawione pionowo.

Kondziowy Ogród :) 10:30, 12 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Myslę nad tym, tak jak jest w Niemczech czy Anglii, że są ustalone dni, jest przewodnik i ogrody są udostępniane dla zwiedzających odpłatnie nawet, bo jest wsparcie aby utrzymać ogród.
no fajnie by było sam bym na taki wyjazd sie zabrał Teraz niektóre polskie ogrody dorównują tym zagranicznym nie mamy sie czego wstydzić
Siatka przeciw kretom 10:24, 12 lut 2014

Do góry
Nic źle nie zakładam, zajmował się tym Witek, a on nie jest znowu taki "niekumaty" żeby źle zakładać.
Obserwowanie kopczyków było naszym hobby przez trzy tygodnie. Pułapki to strata pieniędzy na rabatach. Rabaty mam wspaniale przygotowane i bogate w próchnicę.

Kret w końcu dał się złapać, a latał po ogrodzie dookoła nawet wywalił kopczyk w nawierzchni przy domu, tu gdzie studzienka spustowa od rynny, byłam w szoku.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:22, 12 lut 2014

Do góry
magdalena_brzezinska napisał(a)
Danusiu masz może gdzieś więcej zdjęć tego ogrodu, bo wydaje się być ciekawy

To co widać to prawie cały ogród, trzymam zdjęcia do art.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:22, 12 lut 2014

Do góry
jachos napisał(a)
Hej : )
Pomożesz mi?
Mam problem. Pomożesz mi doradzić jak zrobić murek z drzew i krzewów. Za moim ogrodem jest sad (niezbyt estetyczny) oraz budynki gospodarcze. Chciałbym to jakoś przysłonić. Takimi roślinami coby urosły na 2 m. Nie chce żywopłotu gdyż według mnie jest monotonny i nudny. Co poradzisz?

"Murek" z roślin to nic innego jak właśnie żywopłot Murek buduje się z kamienia, betonu itp

Na żywopłot nieformalny czyli swobodnie rosnący polecę albo jeden gatunek krzewów, albo kilka gatunków jako kompozycję.

Jednogatunkowy np. derenie białe Elegantissima, tawuły wczesne, inne dowolne krzewy kwitnące lub ozdobne z liści. Mogą też być piękne hortensje bukietowe, nie ma nic piękniejszego niż pas kwitnących hortensji Limelight.

Dla mnie żywopłot z hortensji jako tło dla sadu byłby przepiękny. A w sadzie łany kwitnących narcyzów lub przebiśniegów.
Domki, budki lęgowe dla ptaków 10:16, 12 lut 2014

Do góry
Do naszej budki dowiadywał się czyżyk.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:13, 12 lut 2014

Do góry
Lawendę, kocimiętkę, firletkę smółkę, czyściec wełnisty, żurawki bordowe lub różowe, jeżówki, rozchodniki okazałe, trawy np. rozplenice karłowe plus cebulowe w niej. np. tulipany..

Ale tylko jedna pozycja z w.w.
System automatycznego nawadniania 10:09, 12 lut 2014

Do góry
Możesz, trzeba go tylko odpowiednio zaprojektować, aby zraszacze nie były umieszczone zbyt blisko pni drzew, bo to niedopuszczalne. Strumień wody może przeciąć korę. Takie absolutne minimum to 60 cm a nawet metr.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:58, 12 lut 2014

Do góry
Dałam Ci podpowiedzi w powyższym linku, popatrz na galerie zdjęciowe.

Jeśli kwitnące to jednakowe, a nie na przemian, ale wolałabym chyba nawet hosty albo żurawki. Raczej koła nie kwadraty.

Myślałam o rabacie pod płotem.
Siatka przeciw kretom 09:28, 12 lut 2014

Do góry
Stosowałam pułapki no i nici aż złapaliśmy kreta osobiście.

Może pod trawnikiem to i wejdzie w rurkę, ale w miękkiej rabacie ma to w "nosie". Nieskuteczna.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:22, 12 lut 2014

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach

Martwi mnie tylko, że one tak "odchodzą" od linii trawnika wgłąb ogrodu, powinny być równolegle do nawierzchni. Dzielą trawnik na pól i nijak rabata żadna nie pasuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:20, 12 lut 2014

Do góry
Czas jak ktoś ma warunki i stopy w błocie się nie zapadają. Bo jak niepewna pogoda to czekaj.
Tydzień w tę czy nie - nic się nie stanie.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 09:16, 12 lut 2014

Do góry
Termin cięcia hortensji to nie jest jeden dzień, termin jest ruchomy i mnie jest naprawdę bardzo trudno już doradzać ciąć czy nie ciąć, ciąć czy nie ciąć. Psychoza jakaś. Tnij kobieto albo nie tnij.

Tnij.

Hortensji nabrzmiewają teraz pąki ?- możesz ciąć, aby mróz nie był jakiś kilkunastostopniowy, a tego nie wiem czy wystąpi. Jak będzie minus 3 to nie zmarznie.

Cięłam nawet, gdy hortensje miały już listki rozwinięte, bo wtedy weszłam do danego ogrodu - więc kolejna rada - nie tnij, poczekaj, nic się nie stanie.

Zrozum, że cięcie to czas przedwiośnia lub wiosny, ale ogrodnik wszystkiego w jedną godzinę w całym ogrodzie nie zetnie, więc czasem musi ciąć albo za późno albo za wcześnie.

A więc tnij teraz, biorę to na siebie, że będzie ok. A jak będzie 20 stopni mrozu to pewnie też nie zaszkodzi i hortensji nic się nie stanie.

A jeśli idzie o patyczki...to czym prędzej tnij, bo z listkami to już nie ma co wysyłać, będzie za późno

Powiem tak, moje hortensje na ulicy sąsiadka nieroztropnie pocięła, ale co tam - pokaleczyła już jesienią i myślę że będzie dobrze, tylko je podleczę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies