Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mała Eleczka 12:59, 02 lut 2017

Do góry
w ramach tęsknoty za cieplejszymi dniami :

Ogrodula 12:36, 02 lut 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)

Obejrzałam, bardzo jest ładnie i zadbane. Jeśli mogę coś dla dobra poradzić - ucinaj te patyki pod kwiatem, aby ich nie było widać, a najlepiej aby były czarne

Brzegi zbiornika zamaskuj specjalnymi kieszeniami z juty, w których sadzi się rośliny. Będzie to dobre dla równowagi biologicznej w stawie i dla estetyki samego stawu.
Łatwiej wodę utrzymać w czystości.

Tak trzymaj Super ogród.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:32, 02 lut 2017

Do góry
Haniu 50 stronek przelecialo
to wcale nie malo
tulipanow jeszcze nie pora
zostawiem swojego potwora
Podmiejski ogródek 12:30, 02 lut 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Asiu sama chętnie skorzystam z takich namiarów.
co do rododendronów w cieniu to czytałam gdzieś ostatnio wpis Bogdzi że one całkowitego cienia nie tolerują, już bardziej więcej słońca niż mniej. ja mam np odmiane Peter Tigerstead która nawet na patelni da radę

A widzisz. Czyli niepotrzebnie wyskoczyłam z tymi rodkami

anna_t napisał(a)
czy my juz tu kiedys u Ciebie nie planowałyśmy tej rabaty? kojarze coś...z tym cisem coś było

Na pewno była już wstępnie omawiana, ale tak konkretnie to nie.
Co nie znaczy, że się już nie obkupiłam w rośliny na nią

Mam w tej chwili (z zakupów i dawnego ogrodu)
- narecznicę samczą 120 cm wys.
- wietlicę samiczą
- adiantum
- tawułkę chińską christian
- bergenię
- brunnerę jack frost
- bodziszka nn
- hostę nn
- serduszkę
- bergenię
- liriope
- carexa Ice Dance
- ciemiernika od Toszki

W większości w ilościach "do rozmnożenia"

A rabata wygląda teraz tak;

1 - to jaśminy, które ocalały z rewolucji (jeśli się okaże, że mają za mało słońca i nie kwitną, to z ulgą je wywalę)
2 - derenie sibirica, które mają robić wrażenie w zimie, na tle żywopłotu cisowego, ale w tym celu chyba muszę je zagęścić
3 - pęcherznica "lady in red", którą w chwili pomroczności zakupiłam, żeby robiła za akcent kolorystyczny.
Słoneczny Ogród 12:27, 02 lut 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Masz piękny ogród!
Podobają mi si także różne zestawienia roślin.
I hosty widzę masz,Suuper!!

Dziękuję bardzo za miłe słowa.
Jesienią zrobiłam nową rabatę, zobaczymy... sama jestem ciekawa. Jeszcze planuje duże zmiany w ogrodzie, na pewno jeszcze sie zmieni, mam nadzieje ,że na lepsze.
Tymczasem przesyłam dla Ciebie kwiatki
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 12:25, 02 lut 2017

Do góry
Rytla napisał(a)

Z trzeciej strony, jeden z synków jest trochę nieobliczalny, siatka go trochę powstrzymuje by na drewutnię/wiatę się nie wspinał, wolałabym uniknąć powtórki z tego:

Haha a to nygus Bieduś, długo tak leżał? Na temat nieobliczalności też coś wiem - płot ma 180 Sądząc po pieluszkach występy miały miejsce w podobnym wieku

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:23, 02 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne propozycje wszystkie cztery, może i sama skorzystam bo planuję ławeczkę pod domem tylko z tyłu mur domu będzie.
Podwórkowa rehabilitacja 12:11, 02 lut 2017

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 12:10, 02 lut 2017

Do góry
Hniu fajny taki dlugasny spacer ja zaraz lece na dwor drewno przezucac, bo jutro kopara i spychacz przyjada i bede porzadek robic tam gdzie ono stoi. Ale bedzie sie dzialo juz zamowione kamyczki czekaja, bedzie tam wreszcie porzadek tylko troche sie martwie o montane, bo ona pod sciana rosnie i mam nadzieje, ze ej spchacz nie zepchnie. Wykopac nie ma jak, bo wsszystko zamarzniete.

A dla Violi moja lawa. Juz wszystko uszyte jak w planie bylo
Podwórkowa rehabilitacja 12:09, 02 lut 2017

Do góry
Ogród w cieniu brzozy 12:07, 02 lut 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Agatko, to fioletowe na środku na pierwszym planie, kępiaste kwiatostany na długiej łodydze to jakaś szałwia? Pamiętasz, czy zbierałam z niej nasionka?
Próbuję sobie przypomnieć, ale mi się nie daje.
Cudne te Twoje rabaty w pełni kwitnienia.

Jak ja pamiętam, to tak, rozmawiałyśmy o niej, dla mnie to odkrycie roku, fioletowy akcent przez cały sezon, szałwia okręgowa Purple Rain. Wypatrzyłam ją na fotkach Danusi z ogrodów angielskich, jedną zimę wytrzymała, ciekawa jestem co będzie po tej. Mam zebraną ale jeszcze jest na zewnątrz tak z tydzień, wtedy ją wytrzepię z nasion.

Ogród Bogusława 12:06, 02 lut 2017

Do góry
2008 rok jakie wszystko było malutkie.

2010 rok troszkę podrosło.

2012 rośnie.

2014

2015

2016
Podwórkowa rehabilitacja 12:05, 02 lut 2017

Do góry
Ewo ładnie nazwałaś lakrysową pięknością kłosowca (od Ciebie zresztą go mam )W tym roku też będzie w dużych ilościach, roślina bez wad.
Agnieszko, Ewo, Zoja, Ania żeby ten dzień był piękniejszy wstawiam resztę kolaży z kwiatów, które u mnie rosną. Poza tym śniegu napadało przez noc 20 cm.
Tu ma być ogród :) 12:05, 02 lut 2017

Do góry
Sprawdzałam prognozy, gdzie ta wiosna, u nas cały luty temperatury w nocy będą poniżej zera, w dzień będą oscylować w jego pobliżu, jeśli nic się nie zmieni to takie widoki jeszcze będę mieć przez 3 tygodnie.

Moja córa się ucieszy, bo w takich okolicznościach przyrody może uda jej się skończyć budowę igloo

Ja tam jednak wolę wiosnę i może chociaż na parapecie się pojawi - przy okazji betoniki od Poli.

Tu ma być ogród :) 11:58, 02 lut 2017

Do góry
Tu ma być ogród :) 11:57, 02 lut 2017

Do góry
Rano taka sytuacja

Ogród w cieniu brzozy 11:49, 02 lut 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pełna gracja.

Ewa, gracja jest w Twojej wizytówce, byłam, widziałam, podziwiałam.

Róże zarośnięte przez byliny.
Tu ma być ogród :) 11:49, 02 lut 2017

Do góry
Dla Ivo, porównanie kolorów donic Ecolite i Fiberglass, u mnie akurat stoją obok siebie teraz więc proszę fotkę
Tylko jeśli chodzi o Ecolite w zależności od partii, ten kolor może się znacznie różnić.

A tu jeszcze zbliżenie na Ecolite i pęknięcie po zimie, jak widać odpada z nich też farba.

Ogród w cieniu brzozy 11:47, 02 lut 2017

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Agatko, to fioletowe na środku na pierwszym planie, kępiaste kwiatostany na długiej łodydze to jakaś szałwia? Pamiętasz, czy zbierałam z niej nasionka?
Próbuję sobie przypomnieć, ale mi się nie daje.
Cudne te Twoje rabaty w pełni kwitnienia.
Ogród w cieniu brzozy 11:41, 02 lut 2017

Do góry
Ula, jeszcze fotki dla Ciebie, Artemis, trzy sztuki, w tym moja ukorzeniona sadzonka, posadzone między Sebastian Kneipp, może w tym roku dorosną do niego?

Poniżej jeden egzemplarz sadzony z donicy, już rośnie następne piętro, fotki z tego samego okresu.

A tu moje wysiane przetaczniki, trafiły się różowe o różnej wysokości innym terminie kwitnienia, zakwitły tego samego roku, siane w lutym. Tu w drugim roku.

I jeden niebieski ale taki fikuśny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies