znalazłam te żurawki piękne - bardzo podobają mi się falbanki na liściach no i obłędnie się przebarwia muszę poczytać czy ona na pełnym słoncu da radę - mam tam patelnię dziękuję
Mirkaka - dziękuję za miłe słowa , takie chyba teraz potrzebne, ta pysznogłówka to Kardinal - bardzo ładna muszę rozmnożyć bo warto mieć na rabacie w 2 miejscach
Kasia - dziękuję oby weryfikacja nie zawiodła, chociaż ....jak zawiedzie to się okaże że może ze mnie dobry fotograf
Sebek - bardzo dziękuję, z akcentem na bardzo
wilana - co ja się odumałam o jakie drzwiczki chodzi - to domek elfa - kiedyś była taka sprzedaż wysyłkowa z choć czym i ktoś mi to kupił
gobasia - dzięki, to nie jest obwódka, mam wsadzone już duże kępy liliowca stlella d'oro w pierwszej linii rabaty ale w odległości może metra tak że pomiędzy nimi można jeszcze coś dosadzać
ten liliowiec bardzo mi się podoba ze względu na liście - trzyma długo ładne, jak kwitnie ma ostry kolor trudny do komponowania
mam w ogrodzie inny nowy bardzo podobny pokrojem "Pardon Me" o ślicznych w kolorze kwiatach - trudno określić czerwony z dodatkiem miedzi ...
na razie wolno przyrasta - może kiedyś zastąpię na razie czekam na dużą kępę
o znalazłam chyba ma jaśniejszy kolor ale też ma liście trawiaste i mały kwiatek
Cięcie iglaków zaczęłam z konieczności - niestety mały ogródek a drzewa i krzewy rosną. Dokładnie tak samo jak Ty chciałabym aby drzewa i krzewy rosły do 10 lat a potem stop
Bukszpany tnę z reguły 2x w roku. Raz w czerwcu mocno (choć chyba powinnam więcej aby utrzymać je w tym samym rozmiarze) a potem już kosmetycznie . W tym roku przymierzam się do bardziej drastycznego przycięcia, gdyż już osiągnęły max rozmiar i niestety zaczynają dominować nad resztą
Myślę, że wykorzystam Twoje rojnikowe pomysły i w tym roku poobsadzam nimi co się da - mam np. dość ładny stary, powykręcany korzeń.
Hosty uwielbiam i pomimo inwazji ślimaków nie wyglądały źle Biała hosta była u mnie dopiero pierwszy rok niestety zzieleniała i trochę zmarniała. Zobaczymy co pokaże w tym roku. Jedna z moich ulubionych to Sum and Substance - złoto-żółte olbrzymie liście.
Ciekawa jestem cebulowych na wiosnę - niestety trochę były sadzone w doskokach i niekiedy tak aby je tylko posadzić (ale chyba nie tylko mnie zaskoczyła w tym roku zimna i mokra jesień)
Nasza spanielka Sunia pozostanie w moim sercu.
Przez jakiś czas nawet nie chciałam słyszeć o nowym psie... Ale córa bardzo tęskniła za naszą sunią i tak pojawiła się ta rozrabiaka
Zobaczymy w tym sezonie co potrafi w ogrodzie taki maluch. Ostatnie lato to były jej wczesnoszczenięce lata i jeszcze nie zdążyła narozrabiać
Podobają mi się - Dziękuję Ci bardzo - chce na południową stronę przed stożkami cisowymi przy domu dać, teraz tam lawenda i trochę smutno na tej rabacie, więc żurawki dadzą fajnego koloru zwłaszcza ciemne
ps. 33 ładny wynik ja poczekam na temeratury plusowe może przyszły tydzień
rozark - dziękuję dochodzę bardzo powoli i śledzę prognozę już z utęsknieniem
Kasia - mam w notatkach na koniec lutego zapis taki - po ciepłym lutym wszystko wyłazi z ziemi - jak przyjdą deszcze i się ociepli zaraz zmieni się aura -
mamy inny rok trudno
nie mam fotek z ub roku z ogrodu - takie robiłam wtedy
Tak wczesnie wycinasz, u nas pod Warszawa jeszcze sporo sniegu zlodowacialego, wiatr i mroz. Dzisiaj byla piekna sloneczna pogoda ale znowu mroz 8 na minusie.
Dzieki za odpowiedz o to zielsko.
Pawel wstawiam zdjecie metasekwoji przy kosciele. Wiec posadzona zostala wg tablicy 20 lat temu obok niej stoi budynek dzwonnica siega ponad 6 pietro x 2,90 ze stropem ok. 18 m. Na swoim watku wstawiam wiecej.
Ewa dzięki z informacje, ten kwiatek jest jednoroczny czy wieloletni? Mirka ten żarnowiec ma kilka lat, w ub,r. kupiłam bordowego ale nie wiem jak po zimie, miałam kiedyś bordowego to mi zmarzł.
i jeszcze moje róże w innych odsłonach
2 na nóżce (latem były kiepskie)
Czekam na wersję niemiecką. Już od roku kupuję książki tylko używane. Można sporo zaoszczędzić. Ta na pewno niedługo pojawi się w dobrej cenie To prawda, dużo tu ładnych albumów tłumaczonych z angielskiego. Na razie kupowałam bardziej poradniki, ale powoli i dla mnie zbliża się czas albumowy Moj pierwszy album już zakupiłam - o ogrodzie w Sissinghurst.
Tak jak lubię chryzantemy, to do astrów jakoś nie mogę sie przekonać. Muszę więcej astrów u Ciebie oglądać
To prawda róże wszystkie sa piękne.Na razie zima w pełni.Ale do wiosny coraz bliżej!!!
róża Elmshorn- twardzielka , kwitnie prawie non- stop aż do przymrozków.
A czekasz na wersję niemiecką, czy chcesz po polsku? Bo ja kupiłam sporo taniej niż to wynika z ceny napisanej na okładce.
Kupujesz książki ogrodnicze w Niemczech, są tam ładne albumy przetłumaczone z angielskiego, przeglądając je żałuję że nie znam niemieckiego.
Jak już jesteśmy przy książkach; moja fascynacja astrami, spowodowała że sprawiłam sobie prezent pod choinkę - 240 stron z kolorowymi obrazkami.
Niby tych kwiatków jest ale coś jeszcze by się chciało, zawsze coś wpadnie w oko i tak co sezon nowe pomysły, nowe rośliny itd. Końca nie ma.
Jeszcze inne kwiatki