Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Moja działka na Dębowym Lesie 10:29, 19 kwi 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Piknie i kolorowo się zrobiło. I jak pięknie posprzątane dla mnie to na razie przyszłość

Tulipany śliczne

wreszcie pomału ogarnięte,
Ale na weekend znowu będzie co robić,.Zielsko rośnie jak szalone
Małe floksy tez zaczynają kwitnienie
Mój mały ogródeczek :) 21:04, 16 kwi 2016

Do góry
Fiołki

Floksy
Mały ogród pod Krakowem :) 10:20, 16 kwi 2016

Do góry
Strona frontowa lewa (wschodnia)

Lewa strona frontowej części domu to trawnik i duża skarpa. Od strony drogi osiedlowej zostały wsadzone thuje Smaragd, reszta skarpy tak naprawdę pozostaje do zagospodarowania - trochę roślin zostało posadzonych, jednak wydaje nam się, że tak trochę chaotycznie...pewnie jak cześć początkujących osób kupowaliśmy za duże tego co nam się podobało podczas wizyty w szkółce.

Rano cała skarpa jest doświetlona słońcem, z upływem czasu część od strony sosny się zacienia (skarpa jest wdłuż lini pn.-płd.). Obecnie rośnie na niej:

* sosna - nie pamiętam nazwy, liczyłem że będzie taka fajna reprezentacyjna ale wygląda jak wygląda, zwłaszcza że trochę igieł jej opada na zimę i robią się łysawe gałązki

* żółta thuja (chyba rheingold) - ona planowana jest do likwidacji

* jałowce

* jodły balsamiczne

* thuje kule

* juki karolińskie

* floksy (przy murku)

* kilka odmian rojników

* goździki (wkrótce się okaże czy wieloletnie)

* niebieska trawka festuca glauca - po zimie przebarwiła nam się na zielono, ale liczę że odzyska niebieskawo-siny odcień

Zamierzeniem tej części było stworzenie takiego bardziej skalniakowego klimatu jako że w lecie ekspozycja do słońca jest faktycznie duża. Ale wyszło jakoś tak mało przemyślanie...

Co planujemy:

* festuca glauca zostaje nad murkiem gdzie jest

* w miejsce żółtej thuji i pierwszej grupki goździków chcieliśmy coś na pniu, pewnie w miejsce tej pierwszej sosny również - może trzmielina szczepiona

* do rojników dodać kamienie by im się ładny klimat zrobił; przy jukach są zielone rojniki które planuję przesadzić koło tych o wybarwieniu czerwonym

* juki planuję rozsadzić więc w tamtym miejscu doszłaby jeszcze 1-2 szt.

Co do reszty jakoś brak koncepcji, liczę na Waszą pomoc. Na pewno pytanie czy jałowce i jodełki zostawić jak są, co dać przed thujami (tu myślałem o imperacie red baron lub czerwonym berberysie dla dodania czegoś nie-zielonego)

Doświadczalnia bylinowo-różana 11:27, 15 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Te purpurowe tulipany masz fajne
A co to takie niebiesciutkie ? Floksy Juz ?

Dzięks
Tak, to floks dywanowy. W zeszłym roku wiosna była chłodna i mi kwitł przez miesiąc
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:23, 15 kwi 2016

Do góry
Te purpurowe tulipany masz fajne
A co to takie niebiesciutkie ? Floksy Juz ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:49, 13 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Łuki, a jak pilnować mączniaka na bylinach? Mi łapie w jednym miejscu na floksach co roku ... Czego to jest wina? I jak można zaradzić?

...że się tak wetnę...braku przewiewności. U mnie łapią malutkie białe floksy i marcinki. Jak rosły sobie w przewiewnym miejscu to kłopotu nie było.
Mam Score, to jak tylko pierwsze oznaki widzę, to prysnę. Ale może być Topsin, Signum..

Macham Luki
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:11, 12 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Floksy na bank nie; trzeba czekac, może jeżówki?
A to drugie, to jakieś rojniki chyba
A 3 jakby drzewka jakieś, ale jestem ciekawa, co to będzie

Jeżówki też na bank nie, bo wzeszły i inaczej wyglądają. Miałam tam jeszcze rozwar, ale to raczej nie on. Poczekamy, zobaczymy
Trzecie to na 99% krzewuszka.

Grzebałam, grzebałam, aż się dogrzebałam W korzeniach brunery znalazłam dziś chyba larwę opuchlaka. Była tylko jedna i jaja - mniejsze niż kulki nawozowe i jaśniejsze.

Brunerę kupiłam latem w tamtym roku - Gosiu-Margaretko, pamiętasz? byłyśmy razem w szkółce niedaleko Ciebie. Zastanawiam się, czy to są nowe larwy i jaja, czy to robactwo siedzi w korzeniach już od lata???

Obok miałam rodka. Grzebałam mu w korzeniach, ale bryła taka jednolita, że ciężko cos wypatrzeć. Rozgrzebałam też inną brunerę, która wtedy kupiłam - czyta.

Boję się, że będę mieć inwazje

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:59, 12 kwi 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
A teraz prośba o identyfikacje...
Mam taką kępkę byliny, z tego co pamiętam to floksy

Na rabacie mam też kilka takich siewek. Czy to to samo?

Cos takiego mi wypatrzyłam... Co to może być? Bardziej jak krzew lub drzewo

Floksy na bank nie; trzeba czekac, może jeżówki?
A to drugie, to jakieś rojniki chyba
A 3 jakby drzewka jakieś, ale jestem ciekawa, co to będzie
W Kruklandii 08:10, 12 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)

??????
Nie wierzę! Szczęściara!

No jeszcze nie widziałam. Może ślepa jestem?
Ale floksy coś mi zjadło do nerwów w zeszłym roku...to może ślimaki jednak?
Ogródkowe perypetie:) 20:06, 11 kwi 2016

Do góry
floksy powoli pokazują kolory..
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:44, 11 kwi 2016

Do góry
A teraz prośba o identyfikacje...
Mam taką kępkę byliny, z tego co pamiętam to floksy

Na rabacie mam też kilka takich siewek. Czy to to samo?

Cos takiego mi wypatrzyłam... Co to może być? Bardziej jak krzew lub drzewo

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:18, 11 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
jejku ale piknie
sasanki urocze, a to floksy juz tak zakwitły u Ciebie ???

i piwnonie takie już masz duże, u mnie dopiero odbijają od ziemi

Hej Domi Szczerze? Nie wiem co mi zakwitło To fioletowe to podobno żagwin, to białe nie wiem Sasanki to niespodzianka, bo nie wiedziałam, że tam rosną
Piwonie - te są faktycznie wysokie, kolejne kawałek dalej ledwo z ziemi wychodzą. Nie wiem, może to są różne odmiany. Jak kupiliśmy ogród były strasznie zabiedzone, no i już było bo ich występie (połowa września)
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:12, 11 kwi 2016

Do góry
jejku ale piknie
sasanki urocze, a to floksy juz tak zakwitły u Ciebie ???

i piwnonie takie już masz duże, u mnie dopiero odbijają od ziemi
Ogródek nad jeziorem 17:41, 08 kwi 2016

Do góry
Przerabiam starą rabatę,która jest od początku istnienia ogrodu, poszerzyłam ją, bo tujki urosły i kwiatuchy nie mają miejsca będą głównie byliny,róże, lawenda i kocimiętka na obwódce , ale też jako towarzystwo berberysy, trzmieliny, dwie tujki kulkowe, jałowce, a z jednego boku skalniak. Rabata ma kształt litery L długość około 15 metrów,szeroka około 2m, a w węższej części szeroka na około 4 metry,długa około 6m, będzie mała wnęka na ławeczkę czy leżaczek Słonce cały dzień, tylko rano cień dają tuje,są od wschodu.
Mam oczywiście jakieś byliny np.liliowce, irysy, floksy, złocienie, rudbekie, ale to kropla w morzu...
Pomóżcie , jakie byliny i jakie kolorki proponujecie, przesadzone są róże, ale jeszcze nie wszystkie, i będą nowe, dla nich właśnie jako towarzystwo będą byliny, dalie i lilie też, a wiosną cebulowe. Chciałam rabatę podzielić kolorami, np. biała róża i różowe byliny, albo różowa róża i fioletowe byliny itp. Jeszcze te żółte obrzeża trzeba przełożyć, muszą zostać niestety i kancik przed nimi..
co sądzicie ? jakieś pomysły?
W cieniu - zacieniona 17:00, 08 kwi 2016

Do góry
Floksy..,
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:16, 07 kwi 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Basiu ja wrócę jeszcze do ostróżek, gdy rozmawiam z moimi znajomymi to też im padły ostróżki niestety chyba ta zima im nie sprzyjała...

a lilia cudna

U mnie słabo,też przezimowały floksy szydlaste nawet i trochę wyginęło,żagwin bardzo lichy,słabe są żonkile i hiacynty....gożdziki wyginęły zupelnie.Ale macierzanka bardzo ładna

jeśli jesteś chętna to jakaś mała cebulka znajdzie się i dla Ciebie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:06, 06 kwi 2016

Do góry
Aaaa no tak. Floksy mają przecież inne liście.
Małymi kroczkami do celu... 07:23, 06 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Cudne kolorki!

Dzięki Agnieszko, bardzo mi się ten kolor podoba, na jesień planuję jeszcze kupić floksy w tym kolorze no i jeszcze obowiązkowo szałwie ' Deep blue'
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:56, 05 kwi 2016

Do góry
forsycja, której nie tniemy
zaraz tamaryszek i kalina
razem sobie bujają

szafirki prawie już wszędzie
mam ich od groma
nie lubię ich liści
niektórym ścięłam na jesień i w tej chwili są ładne
w tle widac juz wielkie floksy

ruszyła krokosomia
bardzo się rozrosła
tawuła wczesna zaraz białym kwieciem sypnie

Jurajski Ogród 10:32, 05 kwi 2016

Do góry
Agnieszka, masz rośliny niezwykłe: sasanki, żagwin, floksy, driakwie, lekkie róże i lawendy, ażurowe berberysy. Całość robi wrażenie. Ta lekkość krajobrazu i ogrodu. Jak puch. Po prostu cudnie - w miarę możliwości nie żałuj nam swojego ogrodu. Dziękuję za zaglądanie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies