no moj M niestety nie mogl soczewek. Przeszkadazy mu a w nich widzial lepiej niz w okularach. No ale teraz juz prawie udalo sie pozbyc
a taka zima byla w Norymberdze w ponidzialek i we wtorek brrr -13 a M zapomnial szalika. Na szczescie pozyczylismy od znajomych
najpierw rozstawione w donicach i posadzone w zaprawionych dołkach
no i kopiec Kościuszki czyli górka z zerwanej darni
widoczny kawałek trawnika wielkości chusteczki to na kocyk dla wnuka. Może kiedyś......
Oj tam, oj tam .... przecież wiem, że kamienie powinny być inne, że te bazalty z kostki brukowej takie czarne, ..... ale zdobyczne nic za nie nie płaciłam. Obrosną mchem i nie będą rzucały się w oczy. Za te pieniądze, co na nie bym wydała kupię jesienią róże
Z tego, co wcześniej pisałaś drzewa wielopniowe bardzo Ci sie podobają i chcesz min jedno ... ja uważam, ze drzew wielopniowych nie można tak bardzo chować ... one wymagają raczej wyeksponowania ... dlatego może powinny być w miejscu gdzie rabata jest najszersza? ... ja proponuję coś takiego (ławeczka gdzieś pomiędzy jednym a drugim wielopniowym, bliżej tego miejsca gdzie jest huśtawka) ... na rabacie po prawo raczej kolumnowe drzewa (Amonagawy?)
Dziś postanowiłam skorzystać z porad fachowca od nasion (Gosia z Lanckorony) i namoczyłam kobee pnącą oraz ... wypiekłam foremkę ziemi do wysiewu (zrobiłam to gdy nie było w domu męża, bo powiedziałbym, że już do reszty oszalałam). Na początku lutego zamierzam zając się wysiewem werbeny patagońskiej. Pochwalcie się, czy już coś wysiewacie. Nie chciałabym czegoś przeoczyć.
a to mój murzynek babmo...
Prawda, że apetycznie wygląda>>>
Kasiu dziękuję za radę, ale my zaraz będziemy wymieniać płot na drewniany. Może dopiero wtedy zamocuję tą taśmę lub drut kolczasty.
Rozmawiałam dzisiaj z sąsiadką i też zamierzają się grodzić, więc dostęp będą miały ograniczony i będzie trzeba zabezpieczyć tylko jedną stronę od pasa zieleni
Teraz czekam na dostawę Hukinolu i rozwieszę na płocie nasączone szmatki, to odstraszy też dziki i zające
M właśnie wracał ze sklepu i znów gonił sarenki tym razem były 3, leżały sobie i spokojnie jadły rododendrony ...trochę je pogonił , wiem że to nic nie da ale miał satysfakcję
sterta liści pod orzechem włoskim, co z tym zrobić? Usypałam kopiec, zasypałam ziemią, wzmocniłam deskami coby się nie obsypywało i... posadziłam hosty kupione na all... po 2 zł. Wyrwałam chwasty jakie się dało, resztę zakryłam tekturą i przykryłam ziemią, piaskiem czyli tym co miałam pod ręką. Ze 3 worki ziemi ze sklepu dołożyłam i polałam wszystko rosahumusem. Wola boska i skrzypce co będzie zobaczymy.
czytałam o permakulturze, popatrzyłam na filmiki na you tube no i mam grządkę permakulturową, no i poobcinałam winorośl sąsiada na ogrodzeniu
posadziłam pierwsze krzaczorki kupione w dyskoncie za niewielkie pieniądze. Borówkę amerykańską, malinki i pigwowca. Pod korzonki dałam obornik granulowany, a borówkom kwaśny torf.