Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 09:12, 13 mar 2017

i tu planowanie?
Wiosna, wiosna ....
Pszczelarnia 12:02, 13 mar 2017

Świdośliwa - jestem na tak. Bez miskantów. Jej owoce nie zdążą ubrudzić podjazdu- ptaki ją zjedzą. Ale coś tam będzie spadać.

Tylko trzeba dobrze sprawdzić czy samochód będzie miał dobrze do wjazdu. Czy świdośliwa nie wyjdzie koroną na podjazd zbyt nisko?

Graby w ilości 3 szt. są bardzo wyraziste - muszą mieć gdzieś jeszcze przeciwwagę w bryłach (innych drzew, dużych krzewów, innych grabów).

Wiem, że to może pomysł od czapy ale ja bym nie nawiązywała niczym do rabat i rozwichrzenia ale dała jedno drzewo stróż - buka w typie jajowatym. Na razie będzie małe, jak zmienią się warunki w ogrodzie (zestarzeje się), to on wyznaczy nowy etap ogrodowania. Tylko trzeba sprawdzić szerokość drzewa dorosłego po 20 latach.

Gruszka_na_w... 20:59, 13 mar 2017

Dziękuję wszystkim uczestniczkom dyskusji.
Najpierw informacja dla Ani- na froncie rosną 3 graby fastigiata; dwa po obu stronach dróżki do furtki i ten wskazany strzałką na rabacie frontowej.

Po burzliwej dyskusji wybrana została opcja ze świdośliwą Lamarcka. Jakoś najbliższa jest temu, co nam w duszy gra. Mamy już swoje lata i jakoś nie widzimy siebie na drabinie podczas formowania grabów. Wskazany przez Pszczółkę kolumnowy buk dorasta do 20 m wysokości i 3 metrów szerokości. Jako soliter byłby świetny, ale mam problem z wyobrażeniem go sobie w tym miejscu.

Planowane nasadzenia mają w zasadzie przesłonić drewutnię oraz kącik gospodarczy i chyba nie chcę z tego kawałka czynić mocnego kontrastu dla reszty. Pszczółka ma rację w tym, że w tej części terenu przydałaby się przeciwwaga w postaci dużego drzewa. Spróbuję przekonać sąsiadów do posadzenia czegoś dużego po drugiej stronie wjazdu do garażu, które to miejsce jest już niestety przedpłociem sąsiada. Może się uda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:08, 13 mar 2017

Aura sprzyjała pracom ogrodowym. Uporządkowałam półksiężycową z kwaśnolubnymi. Pojawił się kolor na pierwszym krokusie. Nie wiem tylko dlaczego zaplątał się między narcyzy.

Jutro zabiorę się za drugi półksiężyc, a potem chyba zacznę porządki od brzozowej. Tam najszybciej zrobi się sucho.

Kiełkuje czosnek jadalny. Może uda się spulchnić ziemię.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 21:31, 13 mar 2017

Widzę, że decyzja podjęta Uff, to teraz nic tylko sadzić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anka_ 21:32, 13 mar 2017

Haniu fajną opcję wybrałaś, świdośliwa będzie tam super wyglądać.
Jakie masz trawki na rabacie z kwasolubami? I co to za maluszek schowany w stipie?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 22:10, 13 mar 2017

Aniu, kwaśnoluby zajmują część półksiężyca, który ma kilkanaście metrów długości. Tam plączą się różności- jak to u mnie. Rosną rozplenice, gracilismus, ale też tamaryszek i astry nowobelgijskie, szałwie, rozchodniki, róże. Czego ja tam nie powsadzałam.

Nie mam pojęcia, co to za iglaczek. W szkółkach na ogół snuję opowieści o swoich wizjach, a sprzedawcy prezentują mi możliwość ich realizacji. Szukałam czegoś zimozielonego na rondo, a Finka dała mi onego.
Półksiężycowa w lipcu, sierpniu, wrześniu i październiku.

Ewo, do realizacji jeszcze trochę.
Czy ktoś wie, jak szybko rośnie świdośliwa? W mojej szkółce są bezodmianowe o wysokości 60cm, Balleriny 100 cm. W sklepach internetowych można dostać 120 cm okazy, ale widziałabym je dopiero po wyjęciu z paczki. Temat świdośliw zgłębiła Nawigatorka. Muszę chyba ją dopytać o różnice w pokroju między balleriną a tą bezodmianową.
anka_ 22:24, 13 mar 2017

Co do świdosliwy to sama jestem ciekawa jakie maja przyrosty, moja dopiero na jesieni przyjechała.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aniu,... Tam plączą się różności- jak to u mnie. .... Czego ja tam nie powsadzałam.
I wyszedł poukładany busz. Żeby nie było- to komplement

I przy takim planowaniu ja się gubię. Łatwiej zaplanować dwa gatunki i bach rabatę... tyle, że nudno trochę nieee?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 22:42, 13 mar 2017

Ogród i jego nasadzenia odzwierciedla w jakiejś mierze nasze upodobania estetyczne i potrzeby. Lubię ogladac ogrody z minimalistycznymi nasadzeniami, ale na codzień źle bym sie w takim czuła. Lubię w ogrodzie obserwować zmienność, przemijanie. W naszym klimacie lato trwa tak krótko, że daję sobie wewnętrzną zgodę na ten wybuch kolorów. Wnętrza są zupełnie odmienne. Biele i szarości.
AnnaCh 22:50, 13 mar 2017

Renia, ren133 ma kilka świdośliw, a chyba w weekend wsadzała kolejne