Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 10:46, 13 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Jakie cudne krokuski.
Nie wiedziałam, że Cinderella tak wysoko rośnie. Ona ma te pędy bardzo sztywne czy przewieszające skoro można kulkować?
Tak sobie myślę, mam jedną różę nn kupioną jako pnącą. Kolor fioletowy, kwitnie raz - taki marketowy spontan. Wypuściła w zeszłym roku kilka długich łysych batów, może je zakulkuję...
Czym masz wyściółkowane rabaty? Wczoraj mąż sypnął korę pod sosnę i hortki... tak mi się nie podoba jej kolor, na pewno takie nie sypnę w różach.

Cinderella to wielka parkowa roza, rosnie wysoko. Pedy ma dosyc sztywne, ale ze sa dlugie, to mozna je przyginac.
Rabaty mialam wysciolkowane kora (pod same krzaczki z rozami kory nie dawalam), ale uzupelniam ją tylko przy kwasolubnych obecnie. Reszta roślin ma się rozrosnąć i przykryć wolną przestrzeń Mniejsze rabaty mam podsypane żwirkiem i grysem granitowym.
Zagajanka 10:48, 13 mar 2017

anna_t napisał(a)
Janka już można ciąć róże? bo ja czekam niecierpliwie na te forsycje ale też mnie już łapki swędzą

Aniu, u nas jest cieplej i prognozy na najblizsze dwa tygodnie są znakomite, wiec cięłam. U was musisz chyba poczekać na forsycje
Zagajanka 12:09, 13 mar 2017

AniMa napisał(a)
Janka a agapatny w donicach trzymasz w domu czy na dworze??? Kupiłam 3 cebule, tez mam w donicy ale boje się je wystawić na zewnątrz.....

Agapanty wsadziłam do donic i trzymam w drewutni - czekałam na trochę cieplejszą aurę. Myślę, ze jeżeli nie ma w prognozie przymrozków mozna je wystawiać na dwór w dzień do hartowania się przez ok 2 tyg, po czym zostawić już na stałe.
AniMa 12:49, 13 mar 2017

Dzięks
anna_t 12:56, 13 mar 2017

Poczekam
KasiaWB 18:38, 13 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Napisałam, Kasiu, u Ciebie.

Janka, bardzo dziękuję za poświęcony czas, pomoc i opinię. To bardzo ciekawe i pomocne co napisałaś Będę dalej się zastanawiać bo przesadzania mam bardzo dużo, więc wolę najpierw zastanowić się, dokonać wyboru i dopiero kupić W międzyczasie będę podczytywać i podglądać Twój ogród i róże. To jak tniesz i przyginasz swoje róże to coś nowego dla mnie szczególnie to kulkowanie. A czym te łodygi "przybijasz" do ziemi, że nie strzelają w górę? ) nie wiedziałam, że Geoffa można przyginać
Wielkie dzięki jeszcze raz
śliczne krokusiki
pozdrawiam
Zagajanka 21:03, 13 mar 2017

Nie ma za co. Dyskusja o rozach dla mnie to zawsze sama przyjemnosc.
Pedy podczas kulkowania przywiozuje drucikami do kolkow (takich do agrowlokniny) i wbijam pod kątem do ziemi. Moga byc tez jakies haczyki.
Geoffa mozna kulkowac jezeli ma juz dluzsze pedy, u mnie takie wypuscil juz po pierwszym sezonie i nie mialam serca ich ściąc, wiec przygielam. U Austina czytalam, ze Falstaffa tez mozna kulkowac - sprobuje poeksperymentowac w tym roku.
Zagajanka 21:06, 13 mar 2017

A tu proba ukorzeniania moich patykow hortensji bukietowych:

Wypuscily listki i zalążki korzonków:

Ciekawe, czy przetrwaja jak wysadze je do doniczek
iwonadm 21:10, 13 mar 2017

Chyba uda mi się pociąć troszkę róż w tym tygodniu i pokulkować.Och będzie pięknie, czekam na więcej zdjęć
_Martini_ 21:23, 13 mar 2017

Zagajanka napisał(a)
A tu proba ukorzeniania moich patykow hortensji bukietowych:

W zeszłym roku wszystkie patyczki u mnie wypuściły mnóstwo listków, a potem padły. A już miałam nadzieję, zze eksperyment się udał. Trzymam kciuki za Twoje.