Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 14:32, 25 sty 2017

Do góry
Bawarka 14:31, 25 sty 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

Jejku i co mam teraz odpisac na taki piekny i mily komplement ? Po prostu dziekuje i ciesze sie ze tak odbierasz moj watek i po troche i mnie...Bardzo, bardzo mi milo

no to ciesze sie że Ci miło

wielka morda jest kochana
mały też ale ten cmok..
Bawarka 14:31, 25 sty 2017

Do góry
Bawarka 14:29, 25 sty 2017

Do góry
I dalej...kotlety

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 14:27, 25 sty 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Janeczko, a Ty się już tych kalin pozbyłaś, co mi mówiłaś o nich w Wojsławicach?

A no trzymam do wiosny
Chcesz? Takie są teraz (ok 100-120 cm wysokosci):

jeżeli się nie myle, to jest Kalina Koralowa
Bawarka 14:19, 25 sty 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Rubens cudny ale wszędzie czytam że musi być w osłoniętym miejscu. Nie mam takiego.

edit. Właśnie wyczytałam w Twoim wątku Rubensowskim że na przystanku rośnie i nic mu nie jest więc może spróbuję na ogrodzeniu go puścić.

Pisalam to juz wielokrotnie ze jest wiele opinii krzywdzacych ten powojnik, a szkoda.
Ja moge tylko jeszcze raz napisac o warunkach jakich maja moje montany i nie chce brac odpowiedzialnosci za inne
Otoz:
1. sadzac je, nie przechylam tak, jak to sie robi przy innych clematisach( po prostu na poczatku nie wiedzialam o tym i sadzialam tak normalnie)
2. u mnie rosna w ciezkiej glinie
3. nie podlewam nawozem bo raz tak jednego wykonczylam ( niechcacy, a dawka byla i tak mniejsza niz ta zalecana) Czasami dostana pokrzywy.
4. rosna u mnie w pelnym sloncu i w cieniu, na silnym wietrze i mrozie
5. staly w wodzie 2 tygodnie w czasie powodzi
6. byly polamane przez tornado
7. obcinam je tylko i wylacznie w celach korekcyjnych, wtedy, gdy zaczynaja przeszkadzac swoja wielkoscia.
I chyba najwazniejszy punkt, kupuje silne, ladne sadzonki.

I jeszcze jedna uwaga, otoz to naprawde bardzo silny powojnik zajmujacy duzo miejsca, na zdjeciu ponizej zajmuje mi drzewo amanogawe...
Bawarka 14:01, 25 sty 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Kasiu
uffff
po pierwsze dziękuję za wizytę u mnie

Twój ogród jest piękny , nie będę oryginalna jeżeli powiem że Twój clematis mnie powalił na kolana i dzięki tobie zagości on mnie
skoro taki bezproblemowy to może mnie polubi trochę

Piękne fotografie - te wszystkie portrety roślin, zwierząt, wycieczki, zamki góry, miasteczko truskawkowe
sama nie wiem co może wyrazić mój ogrom podziwu ale i szacunku dla Ciebie - biorąc pod uwagę twoje wspaniałe podejście do przyrody

jeju
nie będę Ci więcej kadzić - no chyba ze lubisz to mogę jeszcze

pięknie masz

pozdrawiam i zaznaczam
a twój Dog pożarł moje serce

Jejku i co mam teraz odpisac na taki piekny i mily komplement ? Po prostu dziekuje i ciesze sie ze tak odbierasz moj watek i po troche i mnie...Bardzo, bardzo mi milo

Montana Rubens to powojnik...o prosze tu masz jak w pigulce

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4070-clematis-montana-rubens-wart-grzechu

Dog ? Tak...one kradna serca ...

ale ten...tez

Ogródek Iwony II 13:58, 25 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka czy te fioletowe kulki to przegorzan? Jak to równie? Długo kwitnie? To jest jednoroczne? Zastanawiam się nad kupnem, ale niewiele wiem o tej roślince

Tak Mirelko, to przegorzan - bylina na suche miejsca. Bardzo dobrze sobie radzi na słonecznej stronie. Bardzo lubię go Tam jest jedna dwuletnia sadzonka.
Pąki kwiatowe ma już w czerwcu. Kwitnie w lipcu i sierpniu, a jak przekwita, zostawiam do zimy jego kulki, bo ładnie zdobią.
Czerwiec:

Sierpień:

koniec Września:

Bawarka 13:41, 25 sty 2017

Do góry
Asieq napisał(a)
Jakie piękne zdjęcia! A powojnik powalający urodą i bujnością Zakochałam się!

Mozna sie zakochac, naprawde to piekny, bujnie kwitnacy powojnik

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 13:12, 25 sty 2017

Do góry
A dziękuję bardzo to jeszcze jedno foto klona mojego i zapraszam częściej
Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 13:08, 25 sty 2017

Do góry
moje były malutkie ,ale korzeń byl niczego sobie...fakt ja bym nie kupiła ,ale dostałam w prezencie
23 kwietnia wyglądaly tak

a koniec sierpnia już tak...najdłuższy pęd miał 2m

Droga do spełnienia 12:57, 25 sty 2017

Do góry
tak będzie lepiej
Zakątek z fioletową ławeczką 12:56, 25 sty 2017

Do góry
Moje budki lęgowe. Mam ich cztery i wszystkie są takie same. Nie są piękne, ale praktyczne

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:51, 25 sty 2017

Do góry
w 2011 był taki to chyba 1 wiosna u mnie

a to 2016r.

Tylko co roku są przycinane bo bym koło nich nie przeszedł już, każdy gada że palmowego się nie tnę ale jak widać mu nie szkodzi.
Droga do spełnienia 12:49, 25 sty 2017

Do góry
mam nadzieję zę cos widać

1 rabata na której mają być drzewa w najszerszym miejcu (środek ) 2,75 może będzie docelowo 3,00m
2. świerk
3. hustawka kiedyś ławka
4.kojec
Pszczelarnia 12:16, 25 sty 2017

Do góry
viva napisał(a)
Była rozległa dyskusja na temat kłosowców. Podzielę się też moimi obserwacjami.
Z natury jest bylina to krótkowieczna, jak zauważam wytrzymuje trzy, cztery sezony i też zależnie od zimy, bo jest raczej ciepłolubna. Jeśli się chce ją utrzymać w ogrodzie należy mieć nasiona w zapasie. Ja bardzo się cieszę z tego, że sama się rozsiewa. Na wiosnę siewki zagospodarowuję. Kolorowe odmiany pojawiające się na naszym rynku polskich zim nie przeżywają (u mnie na pewno).
Zimą nie służą im gleby ciężkie i mokre, wtedy częściej wypadają. U mnie piasek więc z tym nie mam problemu.
Może mam złe obserwacje ale wydaje mi się, że odmiana Black Adder nie wytwarza nasion. W tym roku przyłożę się do zaobserwowania jeśli tę zimę przeżyją, bo siewek z niej nie zauważyłam.
Na zimę zawsze zostawiam, bo to co już pokazała Ewa, ślicznie wyglądają kłoski, szczególnie jeśli jest śnieg.
Ewo, pozwolę sobie zobrazować te dwie odmiany. Zdjęcia robione tego samego dnia w takim samym naświetleniu. Początek kwitnienia, kłoski jeszcze krótkie, szczególnie u B.F, bo zakwita troszkę później.

Black Adder i Blue Fortune

-

Ha, to dlaczego ja się dziwiłam, że 'Black Addera' nie widzę? Nie wytwarza nasion!

Vivo, masz białego? On sięga do 150cm u Ciebie też?
Pszczelarnia 12:01, 25 sty 2017

Do góry
Była rozległa dyskusja na temat kłosowców. Podzielę się też moimi obserwacjami.
Z natury jest bylina to krótkowieczna, jak zauważam wytrzymuje trzy, cztery sezony i też zależnie od zimy, bo jest raczej ciepłolubna. Jeśli się chce ją utrzymać w ogrodzie należy mieć nasiona w zapasie. Ja bardzo się cieszę z tego, że sama się rozsiewa. Na wiosnę siewki zagospodarowuję. Kolorowe odmiany pojawiające się na naszym rynku polskich zim nie przeżywają (u mnie na pewno).
Zimą nie służą im gleby ciężkie i mokre, wtedy częściej wypadają. U mnie piasek więc z tym nie mam problemu.
Może mam złe obserwacje ale wydaje mi się, że odmiana Black Adder nie wytwarza nasion. W tym roku przyłożę się do zaobserwowania jeśli tę zimę przeżyją, bo siewek z niej nie zauważyłam.
Na zimę zawsze zostawiam, bo to co już pokazała Ewa, ślicznie wyglądają kłoski, szczególnie jeśli jest śnieg.
Ewo, pozwolę sobie zobrazować te dwie odmiany. Zdjęcia robione tego samego dnia w takim samym naświetleniu. Początek kwitnienia, kłoski jeszcze krótkie, szczególnie u B.F, bo zakwita troszkę później.

Black Adder i Blue Fortune

-

Droga do spełnienia 11:46, 25 sty 2017

Do góry
bo rabata trochę zmieni kształt na taki

czyli więcej miejsca bedzie od szałwii w kierunku świerka i drugiej rabaty
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 11:34, 25 sty 2017

Do góry
Jesienią urwałam patyczki rozchodnika i wsadziłam w domu do ziemi.
Dzisiaj zobaczyłam takie małe odnóżki z korzonkami.
Czy powinnam te patyki zostawić w ziemi, czy pociąć na kawałki, tak, żeby każda odnóżka była w ziemi osobno?
Ogródek Iwony II 11:22, 25 sty 2017

Do góry
Jakie te chwasty są cudne, a jak długo stoją w wazonie

z różami wyglądałyby bosko. Muszę tego chwasta poszukać gdzieś na łące i zaprosić do ogrodu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies