to mała gwiazda betlejemska ? takie różyczki - raz tylko udało mi się ją kupić - co roku pytam u nas ale niestety nie ma w sprzedaży - a jest wyjątkowa
Basiu, ja też jakoś nie miałam świadomości, że tak ważny kolorek pominięty. U mnie w ogrodzie teraz go nie ma, ale poszukałam na pulpicie i znalazłam kilka zdjęć.
Galeria na FB wrzucona, liczę teraz na Wasze wsparcie w czerwieni To w końcu taki energetyczny kolor.
Skoro zrzuciła liście to może być jeszcze trzmielina japońska, ona ma większe liście od Emerald Gaiety i mocniejszy pokrój krzewu. Mam japońską szczepioną na pniu i po mroźnej zimie zawsze zrzuca liście.
Popatrz jeszcze w garafiki, bo Ty lepiej wiesz jaki pokrój ma Twój krzew. Może to jest trzmielina japońska?
Nie ma takiej nazwy danica Gold. Danica to odmiana i powinna być napisana Thuja (nazwa rodzajowa) occidentalis (nazwa gatunkowa), 'Danica" - nazwa odmianowa. Lub "Miriam' też nazwa odmianowa.
Wg mnie nie ma takiej botanicznej odmiany 'Danica Gold' . Ktoś po prostu nie wiedział co to jest i napisał tak.
Roż sadzisz ile chcesz, najgęściej co metr, a powojnik który ma być towarzystwem dla konkretnej róży możesz nawet obok niej posadzić, a nawet w jeden dołek z różą.
Właśnie...przeniosłam moją daturę (ukorzeniona latem przez sąsiadkę, druga już bo pierwszą coś mi zjadło od korzenia) do ganku żeby nie zmarzła ale ona jeszcze niedawno kwitła (początek stycznia zgubiła ostatniego kwiatka)... Ma wszystkie zielone listki, ba! ona nawet nadal przyrasta! Czy to jest normalne? Na dziś wygląda tak :
Cyprysy zmarzną niechybnie, ale ich zapasy w dużej ilości są w garażu .
Czekają spokojnie na wiosnę Te na stole zostały bo lubię mieć ładnie na zimę.
Pozdrawiam zaglądających. Jakoś niewyspana jestem.