Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ASUULEK 22:40, 29 sty 2014

Witam!
Ja też z prośbą o poradę. Mam przy płocie posadzone tuje. Chciałabym przed nimi posadzić szpaler hortensji ( ok 5 szt) tak jak ma Aneta (ana-art) na swoim pięknym "ugorze" ale czy mogę przed nimi posadzić jeszcze rododendrony i wykończyć żurawkami?
Czy to będzie dobrze wyglądać? Miejsce to jest u mnie widoczne z tarasu oraz z salonu z dużych okien i widok byłby ładny cały sezon bo na kwitnienie hortensji trzeba trochę poczekać, a tak to wcześniej już by mi kwitły rodki. Może za bardzo kombinuję i będzie to przedobrzone
Jakie rododendrony polecacie? ( poza Navą Zemblą i Cun.White - te mam)
agam 08:39, 30 sty 2014

ASUULEK napisał(a)
Witam!
Ja też z prośbą o poradę. Mam przy płocie posadzone tuje. Chciałabym przed nimi posadzić szpaler hortensji ( ok 5 szt) tak jak ma Aneta (ana-art) na swoim pięknym "ugorze" ale czy mogę przed nimi posadzić jeszcze rododendrony i wykończyć żurawkami?
Czy to będzie dobrze wyglądać? Miejsce to jest u mnie widoczne z tarasu oraz z salonu z dużych okien i widok byłby ładny cały sezon bo na kwitnienie hortensji trzeba trochę poczekać, a tak to wcześniej już by mi kwitły rodki. Może za bardzo kombinuję i będzie to przedobrzone
Jakie rododendrony polecacie? ( poza Navą Zemblą i Cun.White - te mam)

Wydaje mi się że te rh przed hortensjami to za dużo szczęścia w jednym miejscu . Zdecyduj się albo rh albo hortensje, a przed daj żurawki "Georgia Peach" lub "Berry Smoothie", carexy. Madżenka np. ma przed hortkami laurowiśnie.
Gardenarium 13:20, 30 sty 2014

agam napisał(a)
Co mogłabym posadzić pod glediczją "sunburst" (drzewo przed tujami)? Dzięki

Niższą odmianę hortensji bukietowej np. 'Bobo" co najmniej 7 sztuk, tuje za glediczją trzeba podrównać

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:22, 30 sty 2014

Po lewej masz ładną białą ścianę, nie zasłaniaj jej a raczej na niej wyeksponuj drzewka o kształcie parasola.

Ta bramka niepotrzebna jest moim zdaniem. Łuk znaczy się

Same hortensje chyba za nisko, one mogą być jako średnie piętro.

Instagram Ogrodowiska
szemusia 17:46, 30 sty 2014

Kochani,
ośmielona miłym przyjęciem Danusi w Powitaniach zaczynam działać.
Mam na imię Renata. Podglądam Was i podglądam, ocham i acham nad Waszymi ogrodami.
Na razie nie założę wątku (jak już pisałam – mści się brak pasji fotograficznej), ale przyznaję, że ogrodowisko mnie tak wciągnęło, że jak juz będę miała co pokazywać, to z pewnością się pochwalę
A chwilowo cichutko proszę o pomoc – co zrobić z przedogródkiem?
Na małej wysepce, która kiedyś była skalnikiem, rozrósł się rododendron, obok jest jałowiec cięty w „poduchy” i krzak ognika. Z tyłu bordowa pęcherznica. Na pewno „fiknie” stąd kolumnowy jałowiec z przodu. I co dalej? Myślałam, by z drugiej strony rh dosadzić kilka kulek bukszpanów (w nawiązaniu do „poduch” jałowca) a między nimi jakieś żółte trawki. Całość obsadziłaby obwódką ciemnej Żurawki, coby wszystko trochę uporządkować.
Czy to ma jakiś sens?
Dodam, że po prawo ciągnie się szpaler tuj, po lewo wjazd, za którym też są tuje. Stawiam raczej na ogród uporządkowany, przeważają u mnie zimozielone - byliny to na razie nie moja bajka.
A tak to wygląda ...

I trochę szersza perspektywa...

Część domu była niedawno dobudowana, dlatego moje roślinki teraz trachę z boku.
Cieplutko pozdrawiam i nieśmiało proszę o Waszą pomoc.
agam 18:48, 30 sty 2014

Danusiu te hortensje posadzić w szpalerze na równi z cyprysikiem czy głębiej porozrzucane pod glediczją?
Damian_xyz 20:02, 30 sty 2014

Witam
Czy macie jakiś pomysł jak wkomponować tą rabatę w te dwa duże świerki, jakie rośliny tam posadzić żeby to wszystko grało?

Gardenarium 16:59, 31 sty 2014

agam napisał(a)
Danusiu te hortensje posadzić w szpalerze na równi z cyprysikiem czy głębiej porozrzucane pod glediczją?

Wachlarzem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:05, 31 sty 2014

Witaj Damianie,

rabata może być wkomponowana tak nie rób palisady i nie rób białego żwirku, Jest zbyt duży kontrast. Wytnij brzeg trawnika tak jak oznaczyłam czerwoną linią i tam przenieś rośliny, a tutaj na miejscy białej rabatki połóż zdjęty trawnik lub zasiej nowy.

Instagram Ogrodowiska
Ivvvona 16:22, 01 lut 2014

Witajcie! Chciałam prosić o radę odnośnie tej rabaty. To jest południowa ściana, cały dzień w słońcu. Co najlepiej pasowałoby do tych róż? Posadziłam brzegiem lawendę, pomiędzy lawendą są tulipany. Między różami rosną lilie w odcieniach żótło - pomarańczowych. Nie wiem czy nie za wiele? Czy ta kolorystyka może być? Na drabince posadziłam jesienią powojnik Polish Spirit. Rabata ma długość ok.8 m i szerokość 1,5 m. Z góry dziękuję za sugestie

Tak wygląda teraz tzn. zanim spadł śnieg.